Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ASCENTA oferă sisteme norvegiene de producţie şi trasabilitate pentru industria cărnii

29 Iunie 2008



Producătorii şi procesatorii români de carne au nevoie de sisteme inteligente de gestiune, pentru a atinge un nivel mai ridicat de eficienţă şi pentru a reuşi să îndeplinească cerinţele impuse de Uniunea Europeană în industria alimentară. Acest fapt a determinat compania ASCENTA (parte a grupului Softwin) să încheie un parteneriat cu firma norvegiană Scase, unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori europeni de sisteme integrate pentru gestiunea proceselor specifice industriei de prelucrare a cărnii.



Ole Dahl, Sales&Marketing Manager Scase şi
Florian Enea, Emerging Markets Manager, ASCENTA.


Înfiinţată în 1971, la iniţiativa unei echipe de manageri din industria cărnii, compania Scase a acumulat o experienţă bogată pe pieţele din Europa, America de Sud şi Asia. Unele dintre cele mai mari companii producătoare şi procesatoare de carne din lume folosesc tehnologia Scase; nume ca Ariztia (Chile), Santo Stefano (Italia), Nortura AB (Norvegia) fac parte din portofoliul companiei scandinave. Scase a dezvoltat primele sisteme IT pentru gestionarea proceselor specifice din industria alimentară, cu precădere pentru procesarea cărnii de pasăre şi de porc. Ulterior, Scase a adăugat acestora printere, scannere mobile şi alte sisteme specifice unei linii de producţie, precum şi facilităţi de gestiune real-time, devenind astfel un total supplier pentru industria alimentară, de la ferme până la produse finite. „Scase s-a focalizat pe tot ceea ce înseamnă livestock: pui, peşte, porc şi vită. În Norvegia avem o cotă de piaţă impresionantă. Dacă cineva cumpără un somon norvegian, există 90% şanse să fie procesat printr-un sistem Scase. Dincolo de dezvoltarea primelor sisteme de gestiune, soluţiile Scase au urmărit de la început activitatea de procesare a cărnii la nivel individual pentru fiecare porc sau vită, iar asta se întampla cu mult înainte ca UE să vorbească de trasabilitate. Această viziune a făcut ca astăzi să fim implicaţi în discuţii privind trasabilitatea şi să putem oferi un feedback constructiv pentru definirea legislaţiei”, afirmă Ole Dahl, Sales&Marketing Manager Scase.


Cum văd românii trasabilitatea?
Trasabilitatea este un concept discutat intens şi în România ultimilor ani, cu precădere de companiile cu interes pentru export în EU, dar nu numai, şi tinde să devină puţin supraevaluat şi văzut ca o constrângere legislativă. În România, multe companii cumpără soluţii mici pentru a rezolva constrângerile legale şi, eventual, urmăresc originea loturilor şi produsele finite în care ajung acestea. Deşi în principal ţine de securitatea alimentară, ceea ce este vital pentru populaţie, specialiştii consideră că, mai mult decat atât, trasabilitatea trebuie legată de procesele de business. „Trasabilitate nu înseamnă doar o scuză în faţa autorităţilor şi, eventual, posibilitatea retragerii unor produse de la vânzare. Trasabilitate înseamnă ca o companie să ştie tot ce se întâmplă în cadrul proceselor de producţie şi să folosească aceste informaţii pentru creşterea eficienţei. Trasabilitatea trebuie să aducă o doză de inteligenţă în sistemul de gestiune care permite o adaptare la condiţiile pieţei, pentru ca, în final, să aducă bani. Dacă se poate demonstra fizic existenţa unor materii prime de calitate, dintr-o anumită zonă cu tradiţie sau ecologice, produsul se poate promova diferit, se poate cere un preţ mai mare etc. Simplificând conceptul, trasabilitatea este asemenea gătitului: alegi ingredientele, urmăreşti cantităţile exacte, alegi programul de gătit şi poţi aduce modificări, până când produsul final este pe gustul consumatorului”, consideră Florian Enea, Emerging Markets Manager, ASCENTA.


Proiecte locale
ASCENTA are deja în derulare două proiecte de implementare a soluţiilor Scase la producători locali. Sistemul este potrivit mai ales pentru companiile care au renunţat la activităţi manuale şi au investit în linii automatizate de producţie şi care au nevoie de un nivel ridicat de control.
Recuperarea investiţiei într-o soluţie ASCENTA/Scase este de la 6 luni la 1 an. O perioadă foarte scurtă, dar justificată de marginile foarte mici şi volumul foarte mare de activitate din industria alimentară şi unde ajustări mici ale sistemului de producţie pot aduce schimbări importante ale veniturilor. Cu un sistem Scase, pierderile la tranzacţii, cumpărare/vânzare în viu/ tranşat, precum şi procesarea la o anumită vârstă sau transformarea într-un anumit produs final, pot fi evitate sau minimizate. Mai mult, sistemul este construit modular, iar intervenţiile se fac fără oprirea liniilor de producţie, fapt care contează foarte mult în această industrie, în care orice stopare a activităţii generează pierderi. Ole A Dahl afirmă că ,,Orice companie românească ce utilizează sistemul Scase poate fi sigură că sistemul de gestiune, inventariere, etichetare, sunt conforme cu cerinţele europene. Nu îi putem ajuta în problemele legate de igienă, dar orice aspect legat de procesele de producţie şi urmărirea animalelor pe unităţi/loturi va fi făcut conform legislaţiei europene”.
Sunt multe companii româneşti care vor trasabilitate, dar nu au un sistem decent de gestiune a producţiei. Trasabilitatea în sine este o consecinţă firească a unui sistem de producţie. Totuşi, piaţa începe să înţeleagă necesitatea şi avantajele trasabilităţii, cei care nu o vor înţelege vor mai putea activa 2-3 ani, însă nu au un viitor foarte sigur.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite