Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Minatech – Parcul stiintific si tehnologic pentru micro si nanotehnologii

24 Septembrie 2004



Domeniul micro si nanotehnologiilor, domeniu interdisciplinar, este considerat la ora actuala motorul tehnologiilor de varf in Europa, o cale de accedere pentru IMM-uri la viitoarea piata globala. MINATECH-RO, autorizat pentru functionare de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii in aprilie 2004, este singurul parc stiintific si tehnologic din Romania in acest domeniu, celelalte fiind focalizate pe software.

Pentru realizarea Parcului s-a constituit un Consortiu coordonat de INCD pentru Microtehnologie (IMT-Bucuresti – singurul institut de CD in domeniul Micro si Nanotehnologiilor din tara), avand ca parteneri SC ROMES SA (IMM privatizat din domeniul componentelor semiconductoare) si Universitatea Politehnica Bucuresti (scoala cu competenta recunoscuta international in domeniul tinta). Parcul va putea folosi astfel spatiile si utilajele (in mare parte unicat in tara) puse la dispozitie de membrii Consortiului si know-how-ul acestora in domeniul educational, cercetare – dezvoltare tehnologica si industrial.

MINATECH–RO functioneaza in zona Platformei Baneasa, zona traditionala a industriei de componente semiconductoare din Romania, in spatiile puse la dispozitie de IMT-Bucuresti si ROMES SA. O serie de activitati se desfasoara in sediile Universitatii „Politehnica“ Bucuresti.

In acelasi timp Parcul isi dezvolta puncte de lucru in Centre universitare si Camere de Comert Judetene si va fi sediul unor puncte de contact din centre universitare, centre de cercetare si parcuri stiintifice si tehnologice externe. Aceasta dezvoltare este facilitata de parteneriatul cu Centrul de Transfer Tehnologic in Microinginerie, CTT–Baneasa, (www. imt.ro/ctt) si CCIRB.

Domeniul de activitate il constituie micro si nanotehnologiile: microsisteme (microsenzori, MEMS, MOEMS, microelectronica), nanosisteme (inclusiv nanobio), nanomateriale (limitat in functie de conditiile de clasa de curatenie), dar si aplicatii/produse din domeniul microingineriei si al electronicii. Lista nu este in nici un caz exhaustiva: fiecare caz in parte se analizeaza de catre Comisia Stiintifica MINATECH-RO.

MINATECH-RO este gandit sa fie „drumul cel mai sigur de la idee la produs in domeniul micro si nanotehnologiilor“. De aceea are ca activitati principale:

  • Formarea si dezvoltarea IMM/IMI-urilor (Intreprindere Mica Inovativa) prin: incubare (inclusiv pentru studenti); dezvoltare si/sau reconversie de domeniu pentru IMM-uri; infiintare IMM si IMI in domeniu; conditii pentru start–up si acceleratoare
  • Instruire profesionala (cu focalizare pe reconversie si „hands on“) si antreprenoriala
  • Asistenta si consultanta: tehnologica (inclusiv omologare de produs, acreditare AQ), economico-financiara, IP si de marketing (identificarea pietelor potentiale pentru produs)

    Oferta se adreseaza:
  • IMM/IMI-urilor care doresc dezvoltarea unui produs/tehnologie in domeniul tinta (incubare si/sau start-up)
  • specialistilor sau/si inventatorilor dar si studentilor care doresc valorificarea unei idei pana la nivel de prototip in cadrul unui IMM sau IMI
  • colectivelor de cercetare care doresc valorificarea pe piata a rezultatelor cercetarii, folosind ca intermediar CTT–Baneasa.
  • societatilor industriale care solicita o cercetare de firma utilizand specialistii parcului
  • IMM-urilor care doresc spatii pentru realizarea de productie mica/medie in domeniul de activitate al parcului.

    Sunt de asemenea invitate cu puncte de informare si/sau reprezentante:
  • grupuri bancare
  • firme industriale cunoscute din domeniu care doresc implicarea in Romania
  • firme specializate in vanzarea de afaceri, de consultanta juridica, certificare de calitate si IP

    Facilitatile oferite in acest moment se refera in principal la:
  • Spatii pentru functionare/incubare (apa curenta, energie electrica– inclusiv pentru aparatura de caracterizare electrica)
  • Accesul pe line tehnologica specializata (pe masura dezvoltarii Parcului)
  • Acces la programe de simulare/ modelare micro si nanosisteme
  • Acces la infrastructura informatica (inclusiv infiintare pagini web)
  • Consultanta tehnologica si antreprenoriala

    Costul serviciilor este stabilit de comun acord in functie de complexitatea activitatilor si de solicitant (ex: exista conditii diferentiate pentru un solicitant student si pentru un solicitant IMM).



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite