Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Invenţiile româneşti, din vitrină în curtea IMM-urilor

05 Iunie 2008



Participarea la saloanele de invenţie reprezintă o posibilitate reală de cunoaştere şi valorificare a rezultatelor cercetărilor. ANCS asigură participarea inventatorilor la astfel de expoziţii şi punerea lor în legătură cu întreprinzătorii. Vom prezenta câteva dintre invenţiile care au fost preluate de mediul economic sau care au atras parteneriate internaţionale.

Cererea de brevet de invenţie cu titlul “Solvent ecologic şi procedeu de obţinere a acestuia“, autori: E.Stepan,
S. Şerban şi Sanda Velea, din cadrul INCDCP-ICECHIM, premiată la Salonul de invenţii Geneva 2007 cu medalie de aur, a suscitat interesul unor firme care doresc să fabrice solventul sau să-l achiziţioneze pentru diverse scopuri, ne-a informat dr. chim. Sanda Velea, General Manager, National Research & Development Institute for Chemistry & Petrochemistry.
Dintre aceste firme menţionăm:
-S.C.PROAUTO.S.A.Bucureşti doreşte să cumpere brevetul de invenţie în scopul fabricării solventului; a solicitat mostre de solvent pentru testare; urmează negocieri pentru licenţiere;
- PROCONSUL Cluj-Napoca este interesată de fabricarea solventului; deţine culturi de plante oleaginoase; este interesată de asemenea de cererea de brevet „Biodiesel“ - cu aceiaşi autori, premiată cu medalie de aur la Bruxelles.
- Societatea Agricolă ECOTRANSILVANIA- Huedin este interesată de realizarea unei instalaţii de fabricare solvent ecologic şi biodiesel prin accesarea fondurilor europene.
La Salonul INVENTIKA 2007, Solventul ecologic a primit şi DIPLOMA IFIA-ECO PRIZE-a Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Inventatorilor, pentru cea mai bună Invenţie Ecologică.

Romaniţa Teodorescu, INCDMNR-IMNR Bucureşti:
Premiat cu medalia de argint la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva/2007, „Procedeul de valorificare integrală a Cu, Zn şi Ni din namoluri galvanice” şi-a încheiat cercetările cu omologarea tehnologiei şi redactarea manualului de prezentare pentru beneficiarii cercetării: EL-CO Tg. Secuiesc şi HIDROJET Breaza.
În vederea obţinerii unor tehnologii „curate“, tehnologiile de gestionare a nămolurilor si a reziduurilor tehnologice efectuate la UTCB au fost definitivate prin:
a. valorificarea cu adaos (filer) sau pigment în beton pentru elemente de pavaj al pigmenţilor şi reziduurilor tehnologie.
b. solidificarea / stabilizarea în matrice liantă hidraulică a nămolului şi reziduului de la HIDROJET

Dr. Elena DAVID, ICSI Rm. Vâlcea:
1)“ La Geneva 2008 am participat cu invenţia „Metodă de recuperare a nichelului şi cobaltului din catalizatori uzaţi”, autori: E. David, I. Ştefănescu, C.Sandru, premiată cu medalie de aur de juriul internaţional al salonului şi cu medalie de aur decernată de delegaţia oficială a Federaţiei Rusiei. Scopul invenţiei este de a realiza o metodă ieftină şi eficientă pentru recuperarea metalelor din reziduuri solide. Metoda de recuperare este simplu de realizat, utilizează materii prime uşor de procurat la costuri avantajoase, permite obţinerea nichelului şi cobaltului la puritate ridicată cu eficienţă > 85%, este nepoluantă pentru mediu, reactivii folosiţi putând fi reutilizaţi.
Ca urmare a prezentării invenţiei în cadrul salonului s-a încheiat un acord de colaborare între ICSI Rm.Vâlcea şi State Technological University Moscow Institute of Steel and Alloys (MISA)-Rusia. Acordul se referă la dezvoltarea cooperării în domeniul cercetării, prin derularea de proiecte în comun, educaţiei, prin schimburi de specialişti în domeniul de interes stabilit la nivel de instituţii, precum şi diseminării de informaţii ştiinţifice în cadrul unor seminarii, conferinţe şi expoziţii comune.
În ţară s-au iniţiat deja discuţii cu unităţi din industria petrochimică, interesate de realizarea unei cooperări pentru aplicarea procedeului prezentat în invenţie.
2) La Salonul Geneva 2007 am stabilit o colaborare în domeniul captării CO2 cu Universitatea WAGENINGEN –Departamentul Tehnologiei Mediului din Olanda. Contactul cu delegaţia universităţii a fost realizat în cadrul Salonului din noiembrie 2006 de la Bruxelles, unde a fost prezentată invenţia “Procedeu de reducere a emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă”, autori: E.David, I.Ştefănescu, invenţie de care au fost interesaţi, şi ca urmare în 2007 s-au deplasat la Geneva pentru stabilirea unei colaborări. De asemenea, Universitatea WAGENINGEN este de acord cu iniţierea unui program de formare de tineri cercetători cu stagii de pregătire în cadrul universităţii.

Pătularu Laurenţiu, ICSI Rm. Vâlcea
În urma participării la SalonulGeneva 2008 cu invenţia “Ansamblu de pile de combustie cu membrană polimerică schimbătoare de protoni”, autori: Mirică Dumitru, Culcer Mihai, Pătularu Laurenţiu, Roxana Ionete (Lazăr), Daniela Ebraşu (Stoenescu), Ştefănescu Ioan, Stanciu Vasile; Institutul nostru a stabilit contacte şi posibile parteneriate cu entităţi care au obiect de CD tehnologii energetice:
•EMSISO- SLOVENIA , firmă cu activitate de CD, care are ca obiect de activitate platforme electronice de conversie a energiei de tip DC-DC şi DC-AC. Colaborarea cu această firmă poate duce la crearea unor echipamente complexe de generare a energiei electrice pe baza pilelor de combustie.
•ARTESA- SPANIA, firmă care a inventat un echipament cu preţ scăzut, ce efectuează operaţiuni de frezare cu grad ridicat de precizie.
•Centru Ştiinţific şi Tehnic pentru cercetări în domeniul producerii energiei; LLC „Scientific and Technical Centre Soliton-M” -Rusia.

Dr.Ioanid Ghiocel, Petru Poni Iaşi:
Geneva 2008. Titlu brevet: Procedeu şi instalaţie pentru conservarea obiectelor, Autor: Ghiocel Ioanid şi colaboratorii. În acest moment sunt două instalaţii de conservare a pieselor de patrimoniu în plasmă de înaltă frecvenţă, realizate în cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iaşi. Una funcţionează în cadrul institutului mai sus amintit şi una în cadrul Complexului Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi.
Procedeul de conservare a obiectelor de patrimoniu în plasmă rece de înaltă frecvenţă a fost aplicat în cadrul Complexului Muzeal „Moldova” Iaşi pentru decontaminarea şi curăţirea unor obiecte din colecţii de stat şi particulare, rezultatele obţinute fiind incluse într-un album cu imagini publicat la Editura PIM Iaşi, în 100 de exemplare.
Geneva 2007. Titlu brevet: Aparat pentru determinarea unghiului de contact, autor: Ghiocel Ioanid. Aparatul este realizat în serie mică la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iaşi şi este utilizat pentru obţinerea de date utilizate în caracterizarea suprafeţelor materialelor polimere, date ce sunt ulterior fructificate sub formă de lucrări ştiinţifice, patru fiind publicate în reviste cotate ISI.
Inovarea se află în centrul creşterii economice, este un motor al competitivităţii produselor industriale, fiind de regulă procesul care poate menţine companiile pe o piaţă mereu în schimbare, fie prin introducerea în fabricaţie a unor produse noi şi competitive, fie prin aplicarea celor mai noi soluţii tehnice care se regăsesc în literatura de brevete. Companiile care au înţeles această tendinţă şi-au consolidat succesul business-ului, prin cumpărarea de invenţii premiate la saloane de inventică. Invenţiile nu rămân doar în sertar sau în spaţiul închis al vitrinelor, ci îşi găsesc aplicaţia şi în economia reală.


Alexandru Batali



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
cosma vasile
Oferta invenţii. Pompe ecologice. Oferta se referă la două noi tipuri de pompe pentru alimentare cu apă, care, din motive de simplitate şi de înaltă performanţă este de aşteptat să aibă o cerere mare. Cele două pompe se bazează pe trei invenţii in curs de brevetare. Prototipurile celor trei invenţii a fost realizate si testate. Caut investitori interesaţi pentru valorificarea celor trei invenţii. Titlurile invenţiilor: "Pompa cu piston fără frecare, pentru alimentare cu apă", "Pompa cu piston de lichid, pentru lichide şi gaze", "Pompe Volumo-cinetice, cu acţiune simpla si cu dublu efect" care au un randament dublu în raport cu randamentul pompelor cunoscute. Mai multe informaţii sunt disponibile pe Internet. Vizitaţi: Oferta invenţii. Pompe Ecologice. În limba engleză: Inventions offer. green pumps. Contact. e-mail cosma.vasile @ yahoo.com Vasile Cosma. România
03 Mai 2012, 12:48:42