Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Retail IT- Conference 2008 - schimbare de atitudine din partea investitorilor

03 Iunie 2008



Cel mai dinamic sector de servicii pentru retail, cel IT , se pregăteşte de o provocare în anul 2008: modificarea legislaţiei fiscale în vederea introducerii jurnalului electronic. Cel puţin, acestea sunt intenţiile participanţilor la Conferinţa Retail IT, organizată recent de EXPOVARADINUM la Mamaia. S-au întâlnit la masa de discuţii reprezentanţii Ministerului de Finanţe, ITC, MIRA, ANRCTI, precum şi cele mai importante companii care furnizează soluţii software, echipamente, respectiv servicii, pentru industria de retail, retailerii şi, nu în ultimul rând, managerii de IT ai celor mai importanţi retaileri din România.
În faţa blocajulul legislativ, sectorul privat din retail şi industriile adiacente iau iniţiativa
Evenimentul a oferit participanţilor ocazia de a discuta subiecte de interes general, de identificare a problemelor specifice acestui sector şi propunerea de soluţii pentru înlăturarea acestora.
De asemenea, au fost prezentate noi tehnologii IT dedicate, respectiv trendurile care vor afecta întreaga activitate a retail-ului, anticipate la salonul internaţional EURO SHOP 2008.
“Ideea unui asemenea eveniment a pornit de la provocările cu care producătorii de case de marcat, furnizorii de soluţii şi retailerii se confruntă şi sunt bucuros că am reuşit să îi punem faţă în faţă cu factorii de decizie. În urma acestui eveniment vom realiza un raport, care v-a fi înmânat celor care pot să îmbunătăţească cadrul legislativ. Tototdată, încercăm să tragem şi un semnal de alarmă pentru autorităţi, care trebuie să înceapă să ţină cont şi de opiniile pieţei atunci când fac o lege. Companiile private sunt cu un pas înaintea administraţiei în statele evoluate în ceea ce priveşte tehnologia de vârf. Similar se întâmplă lucrurile şi în România, însă aici investitorii bat pasul pe loc, deoarece legislaţia nu este adecvată realităţilor pieţei. Cred că în doar câteva ore de dezbateri putem elabora o lege care să reglementeze situaţia şi să putem înainta proiectul către factorii de decizie”, a declarat Andrei Bondor, director executiv la Sintezis.


Jurnalul electronic este viitorul
Necesitatea introducerii jurnalului electronic, despre care Market Watch a scris în numărul anterior, a fost dezbătută de participanţi, atât în cadrul prezentărilor, cât şi în cadrul workshop-ului.
O serie de companii producătoare de echipamente sunt pregătite să aducă şi pe piaţa românească asemenea echipamente, retailerii sunt şi ei pentru renunţarea la rola jurnal, însă unele lacune în legea 260 pasează mingea de la
ANRCTI la Ministerul Economiei şi Finanţelor, care trebuie să elibereze normele metodologice pentru aplicarea aceste legi. Faptul că Legea 260 nu specifică în mod clar denumirea de “jurnal electronic” a dus la confuzia dintre acesta şi bonul electronic fiscal.
“Retail IT Conference se adresează atât investitorilor, cât şi furnizorilor de servicii IT din retail, tuturor celor dispuşi să se informeze în ceea ce priveşte noile trenduri legislative, economice şi tehnice din retail. Atât noi, cât şi partenerii noştri, suntem pregătiţi să furnizăm echipamente şi software care să înlocuiască rola jurnal, însă ne lovim de legislaţia rigidă, care nu permite acest fapt”, a declarat dl. Victor Fomino din partea IBM, sponsor al evenimentului.
Am scris în numărul trecut despre faptul că ambiguitatea Legii 260 îi debusolează pe cei care trebuie să elaboreze normele legislative (MEF şi ANRCTI). Doamna Elena Herişanu, din partea ITC, prezentă la eveniment, a făcut unele precizări. “Jurnalul electronic este viitorul. Retailerii sunt nevoiţi să depoziteze hale întregi de role de hârtie, ceea ce probabil duce la creşterea costurilor pentru ei.
O serie de state precum Italia, Rusia, Ungaria, au implementat cu succes această metodă. Nu trebuie renunţat definitiv la rola pe hârtie, care este extrem de utilă pentru micii comercianţi, însă pentru marile hypermarketuri şi supermarketuri este absolut necesară fie modificarea legii 260, fie elaborarea alteia noi, care să nu mai creeze confuzia între bonul fiscal (acesta este predat clientului) şi rola jurnal, care rămâne la emitent.”


Conferinţa de la Mamaia: un pas către normalitate
Introducerea jurnalului electronic nu a fost singura temă a conferinţei. Nu puteau să lipsească discuţii despre Fondurile structurale pentru domeniul IT, dar şi alte fonduri pe care companiile din IT le pot accesa. Vânzarea în rate şi obligativitatea emiterii bonului fiscal, obligativitatea actelor care trebuie prezentate în cazul unui control al poliţiei economice, distincţia dintre fraudă şi contravenţie pentru agenţii economici, piaţa caselor de marcat, evoluţii şi tendinţe, au fost alte subiecte abordate în cadrul evenimentului, aspecte ce vor fi tratate pe larg în numerele viitoare.
Dacă până acum investitorii români erau desul de timizi în relaţiile cu autorităţile, iată că, de data aceasta, ei se implică activ în acţiuni de lobby. Conferinţa organizată de ExpoVaradinum ar putea fi un model de urmat pentru mulţi agenţi economici, care nu au de ce să aştepte la nesfârşit ca autorităţile să le rezolve problemele. Şi asta pentru că într-un stat normal, implicarea civică pentru apărarea drepturilor, rezolvarea unor probleme, promovarea unor valori sau iniţiative inclusiv în domeniul legislativ, nu trebuie să se facă doar de către parlamentari sau membrii ai executivului, ci şi de către organizaţii civice, profesionale sau companii.


Ioan Enache



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite