Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Microsoft – platforme optimizate şi securizate pentru infrastructurile IT

31 Mai 2008



Infrastructura IT a unei companii ar trebui să fie privită ca o valoare strategică pentru că reprezintă fundaţia peste care se pot implementa servicii şi aplicaţii necesare nu doar pentru a supravieţui în jungla cotidiană, ci şi pentru a fi o companie de succes.


Pentru multe organizaţii creşterea şi dezvoltarea accelerată a noilor tehnologii au avut ca rezultate structuri de tip “datacenter” şi infrastructuri IT foarte complexe, inflexibile şi cu costuri foarte mari din punct de vedere al managementului.
De aceea, ACUM, foarte multe dintre aceste companii iau în considerare şi recunosc importanţa unei infrastructuri
optimizate şi eficiente din punct de vedere al costurilor.
Companiile încearcă să crească nivelul eficienţei operaţionale prin iniţiative precum consolidarea datacenterelor, standardizarea desktop-urilor sau implementarea unor practici recomandate pentru managementul operaţiunilor IT.
Iniţiativele singulare propuse de departamentele IT nu sunt suficiente pentru obţinerea unor rezultate pe termen lung. Pentru a obţine astfel de rezultate, organizaţiile trebuie să aibă o viziune strategică asupra nivelului de maturitate al infrastructurii IT şi ale capabilităţilor acesteia şi să lege aceste rezultate de nevoile de business şi de strategia companiei.
Dacă privim rapoartele analiştilor pieţei şi faptul că 70% din bugetul IT al unei companii este alocat pentru managementul unei infrastructuri IT şi doar 30% pentru achiziţionarea de noi tehnologii, atunci problema optimizării apare în mod inevitabil şi trebuie rezolvată eficient.
Această rezolvare trebuie să cuprindă soluţii pentru probleme ca managementul serverelor şi staţiilor de lucru, managementul sistemelor de operare, managementul infrastructurii de reţea sau de stocare de date, securizarea infrastructurii sau reducerea costurilor de administrare şi
operare.
În acest scop, Microsoft a dezvoltat trei modele de optimizare al unei infrastructuri IT (IOM), bazate pe modelele Gartner legate de maturitatea IT.
Aceste modele se focalizează pe trei direcţii majore:
Core infrastructure (infrastructura de bază a unei companii)
Business productivity infrastructure (infrastructura legată de productivitatea angajaţilor)
Application platform infrastructure (infrastructura de platforme de aplicaţii şi soluţii de business)
Fiecare dintre aceste modele are câteva capabilităţi de bază care, trebuie implementate de către client pentru atingerea unui nivel optim de maturitate al infrastructurii IT.
IOM este dezvoltat de Microsoft pe baza celor mai bune practici din industrie, dar şi a experienţei proprii. Microsoft şi IOM ajută clienţii să înţeleagă şi, prin urmare, să îmbunătăţească starea infrastructurii IT în termeni de cost, securitate, riscuri şi agilitate operaţională.
Modelele definesc patru nivele de maturitate pentru o infrastructură IT: basic, standardized, rationalized, dynamic şi permit clienţilor realizarea unor reduceri considerabile de costuri. Reducerea apare prin trecerea de la un mediu de lucru care funcţionează în virtutea inerţiei - în care IT-ul este văzut ca un centru de cost către un mediu de lucru dinamic, în care infrastructura IT are o valoare strategică şi ajută compania în strategia de business pe termen lung.


Din punct de vedere al securităţii
IT – trecerea de la nivelul Basic la nivelul Dynamic înseamnă trecerea companiei din postura de companie vulnerabilă în cea de companie matură şi proactivă, pregătită pentru a răspunde ameninţărilor informatice. La fel se pune problema şi în ceea ce priveşte managementul operaţiunilor IT. Trebuie să trecem de la o stare în care totul se desfăşoară pe baza unor procese manuale, complet nepredictibile la starea în care procesele de management sunt automatizate şi predictibile.
Atunci când lucrează în strânsă colaborare cu Microsoft şi partenerii săi un client poate beneficia de procese, proceduri şi tehnologii. Procesele, până atunci fragmentate, manuale şi neoptimizate, vor fi transformate în procese predictibile, automatizate şi repetabile. Creşterea abilităţilor de a utiliza cea mai nouă tehnologie conform celor mai bune practici şi proceduri recomandate de Microsoft va îmbunătăţi valoarea de business a infrastructurii IT şi va oferi suportul pentru descoperirea unor noi oportunităţi de business.
Dacă în articolul precedent aţi putut afla ce se află în spatele modelului de optimizare “application platform infrastructure” şi ce propune Microsoft în zona de platforme de aplicaţii şi soluţii de business, în acest articol veţi afla ce propune Microsoft pe zona de “core infrastructure”.


Ce însemnă de fapt „core infrastructure” ?
Modelul de optimizare pentru infrastructura de bază “core infrastructure” se concentreză pe cinci elemente fundamentale:
- managementul identităţii şi controlul accesului
Descrie modul în care clienţii ar trebui să administreze şi să protejeze identitatea utilizatorilor în companie.
Aici se pot folosi soluţii de management şi sincronizare a parolelor, precum şi de provizionare a utilizatorilor, bazate pe Windows 2008 Active Directory Services, Windows Certificate Services (o autoritate de certificare cu suport pentru ultimele tehnologii şi algoritmi criptografici) sau Microsoft Identity Integration Services – o soluţie pentru sincronizarea serviciilor de directory.
Toate produsele Microsoft de platformă Windows Server / Windows client, dar şi alte produse, precum Exchange Server, ISA Server, Rights Management Services sau Windows Certificate Services (autoritatea de certificare Microsoft) sunt certificate de către Common Criteria cu standardul EAL4+ (cel mai înalt nivel de securitate pentru un produs software comercial), ceea ce conferă clienţilor încredere în securitatea soluţiilor Microsoft.
- managementul eficient al staţiilor de lucru, serverelor şi dispozitivelor mobile
Vizează modul în care clienţii trebuie să realizeze managementul staţiilor de lucru, serverelor dar şi al dispozitivelor mobile şi să asigure aplicarea ultimelor patch-uri de securitate pentru acestea. În plus, este vizată şi implementarea sistemelor de operare şi aplicaţiilor în întreaga infrastructură de reţea.
Aici putem folosi soluţii de management al infrastructurii bazate pe produsele din familia System Center: System Center Configuration Manager 2007, System Center Operations Manager , System Center Virtual Machine Manager sau System Center Data Protection Manager.


Microsoft position sau benefits …
- securizarea infrastructurilor IT: reţea, staţii de lucru, servere, date
Descrie modul în care clienţii pot implementa soluţii de securitate complete, începând de la perimetrul reţelei până la nivelul staţiilor de lucru care stochează date confidenţiale şi prevenirea accesului neautorizat la acestea.
Aici putem folosi soluţii din familia Forefront bazate pe produse ca ISA Server 2006, Intelligent Application Gateway (IAG), Forefront Security for Exchange, Forefront Security for Sharepoint, Forefront Client Security.
În această zonă de securitate antimalware/antispam, Gartner poziţionează Microsoft între liderii pieţei pe zona de securitate a sistemelor de mesagerie şi securitate pentru staţiile de lucru sau servere.
- protecţia şi recuperarea datelor
Descrie managementul informaţiilor şi datelor confidenţiale prin utilizarea unor tehnologii care realizează salvarea şi recuperarea cât mai rapidă a datelor în cadrul companiei.
Prin folosirea unor soluţii bazate pe tehnologiile de securitate Bitlocker din Windows Vista sau Windows Server 2008, soluţii de protecţia datelor bazate pe tehnologia Encrypted File System (EFS), Rights Management Services (RMS) sau soluţii de backup/recuperare bazate pe System Center Data Protection Manager se poate asigura o protecţie completă a datelor companiei.
- practici şi proceduri IT
Asigură respectarea celor mai bune practici şi proceduri recomandate de Microsoft pentru design-ul, dezvoltarea,
operarea şi suportul soluţiilor folosite în infrastructurile IT obţinând disponibilitate, fiabilitate şi securitate. Tehnologia în sine nu este suficientă, ci trebuie combinată cu procese bine puse la punct şi oameni instruiţi, responsabili şi cu roluri clar definite.


Ovidiu Pismac – Account Technology Specialist
Microsoft România



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite