Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ziua Comunicaţiilor a marcat creşterile din telecom, pe o piaţă în curs de maturizare

01 Iunie 2008



Ediţia a XII-a a Zilei Comunicaţiilor, eveniment anual organizat de Agnor High Tech în perioada CERF-ului, a fost aceeaşi platformă de întâlnire a marilor jucători din telecom: operatorii, producătorii de tehnologie, furnizori de servicii, integratori, consultanţi şi specialişti, şi a marcat un proces de maturizare accelerată a pieţei, grăbită să se alinieze tendinţelor europene. Operatorii au profitat de ocazie să tragă linie, iar cifrele conturează creşteri îmbucurătoare, în timp ce furnizorii au demonstrat că sunt pe valul noilor tendinţe mondiale din telecom.


Tendinţele şi provocările anului 2008, precum şi tabloul pieţei telecom, au început să fie conturate încă din prezentarea de deschidere a ANRCTI. Anunţând aplicarea Strategiei de reglementare în comunicaţii, elaborată la sfârşitul anului 2007, Dan Georgescu, preşedintele ANRCTI, a început analiza cu telefonia mobilă, unde cifra de afaceri a înregistrat o creştere de 2,5 ori mai mare decât în toate celelalte domenii de comunicaţii electronice. Rata de penetrare atingea la sfârşitul lui 2007 106,2%, deci cartelele SIM active depăşeau populaţia României (cca 22,9 milioane utilizatori). Dintre aceştia, cca 33% au abonament. Durata medie a unui apel a crescut cu cca 5 sec. faţă de anul precedent, ajungând la 104 sec, iar traficul a depăşit 21 miliarde de minute în 2007. Numărul de mesaje scrise în 2007 s-a ridicat la 3,155 miliarde, creşterea fiind aici de cca 40%. O creştere de 16% s-a înregistrat şi pe segmentul mesajelor MMS , atingându-se 29 milioane de mesaje. Dinamicitatea fără precedent a acestei pieţe, este demonstrată şi de creşterea apelurilor video 3G în 2007, fiind realizate 1,6 milioane de astfel de apeluri. Introducerea prevederilor europene privind tariful maxim a fost un factor care a dus la creşterea convorbirilor în roaming ale românilor care călătoresc în spaţiul UE.
Veşti bune vin şi din partea telefoniei fixe, declinul a fost stopat, iar după ani de scăderi repetate s-a înregistrat o creştere uşoară, de 1,4 %. „Numărul total de linii de acces a ajuns la un total de 4,26 milioane, iar cota de piaţă a furnizorilor alternativi a atins 28,7%” , a declarat Dan Georgescu. În timp ce Romtelecom a reuşit stoparea migrării abonaţilor, operatorii alternativi au avut o creştere cu 50% a numărului de linii în 2007, iar o treime din volumul de trafic îşi are originile în reţelele acestora.
„Suntem mulţumiţi de creşterea Internetului în bandă largă”, este declaraţia dlui Georgescu, care spune totul despre un sector unde rata de penetrare a ajuns la 10%, iar numărul de conexiuni a atins 2,1 milioane în 2007. Declaraţiile sale, coroborate cu raportul ANRCTI, dezvăluie o dominare a conexiunilor broadband de tip UTP şi coaxial (77% din piaţă), cu o creştere de 120% în 2007, pe locul II situându-se conexiunile xDSL, care, deşi deţin 17% din piaţă, au înregistrat o creştere fulminantă de 270% faţă de 2006. România recuperează astfel decalajul faţă de UE, unde aceste tehnologii domină (cca 80%). Nu au fost luate în analiză conexiunile la punctele mobile.
Pe segmentul retransmisiei programelor audio-vizuale s-a atins o rată de penetrare de cca 71,7% din gospodării. Serviciile CATV au marcat o creştere a abonaţilor de 20% faţă de sfârşitul lui 2006, în timp ce pe piaţa de DTH creşterea a fost de 177%, ajungându-se la 1,7 milioane de abonaţi.
Dan Georgescu a mai menţionat în perspectivă trecerea spre televiziunea digitală terestră, dar şi modificări în planul naţional de numerotaţie în pas cu UE. Vor mai fi introduse două numere de apel urgenţă de tip 112 (116 şi 118) , dar a anunţat şi lansarea portabilităţii numerelor de telefon începând din 21 octombrie anul curent. A fost anunţată şi licitaţia pentru o bandă de frecvenţă în gama 410-415 MHz, costul unei astfel de licenţe fiind de cca 1 milion Euro. Deşi nu s-a aprobat HG pentru taxa de licenţă a celor trei mult-aşteptate licenţe WiMAX, anul 2008 este văzut ca anul începutului adopţiei pe scară largă a WiMAX în România.


Duelul operatorilor
„Balul” operatorilor a fost deschis de Romtelecom, companie reprezentată de dl. Yorgos Ioannidis, CEO. Domnia sa a subliniat metamorfozele pe care le suporta compania pentru a-şi servi mai bine clienţii, repoziţionându-se ca un furnizor de voce, date- Internet şi video. Succesele ar fi stoparea migraţiei clienţilor în 2007, câştigarea unei cote de piaţă de 20% pe broadband, creşterea exponenţială a instalărilor de pop-uri VPN, creşterea de cinci ori a traficului Internet internaţional s.a. Compania tinde să devină un furnizor de soluţii integrate, convergente, cu o paletă variată de servicii, cu un larg ecosistem de parteneri.
Dl. Cantemir Ionescu, Senior Director Network Operation Vodafone, a previzionat la orizontul anului 2011 supremaţia Internetului mobil în faţa celui fix. A arătat că reţeaua companiei a devenit o reţea full IP. Acum serviciile Vodafone de Internet mobil cu o rată maximă de download de 7,2 Mbps pot fi oferite în 300 de localităţi (45% din populaţia ţării). Compania îşi propune să ofere în viitor astfel de servicii cu o rată de download maximă de 14,4 Mbps, şi 5 Mbps upload.
Orange (companie care are 172 milioane de clienţi la nivel mondial şi a depăşit 10 milioane de clienţi români la sfârşitul trimestrului I 2008) a fost reprezentată de dl. Julien Duccaroz, director strategie. Cifrele vorbesc de la sine despre succesul operatorului pe piaţa românească: creştere la clienţi de 21% (Q12008/Q1 2007), peste 307 milioane euro venituri, şi o creştere de 144% a clienţilor de broadband (aproape 1,05 milioane). Investiţiile companiei au depăşit 200 de milioane euro în 2007. Serviciile de Internet mobil cu o rată de download de 7,2 Mbps vor acoperi toate oraşele mari din ţara, iar cele cu o rată de download de 3,6 Mbps vor fi disponibile în 400 de localităţi, sarcini programate până la sfârşitul lui 2008.
Deşi o companie care comunică mai puţin, RCS&RDS a prezentat prin vocea reprezentantului său dl. Popoviciu, director dezvoltare, rezultate care atestă o evoluţie continuă favorabilă. Compania este reprezentată în 6 ţări din Estul Europei, însă cel mai mare număr de linii generatoare de venit (RGU) se înregistrează în România (4,1 milioane- cca 69% din total). Un RGU reprezintă un serviciu (CATV, Internet, telefonie fixă sau mobilă) achiziţionat de un client. Compania are 1,25 milioane clienţi CATV, 1 milion DTH (tv satelit), peste 750000 clienţi Internet, şi cca 800000 clienţi pe telefonie mobilă 3G (serviciul Digi Mobil). Reamintim că RCS&RDS trebuie să îndeplinească condiţiile de acoperire impuse prin contractul de licenţă 3G, verificare care intră în atribuţiile ANRCTI şi pe care aceasta o va efectua în cursul lunii iunie. Interpelat din sală, dl. Popoviciu a declarat că RCS&RDS îndeplineşte condiţiile de acoperire a 50% din populaţie, deoarece acum furnizează servicii 3G pentru 180 de localităţi care statistic totalizează în aria urbană jumătate din populaţia ţării.
UPC, prin directorul său general Jack Mikaloff, a anunţat investiţii de 40 de milioane euro în 2008 în reţea şi televiziune digitală, după ce în 2007 a investit cca 45 de milioane. Compania înregistra la sfârşitul lui 2007 cca 1,34 milioane clienţi CATV, DTH sau cablu digital, 207 000 clienţi Internet şi cca 112 000 clienţi la serviciile de telefonie. Creşteri însemnate s-au înregistrat în special la Internet şi telefonie. Interpelat din sală, dl. Mikaloff a ţinut să infirme zvonurile unei posibile achiziţii a UPC România de către un mare operator mobil.
Dl. Dan Mihăescu, country manager la GTS, a prezentat prima reţea regională MPLS pe care compania sa a implementat-o în cele cinci ţări est-europene în care compania este prezentă. Accentul a fost pus pe avantajele pentru clienţi şi pe serviciile care pot fi oferite peste această reţea, cum ar fi VPN.
Cosmote, prin dl. Kapetanopoulos, director Marketing şi Comunicare, a prezentat eforturile pe care le face compania pentru a aduce telefonia mobilă cât mai aproape de consumatorul român. Demonstrând o putere de adaptare şi un management bun la schimbări rapide, Cosmote se pregăteşte a gusta din succesul unui operator de frunte. Cu 3,6 milioane clienţi, acoperirea populaţiei a atins 98%, fiind rezolvată problema unor arii îndepărtate sau a staţiilor de metrou. Serviciile sunt disponibile populaţiei în reţele mari de magazine, cum ar fi Germanos sau reţeaua Romtelecom. Serviciul i-mode oferă, de asemenea experienţe inedite utilizatorului.
Tendinţele pieţei de echipamente au fost pregnant reliefate la secţiunea furnizori, prin temele abordate de marii jucătorii de aici („Transformarea competitivă a comunicaţiilor”, întrebări despre viitor –Alcatel-Lucent, impactul software-ului şi serviciilor în industria comunicaţiilor-Microsoft, „Broadband Everywhere” –Ericsson, „De la conectivitate la transformarea afacerii” -Nokia Siemens Networks) sau prezentări ale produselor sau abordărilor de piaţă („Huawei Unified Mobile Networks”, „Topex şi piaţa telecom”, „ZTE de la deziderat la certitudine”).
Dezbaterea asupra proiectului Net-city, această „poveste fără sfârşit” a reţelei metropolitane de fibră optică a Bucureştiului, a suscitat un interes vădit la secţiunea investitori, şi prin intervenţiile dlui deputat Pambuccian. Lucrurile sunt departe de a intra pe un făgaş clar, după două licitaţii, deoarece (ultimă oră!) a intervenit şi un factor nou: deciziile instanţei care infirmă obligativitatea coborârii fibrei de pe stâlpi.
Ziua Comunicaţiilor, şi la această ediţie, atât ca manifestare, cât şi ca expoziţie, a rămas un tur de forţă pentru cei cca 1500 de specialişti şi participanţi, şi un punct de referinţă între evenimentele IT&C de la noi.



Radu Duma



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite