Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

«More UPS than downs»… (II)

31 Mai 2008



Asa cum vă promiteam în ediţia anterioară, revenim în acest număr cu informaţii utile procesului de fundamentare a deciziei de achiziţie a unei surse neîntreruptibile de putere (UPS).


Tipurile de UPS-uri şi domeniile de utilizare

Folosind standardele de clasificare ale IEC menţionate în finalul articolului din ediţia anterioară, identificăm următoarele tehnologii de construcţie ale unui UPS:
tehnologie offline (sau stand-by). Sarcina, pentru a fi protejată, este conectată direct la reţeaua de alimentare cu energie electrică, iar UPS-ul va comuta pe baterii în cazul căderii de tensiune. În această situaţie, UPS-ul nu protejează echipamentul de oscilaţii ale tensiunii şi frecvenţei la intrare, asigurând însă timpul necesar opririi acestuia în condiţii optime. UPS-urile offline constituie o soluţie accesibilă şi sunt folosite în general pentru echipamente şi aplicaţii ce nu implică riscuri în procesul general al unei companii (ex: PC-uri, terminale de lucru);
tehnologia line-interactive. Sarcina este în continuare alimentată direct la reţeaua electrică, dar UPS-ul asigură reglarea tensiunii dinspre sursa de alimentare;
tehnologia on-line cu dublă conversie. La intrare, tensiunea este transformată în curent continuu, iar apoi convertită în curent alternativ printr-un proces de dublă conversie. Astfel, tensiunea şi frecvenţa la ieşire nu sunt afectate de calitatea fluxului de energie electrică din reţeaua de alimentare, permiţând un grad foarte ridicat de protecţie a sarcinii. Aceste UPS-uri sunt folosite de regulă pentru aplicaţiile critice a căror întrerupere duce la pierderi importante în cifrele de afaceri ale companiilor.


Funcţia bypass
În cazul aplicaţiilor critice ce necesită un grad înalt de disponibilitate în funcţionare, este esenţial să luaţi în calculul arhitecturii unui UPS şi funcţia de bypass. Deşi linia de bypass este o sursă neprotejată la variaţiile de tensiune, ea asigură alimentarea sarcinii pentru o perioadă scurtă de timp, fiind esenţială în cazul operaţiunilor de întreţinere ale UPS-ului.
Linia de bypass este proporţionată pentru curenţi mai mari decât necesită invertorul UPS-ului, de aceea poate suporta supraîncărcări ale sarcinii acestuia. Adiţional, UPS-ul poate avea opţiunea “split bypass line”, funcţie ce permite alimentarea rectificatorului şi a bypass-ului din două surse diferite de tensiune.


Compatibilitatea cu generatoarele
Generatorul şi UPS-ul sunt echipamente care se completează reciproc, un generator neputând însă suplini funcţiile unui UPS. Dacă aplicaţiile dumneavoastră sunt critice şi necesită disponibilitate continuă, atunci ataşarea unei soluţii de generator este esenţială. Trebuie să ţineţi însă cont de compatibilitatea UPS-ului cu generatorul, având în vedere anumite elemente de dimensionare (de exemplu, un generator ar trebui să aibă o putere de 1.5 până la de 2 ori mai mare decât puterea nominală a UPS-ului). Oricum, un calcul precis folosind numărul de armonici ale UPS-ului şi informaţiile furnizate de către constructorul generatorului sunt esenţiale.
O atenţie sporită trebuie acordată filtrelor pasive montate la intrarea UPS-ului. În timp ce ele au beneficiul de a reduce distorsiunile armonice pentru curenţi normali, pot avea un efect capacitiv atunci când unitatea este încărcată la capacitate mică, randamentul fiind astfel redus.
Pentru buna funcţionare a unui sistem cu UPS trebuie ţinut cont şi de dimensionarea structurii de distribuţie (cablurile), atât din punct de vedere al costurilor totale ale investiţiei, cât şi al protecţiei la scurt circuit.
Integritatea şi accesibilitatea bazelor de date sunt vitale în succesul mediului de afaceri modern, de aceea este esenţial ca sursa de energie ce alimentează sistemele critice ale companiilor să fie sigură şi stabilă. Altfel, rezultatul se traduce în timpi de întrerupere foarte costisitori şi chiar pierderi irecuperabile de informaţii.
UPS-ul asigură nu numai continuitatea alimentării cu energie, ci este soluţia inteligentă de protecţie împotriva tuturor problemelor de calitate apărute în reţeaua de alimentare.
Nu uitaţi! Specialiştii noştri vă pot sfătui şi ajuta să alegeţi soluţia potrivită pentru necesităţile dumneavoastră:


E-mail: ups@mbd.ro;
Telefon: 004021/231 79 88 – ext. 144
www.mbd.ro
http://www.emersonnetworkpower.ro



Tags: backup, UPS, MBD

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite