Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Telemobil şi RCS&RDS au trecut examenul de acoperire 3G din iunie 2008

01 Iunie 2008



În 8 mai 2008, în cadrul unei conferinţe, Dan Georgescu, preşedinte ANRTCI, spunea că nu mai este îngrijorat în privinţa obligaţiilor asumate de RCS&RDS şi Telemobil privind acoperirea reţelelor 3G, deşi în februarie declara că promisiunile acestora sunt „foarte generoase, dacă este să comparăm cu ce au realizat Vodafone şi Orange în 3G, aceştia având licenţă de doi ani“. Pe ce se baza preşedintele ANRCTI de vreme ce nu venise sorocul să verifice acoperirea celor două reţele 3G? Probabil, pe unele măsuratori şi pe declaraţii. La diferenţă de cîteva minute, din acelaşi prezidiu, răspunzând unei întrebări venite din sală, Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS&RDS, spunea că reţeaua 3G a operatoruluii RCS&RDS acoperă 180 oraşe sau 50% din populaţia ţării, adică îndeplineşte cerinţele licenţei. Nici Telemobil nu stătea rău în opinia oficialului ANRCTI. Un comunicat Telemobil din 29 aprilie 2008, anunţa că Telemobil are deja instalată cel putin o staţie 3G în 11 din cele 19 oraşe care trebuiau acoperite.

A. ANRCTI începe verificarea acoperirii reţelelor 3G

Conform Ziarului Financiar din 15 mai 2008, ANRCTI va trimite 20 de specialişti şi autovehicule dotate cu aparatură specifică, pentru a verifica, din săptămâna
următoare, acoperirea reţelelor 3G RCS&RDS şi Telemobil. „Termenul de îndeplinire a obligaţiilor prevăzute în licenţa pentru prima fază de dezvoltare a reţelelor 3G de către aceşti doi operatori este 1 (?) iunie 2008. Verificările vor începe încă de săptămâna viitoare, prin sondaj, în locaţiile în care operatorii ne anunţă că au finalizat deja obiectivele asumate pentru prima fază de dezvoltare a reţelei“, spune Dan Georgescu. La termenul limită de îndeplinire a obligaţiilor asumate de către
operatori prin licenţele 3G, aceştia vor depune la ANRCTI declaraţii de îndeplinire a obligaţiilor, pe care autoritatea le va verifica atât prin controlul pe teren a site-urilor instalate, cât şi prin intermediul sistemului integrat de inspecţie - RADIS (flota de autospeciale specializate în determinarea acoperirii reţelelor mobile de tipul CDMA450, GSM900, GSM1800 şi UMTS).
Concluziile verificărilor vor fi anunţate la jumătatea lunii august.

B. Telemobil anunţă o relansare!

În 29 aprilie 2008, Telemobil remite câteva comunicate care voiau să arate intenţia de relansare: anunţau o reţea HSDPA în banda de 2,1 GHz şi dezvoltarea reţelei CDMA.
Se renunţă la tehnologia CDMA în favoarea tehnologiei HSDPA. Conform comunicatului din 29 aprilie 2008, Telemobil a decis folosirea tehnologiei UMTS -HSDPA în locul tehnologiei CDMA2000 pentru construirea reţelei în banda de 2,1GHz oferită prin licenţa 3G, dedicată exclusiv furnizării serviciilor de date. Cu noua reţea 3G, se vor oferi viteze de transfer de date de 3 ori mai mari decât în prezent - până 7,2 Mbs. Să aminitm că, acum doi ani, Telemobil avea cea mai mare viteză de transfer, 2,4Mb/s prin CDMA, iar acum trece la UMTS.
Reţeaua de 2.100 MHz este proiectată exclusiv pentru traficul de date şi va rămâne aşa. Pentru serviciile de voce, vom rămâne pe reţeaua de 450 MHz (CDMA), care este foarte eficientă din punct de vedere al costurilor, iar pentru date vom combina 450 cu 2.100”, spunea Chris Bataillard, director executiv Telemobil, decizia de a renunţa la CDMA în favoarea UMTS având la bază costurile de realizare a reţelei şi oferta de terminale. Reţeaua va fi funcţională până la finele lunii iunie 2008, lansarea comercială fiind prevăzută pentru această toamnă. „Licenţa 3G prevede să ai o reţea funcţională în 19 oraşe, dar nu prevede faptul că serviciile trebuie să fie disponibile comercial. În acest moment sunt 11 oraşe care au cel puţin o staţie de bază instalată, iar săptămâna viitoare o parte dintre aceste 11 oraşe vor fi acoperite în întregime de reţeaua 3G“, spune Bataillard.


Având finanţare, Telemobil are şi strategie
Telemobil va reveni în acest an cu o reţea extinsă pentru date şi voce şi un portofoliu îmbunătăţit de produse, care îi vor permite să lupte cu ceilalţi operatori, după ce a funcţionat timp de aproape doi ani „fără o strategie“, spune Chris Bataillard, adăugând că proiectul este susţinut financiar de acţionarii firmei. “Investiţiile în această dezvoltare sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, poate chiar al sutelor de milioane de euro”, spune acesta, finanţarea fiind asigurată de o bancă din afara României (China, probabil). Cam puţin, Orange, sau Vodafone au anunţat fiecare investiţii de €200 miloane în 2008.
Aţi văzut că această companie nu a avut o strategie în ultimele 15, 18, 24 de luni. Acum avem însă o schimbare majoră, care ne va permite să oferim mai multe servicii pentru o bază mai mare de clienţi potenţiali“, spune Bataillard. De fapt, Telemobil a fost fără finanţare şi, de aici, lipsa de strategie la care se face referire.
Telemobil îşi propune să extindă cu 50% acoperirea (?) şi capacitatea reţelei de date şi voce în tehnologie CDMA, să finalizeze construcţia în 19 oraşe a unei noi reţele de date precum şi să lanseze servicii extinse de acces la Internet prin tehnologia Wi-Fi.

În sfârşit, Telemobil are buget de publicitate
Bataillard a spus că Telemobil va avea în acest an buget de publicitate, „care nu va fi comparabil cu cel al Orange sau Vodafone“. Să fie, oare, probleme cu finanţarea? Telemobil va relansa, deci, campaniile publicitare, după mai bine de un an în care compania a sistat investiţiile în promovare.


Telemobil face prima demonstraţie 3G la 6,4Mbps
Telemobil a făcut, marţi 29 aprilie seara, în Bucureşti, o demonstraţie HSDPA cu o reţea formată din câteva laptopuri conectate la o staţie, viteza obţinută fiind de 6,4 Mbps. Experimentul aduce aminte de demonstraţia RCS&RDS din februarie 2007 făcută între două zone relativ mici din Bucureşti şi Otopeni.

Câteva premiere
Telemobil este singurul operator din România care utilizează tehnologia CDMA, ceilalţi construind reţele bazate pe tehnologia GSM şi tot singurul este care vrea să folosească reţeaua UMTS numai pentru date. În Europa există câteva reţele CDMA (Cehia, Slovacia) folosite până nu de mult numai pentru date, vocea fiind asigurată de reţele 2G sau 3G. După CDMA, România mai oferă o premieră.
De asemenea unic, Telemobil vrea să folosească două reţele distincte bazate pe două familii tehnologice diferite (CDMA şi WCDMA) pentru a oferi servicii pe care Vodafone şi Orange le oferă cu o singură reţea. Cu ce costuri?
Faptul că Telemobil insistă să ofere serviciul de telefonie mobilă, încă cu pondere foarte mare în România, prin reţeaua CDMA, după o experienţă de peste 6 ani în care s-a poziţionat ca jucător de nişă, pare a sugera că situaţia sa nu se va îmbunătăţi dramatic pe termen scurt.

C. RCS&RDS, precum Făt Frumos!

RCS&RDS creşte acoperirea 3G, precum Făt Frumos!
În februarie am anunţat 16 oraşe, dar acum serviciile 3G sunt funcţionale în 180 de oraşe din România, iar acoperirea populaţiei este de 50%. Este exact ceea ce ne-am obligat a realiza în licenţă“, declara Valentin Popoviciu, citat de HotNews. Întrebat cum este posibil ca RCS&RDS să acopere 50% din populaţia ţării oferind servicii 3G în 180 oraşe, în timp ce Vodafone acoperă 45% din populaţie oferind servicii 3G în 355 oraşe, Popoviciu răspunde că toate calculele sunt bazate pe cifre oficiale. „…am folosit date de la Institutul Naţional de Statistică privind numărul de locuitori. Diferenţele pot fi generate de faptul că acoperim localităţi diferite, cu un număr diferit de locuitori“, a spus acesta citat de Ziarul Financiar. Să nu fi folosit Vodafone datele INS, sau să fi acoperit mai întâi oraşele micii, mari amatoare, se vede, de Internet mobil, lăsându-le pe cele mari la urmă? Conform ultimului recensământ, 53% din populaţia României locuia în oraşe, RCS&RDS fiind cu 50% aproape de a le acoperi pe toate.
Să amintim că Vodafone a început construcţia reţelei 3G în aprilie 2005, iar în aprilie 2008 acoperea 355 oraşe, sau 43% din populaţie ţării. Este adevărat ca modelul de afacere este diferit, Vodafone având o reţea 2G cu bună acoperire, de aici şi ritmul. Dar, să acoperi în câteva luni 50% din populaţie cu reţele în bandă de 2,1 GHz, este dificil de realizat. Rămâne de văzut dacă se acoperă tot oraşul.


Creşte numărul utilizatorilor
RCS&RDS a anunţat 6 milioane relaţii contractuale (şi nu unităţi generatoare de venit, cum declara operatorul: telefonia fixă/mobilă oferită gratuit reprezintă mai degrabă o relaţie contractuală decât o unitate generatoare de venituri) pe cele şase pieţe pe care operează, în creştere cu 1,2 milioane faţă de iunie 2007, adică 25%.
În România, RCS&RDS are 4,8 milioane relaţii contractuale: 1,25 milioane cablu TV, 1 milion televiziune prin satelit (DTH), 750.000 Internet, 1 milion telefonie fixă şi 800.000 telefonie mobilă (fără o campanie publicitară de anvergură, operatorul atrăgându-şi clienţii prin oferirea gratuit în custodie până la două mobile 3G, fără taxă lunară).
Ciudat, toate cifrele prezentate sunt extrem de ‘rotunde’: US$500 milioane cifra de afaceri, 6 milioane relaţii contractuale, 1 milion telefonie fixă, 800.000 utilizatori telefonie mobilă, etc. Şi nici nu s-a înţeles bine dacă aceste cifre se referă la 1 mai, 1 aprilie, sau ...

Şi veniturile RCS&RDS cresc precum Făt Frumos – 65% (în euro) în 2007
RCS&RDS a anunţat pentru 2007 o cifră de afaceri consolidată de US$500 milioane, care transformată în euro rezultă US$500/1,3687 (raportul valorilor medii oferite de BNR în 2007)=€365 milioane. Rezultă o creştere, faţă de cele €221,7 milioane din 2006, de 65% – cea mai mare, după Cosmote relansat (creştere de 256%, de la €43,7 la €155,6 milioane în 2007) printre marii noştri operatorii.
Să amintim că Orange şi-a mărit cifra de afaceri cu 14% în 2007 faţă de 2006 (€1234 faţă de €1082 miloane) creşterea bazei de utilizatori fiind de 22%, iar Vodafone cu circa 20% la €1.2 miliarde şi că ritmul de creştere al comunicaţiilor mobile este mai mare decât al celor fixe. Peste tot, nu numai la noi.
Greu de înţeles marea creştere, de vreme ce nu ar rezulta o creştere explozivă a relaţiilor contractuale, iar RCS&RDS are cele mai mici tarife, telefonia fixă şi mobilă fiind oferite chiar şi gratuit din iulie, respectiv octombrie 2007.



Dr. Nicolae oacă



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite