Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Investitie, nu pomana

26 Octombrie 2004



Gabriel VasileComentata de multi ca „Windows gratis pentru studenti“, venirea lui Steve Ballmer, omul numarul doi in ierarhia Microsoft, la Bucuresti, a transmis mai degraba un mesaj de genul „investitie, nu pomana“. Daca vizita oficiala la Palatul Victoria si semnarea unei intelegeri prin care Microsoft va dona 25.000 de licente au parut doar o continuare a parteneriatului strategic incheiat anul trecut, declaratiile facute de Steve Ballmer la televiziune au oferit si o alta imagine.


Cele 25.000 de licente nu sunt destinate Ministerului Educatiei si Cercetarii ca institutie cu un vesnic „buget de austeritate“ ci tinerilor care beneficiaza de ajutorul guvernamental de 200 Euro pentru cumpararea unui calculator. Cum lucrurile nu pot fi separate total, aceasta intelegere este cu siguranta si un punct in strategia Microsoft de riposta la „amenintarea“ Linux. Pentru un calculator de 200 Euro acesta este din start sistemul de operare oferit de mai toti producatorilor locali (singurii care se pot incadra in sume nu foarte mari peste 200E) iar trecerea la Windows, contra 60-100 Euro, nu suna prea bine pentru bugetul unui student.


Privind situatia in ansamblu, devine clar ca Microsoft investeste in pregatirea tinerilor, iar Steve Ballmer a vorbit mult despre potentialul tinerilor romani. Pe unii dintre acestia poate ii va angaja Microsoft si ideea pare plauzibila daca ne gandim ca dezvoltatorii romani de software reprezinta cel mai numeros grup etnic in companie, dupa americani. Altii vor pleca in strainatate pentru o slujba mai bine platita, asa cum firesc se intampla si astazi. Este de asteptat ca unii sa se intoarca in tara, cu experienta si planuri de afaceri. De la acestia Microsoft va putea cumpara tehnologie sau produse, asa cum a cumparat de la GeCad anul trecut. Toate aceste etape sunt actuale si sunt realizabile pentru orice tanar cu potential. Este un ciclu pe care Steve Ballmer l-a identificat drept cea mai buna cale spre progres. Pentru aceasta dezvoltare si cele 25.000 de licente sunt un impuls. Din ceea ce va urma toata lumea are de beneficiat: si tinerii si guvernul si Microsoft.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite