Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Backup la distanţă

29 Iunie 2008



Marea majoritate a aplicaţiilor desktop a cunoscut în ultimii ani o tendinţă din ce în ce mai accentuată de migrare către web. Nici backup-ul datelor nu se lasă mai prejos, fiind tot mai multe companiile care oferă servicii de creare a copiilor de siguranţă „offsite” (adică altundeva, în afara locaţiei principale). Fenomenul a luat o asemenea amploare, încât aş putea spune că e vorba chiar de o „modă”.


Backup-ul online este o metodă de stocare de date, în care pentru fişierele, directoarele şi întreg conţinutul unui hard disc se creează regulat copii de siguranţă pe un calculator sau un server aflat la distanţă, prin intermediul unei conexiuni la Internet. Backup-ul fişierelor selectate se realizează automat şi fără intervenţia utilizatorului pe calculatoarele/serverele furnizorului, iar utilizatorul plăteşte în schimbul acestui serviciu (şi al programului care trebuie instalat pe calculatoarele gazdă) un abonament (lunar, trimestrial, anual).


Scenariul obişnuit
Furnizorul serviciului de backup online oferă clientului un program care se instalează pe calculatoarele sau serverul pentru ale cărui fişiere se doreşte crearea copiilor de siguranţă. Programul îţi permite să selectezi fişierele dorite şi să stabileşti un orar (copiile de siguranţă pot fi realizate şi manual). Datele sunt criptate şi comprimate (pentru siguranţă, respectiv, transfer mai rapid) şi trimise prin intermediul conexiunii la Internet, pentru a fi stocate pe serverele furnizorului.
Primul backup poate dura, în funcţie de cantitatea datelor şi a vitezei conexiunii, câteva ore (sau poate chiar zile), în schimb, următoarele vor dura mult mai puţin, fiind incrementale (sunt copiate doar fişierele care au fost modificate între timp).
Fiindcă procedeul a devenit atât de răspândit, foarte mulţi utilizatori şi mai ales întreprinzătorii, care trebuie să fie vigilenţi şi foarte atenţi cu datele sensibile („miezul” afacerii), şi-au pus întrebarea dacă este vorba doar de un „trend” sau, într-adevăr, un serviciu indispensabil.
Înainte de a lua o decizie într-o direcţie sau alta, este esenţială o analiză a avantajelor şi dezavantajelor pe care le prezintă backup-ul online.


Avantaje
1. „Copii de siguranţă în siguranţă” – fiind vorba de stocare la distanţă, indiferent de problema locală care se iveşte, datele sunt stocate în mai multe locuri.
2. Uşurinţa în administrare – procesul se derulează în fundal, aproape fără nicio implicare din partea angajaţilor/utilizatorului.
3. Accesarea datelor de pe orice calculator conectat la Internet – fiindcă datele sunt stocate online, ele pot fi accesate de pe orice dispozitiv conectat la Internet.


Dezavantaje
1. Viteza de transfer şi stabilitatea conexiunii – deoarece transferul datelor se realizează prin intermediul conexiunii la Internet, este necesar să fie una rapidă în ambele direcţii (download-upload – fiindcă şi restaurarea fişierelor se realizează tot prin Internet); în acelaşi timp, aceasta trebuie să fie şi stabilă,
altfel backup-ul nu se poate realiza sau fişierele pot fi corupte.
2. Limitarea accesului – având posibilitatea de criptare, datele tale nu pot fi accesate nici de către furnizor (sau cel puţin aşa se pretinde). Acest lucru determină însă apariţia unei alte probleme: ai pierdut parola, ai pierdut datele!
3. Continuitatea şi trăinicia sistemului – care este renumele furnizorului? Poţi avea încredere? Care sunt şansele acestuia de a rămâne „în joc”? Este indicat să citeşti părerile altor clienţi despre serviciul respectiv şi să nu te bazezi doar pe prezentarea „oficială”.


Ce decizie vei lua? Uitându-te la aceste liste pro/contra, este uşor să stabileşti unde te poziţionezi în funcţie de avantaje/dezavantaje, fiindu-ţi astfel mai la îndemână să decizi dacă backup-ul online este alegerea potrivită pentru afacerea ta.



Laurenţiu Bancu
Neobyte



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Iuliu
Ati uitat sa ne si furnizati linkuri catre cateva companii care si ofera acest tip de serviciu. Va rog completati aceasta "scapare". intrucat chiar sunt interesat de o solutie de backup de cca 10GB pt firma mea. Eventual direct pe mailul meu. Multumesc anticipat.
30 Martie 2009, 12:49:55
Gabriel
daca puteti transmite adresa mea de mail d-lui Iuliu intrucat pot oferi astfel de servicii. va multumesc
30 Iulie 2009, 12:41:36