Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INMA propune soluţii īn pas cu realităţiile din agricultură

01 Iunie 2008



România era odinioară grânarul Europei. Nu doar în perioada interbelică, ci chiar şi în anii de comunism am reuşit să exportăm grâu în alte ţări. Împroprietărirea ţăranilor după 1989 a dus la fărâmiţarea terenurilor. Lipsiţi de bani, nu şi-au putut permite să achiziţioneze utilajele necesare şi astăzi vedem peste tot terenuri nefolosite. În cei 18 ani parcul de tractoare şi utilaje agricole s-a învechit, întrucât nici chiar marii fermieri nu dispun de fonduri suficiente pentru a investi în utilaje. Asfel, cercetarea în domeniu a stagnat şi ea nemaiavând obiect de activitate. Cu toate acestea, cercetătorii români au reuşit să vină cu idei noi, să găsească soluţii la necesităţile agricultorilor.

INMA este un institut de cercetare în domeniul agricol, înfiinţat în 1996 prin transformarea I.C.S.I.T.M.U.A. în INCD pentru Maşini şi Instalaţii destinate Agriculturii şi Industriei alimentare. Misiunea sa este de a dezvolta cercetări aplicative şi de inovare în domeniul echipamentelor din agricultură şi industria agricolă. Domeniile de activitate ale INMA, cuprind întreaga arie de probleme specifice lucrărilor din agricultură şi industria alimentară. INMA are preocupări de cercetare legate de lucrările solului, irigaţii, de întreţinerea şi recoltarea culturilor cerealiere, furajere şi hortiviticole, condiţionarea produselor agricole şi alimentare, de mecanizarea fermelor zootehnice, transportului produselor agricole şi alimentare, a modernizării morăritului şi panificaţiei, etc.

Preocupări ecologice şi independenţă energetică
Obiectivul principal al INMA este ca rezultatele cercetărilor să corespundă cerinţelor agricole din România. În plus, pe fondul creşterii preţului petrolului şi scăderii acestei resurse, preocupările institutului s-au extins către punerea în valoare a resurselor de energie regenerabilă: biomasă, biocombustibil şi o serie de proiecte pentru a putea realiza independenţa fermierilor din punct de vedere energetic, biodiselul fiind soluţia acestei probleme.
INMA a iniţiat în acest sens o relaţie cu un institut similar din Germania, dar rezultatele cercetărilor efectuate pe 100 tractoare alimentate cu biocombustibil au arătat că 35 de tractoare au avut probleme mecanice. De aceea, INMA are în program înfiinţarea unui laborator petru testarea biodiselului pe diverse utilaje agricole în diverse situaţii: amestec cu motorină în anumite procente sau biocombustibil curat. Tot în acest sens institutul a realizat o staţie pilot pentru producerea biogazului în România şi dispune de toate datele necesare pentru a pune în practică o asemenea instalaţie.

Utilaje inovative
INMA a câştigat coordonarea unui program naţional de stimulare a aplicării invenţiilor în economia reală. Acestea au contribuit la finalizarea unor cercetări care să corespundă atât realităţilor, cât şi obiectivelor României în contextul adaptării economiei la standardele UE.

Pentru fermieri s-a realizat o instalaţie de separat cuscuta (plantă parazită) din culturile de trifoi şi lucernă, care duce la o puritate a producţiei de seminţe de peste 80%.
În condiţiile în care seceta devine o problemă majoră şi pentru România, institutul a realizat un plug care fărâmiţează în aşa fel brazdele încât păstrează umiditatea solului. Echipamentul tehnic de semănat şi fertilizat pe biloane, o altă realizare, este destinat să execute simultan mai multe lucrări: prelucrarea solului în fâşii înguste, distribuirea îngrăşămintelor direct în teren nearat sau în biloanele rămase de la cultura anterioară. Specialiştii INMA afirmă că acest echipament reduce cu 55% consumul energetic. Având în vedere necesitatea obţinerii de produse agroalimentare ecologice şi păstrarea compoziţiei biologice a solului, a fost creată maşina pentru administrat îngrăşămintele organice solide.
“70% din parcul de tractoare şi utilaje agricole necesar României este depăşit din punct de vedere fizic, iar moral avem nevoie de o înlocuire totală a utilajelor agricole cu altele noi, care să răspundă mai bine nevoilor fermierilor şi industriei alimentare”, susţine prof. dr. ing Vergil Gângu, general manager INMA (foto). În faţa acestor provocări, institutul a propus o serie de utilaje performante. România este o ţară cu un potenţial agricol foarte bun, între primele 5 ţări din Europa, dar ca rezultate este sub media europeană la capitolul agricultură. Cercetătorii în domeniu au o serie de realizări notabile, dar nu sunt însă puse în valoare de cei interesaţi, fie din lipsă de fonduri, fie pentru că nu există cadrul legal care să oblige utilizarea de tehnică şi echipamente performante.


Ioan Enache



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite