Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Activităţi de inovare în Institutul Naţional CD pentru Microtehnologie

01 Iunie 2008



INCD-Microtehnologie (IMT-Bucureşti, www.imt.ro) desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare-inovare în domeniul micro şi nanotehnologiilor, activităţi de transfer tehnologic, educaţie şi instruire, diseminare, contribuind activ la dezvoltarea strategiei naţionale în domeniu. Tematicile de cercetare (strategia din 2006, revizuită în 2008) sunt strâns corelate cu ariile tematice prioritare din PN II, dar şi cu PC7.

Infrastructura IMT acoperă necesităţile de modelare, simulare şi proiectare asistată de calculator, micro- şi nanofabricaţie, caracterizare complexă. Având la dispoziţie o facilitate pentru micro-nanofabricaţie (“cameră curată” clasă 100, în regim de cercetare din România), laboratoare moderne pentru caracterizarea şi micro/nanostructurarea materialelor, pentru manipularea şi caracterizarea materialului biologic pe diverse probe, IMT-Bucureşti poate fi considerat un „pol tehnologic”, deoarece grupează pe aceeaşi bază materială (platforma tehnologică) activităţi de cercetare, educaţie, inovare.
Domeniile de aplicaţii vizate de cercetătorii din institut sunt: senzoristica (senzori pentru mediu; biosenzori; senzori chimici-pesticide; senzori de medie presiune), celulele solare (texturate, netexturate, cu randamente de absorbţie de peste 18 %), optoelectronica (matrici şi micromatrici de LED-uri pentru aplicaţii în domeniul auto şi iluminat de siguranţă), fiabilizare/ omologare de produs, comutatoare MEMS pentru diferite frecvenţe, nanomateriale (acoperiri pentru aplicaţii în tehnologia materialelor de construcţie, noi tipuri de pereţi cu un conţinut mixt, acoperiri biocide), reţele matriciale pe suport de sticlă şi siliciu (pentru aplicaţii în farmacie şi biologie), alte domenii similare. Dovadă a recunoaşterii expertizei IMT o constituie şi premiile câştigate cu diverse ocazii la târgurile, saloanele, expoziţiile de cercetare inovare şi inventică, interne şi internaţionale. Prezentăm în continuare câteva exemple.
Medalia de aur pentru “Microconcentratoare optice pentru celule solare bazate pe microstructurarea de suprafaţă a
substratului,” E. Manea, I Cernica, N. Dumbrăvescu, acordată cu ocazia participării la Salonul Internaţional de invenţii EUREKA!, Bruxelles, 2005.
Persoana de contact: Dr. Elena Manea; E-mail: elena.manea@imt.ro
Microconcentratoarele optice pentru celulele solare au fost realizate în scopul creşterii eficienţei celulelor fotovoltaice prin microstructurarea de suprafaţă a substratului. S-a ales o topografie care constă în ferestre (goluri) uniform spaţiate în vârfurile unui triunghi echilateral, obţinându-se o reţea tip fagure. Texturizarea substratelor s-a realizat prin corodarea suprafeţei printr-un strat de mascare utilizând topografia “reţea tip fagure”, în scopul formării în urma corodării de pereţi semisferici. În momentul în care pereţii semisferici vecini se ating, se formează structuri hexagonale.
Microconcentratoarele optice definite în reţea hexagonală tip fagure conferă o împachetare maximă a suprafeţei texturizate, sunt destinate pentru aplicaţii ce utilizează celule solare de înaltă eficienţă; aplicaţii medicale şi farmaceutice ca suporţi (de siliciu, sticlă, polimidă) texturizaţi pentru studiul materialului biologic.
Autorul invenţiei „Tehnologie de realizare a magnetotranzistorului bipolar cu modularea injecţiei emitorului”,
Dr. Ing. Marioara Avram a fost medaliată cu Medalie OMPI pentru cel mai valoros inventator femeie, cu ocazia Salonului Cercetării 2006, 3-7 octombrie 2006, Bucureşti. Această distincţie este unică (se acordă unei singure invenţii).
Magnetotranzistorul a fost realizat pentru industria energetică, transportul de energie electrică şi industria de automobile. Tehnologia de bază este cea a tranzistorilor bipolari, cu două baze de adâncime diferită pentru modularea injecţiei emitorului, care are abilitatea de a bloca deopotrivă variaţiile de tensiune şi curenţii mici de bază. Elementul de noutate constă în realizarea unui senzor cu semnal liniar, fără a mai fi nevoie de amplificare, offset compensat cu sensibilitate relativă de 20 mT.
Persoana de contact:
Dr. Marioara Avram.;
E-mail: marioara.avram@imt.ro

Microîncălzitor pentru senzori ceramici, destinaţi monitorizării gazelor de ardere.
Persoana de contact:
Dr. Carmen Moldovan;
E-mail: carmen.moldovan@imt.ro
Micro-încălzitorul pentru senzor de gaz este realizat pe suport ceramic prin tehnici combinate, corodare laser/ceramici conductive. S-au creat trasee în stratul ceramic pentru a defini geometria încălzitorului utilizând procedee laser aplicate pe substrat. Încălzitorul s-a realizat prin umplerea traseelor cu pastă ceramică conductivă şi montarea pe o membrană ceramică liberă de 40 µm. Se asigură astfel o izolare termică, care permite ajungerea la temperaturi mai mari de 5000C în cinci secunde, fapt ce permite utilizarea la senzori de gaze care se montează pe eşapamentele de motoare (inclusiv avion).

Tehnologie de obţinere a acoperirilor antibacteriene bazate pe nanopulberi de ZnO cu utilizare în industria materialelor de construcţii.
Persoana de contact:
Dr. Ileana Cernica PhD.;
E-mail: ileana.cernica@imt.ro
S-a realizat un material compozit din ciment Portland, rumeguş şi pulberi de siliciu. Materialul a fost verificat şi prezintă proprietăţi similare pereţilor realizaţi din BCA şi cărămidă. Materialul compozit a fost acoperit cu nanopulberi pe bază de oxid de zinc dopat şi s-au probat proprietăţile antibacteriene ale acoperirii, care s-au dovedit în concordanţă cu normele europene aplicate în construcţii.
Expertiza interdisciplinară, infrastructura „state-of-the-art”, potenţialul inovativ, abordarea eficientă a metodologiei, contribuie la succesul proiectelor noastre - Dr. ing. Sorin
Axinte, INCD-Microtehnologie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite