Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tehnologii de publicare web-gis pentru urbanism şi amenajarea teritoriului

29 Iunie 2008



Vizualizarea şi analiza în timp real a datelor GIS a căpătat în ultima vreme o importanţă tot mai mare în acele domenii în care procesul tehnologic implică o legătură directă cu datele spaţiale. Astfel, fie că este vorba de reţele de tot felul, managementul suprafeţelor sau simpla navigare, vom resimţi din ce în ce mai acut nevoia de a avea acces rapid la aceste date. Soluţia care se pretează în astfel de cazuri, flexibilă şi accesibilă ca preţ, este reţeaua Internet.


Obiectiv general
Odată cu reînnoirea Planurilor Urbanistice Generale (PUG) la nivelul judeţului Dâmboviţa, a fost necesară crearea unui sistem centralizat unde aceste date să poată fi exploatate atât la nivel judeţean, cât şi la nivel local.
Obiectivul general al acestui proiect propus şi realizat de BlomInfo-Geonet constă în dezvoltarea unei aplicaţii software bazate pe utilizarea mediului GIS şi pe tehnologii WEB, pentru gestionarea şi monitorizarea eficientă a datelor de urbanism şi amenajarea teritoriului pe toată suprafaţa judeţului Dâmboviţa.
Aplicaţia a fost atent adaptată şi personalizată pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor, respectiv personalul din cadrul Departamentului de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului.


Cum funcţionează aplicaţia?
Mediul GIS îmbină avantajele pe care le oferă aplicaţiile software de tip CAD (inserare şi management elemente grafice), cu avantajele oferite de lucrul cu o bază de date, care permite o sistematizare a informaţiilor, efectuarea de selecţii, alocarea de atribute unui grup de elemente, modificarea în grup a unui anumit atribut, individualizarea elementelor care au un anumit atribut specific, extragerea de statistici şi rapoarte în baza unor informaţii preselectate.
Bazele de date de tip GIS conţin următoarele categorii de date spaţiale:
• limitele cadastrale ale imobilelor (preluate din planul index);
• construcţiile permanente;
• elemente de infrastructură (ape, căi ferate, drumuri etc.);
• reprezentarea reliefului prin curbe de nivel;
• elemente grafice existente în PUG (zonificare, restricţii, reţele etc.);
• elemente grafice existente în PUZ / PUD;
Au fost realizate fotografii ale faţadelor principale ale construcţiilor (acestea sunt integrate în baza de date GIS) şi s-a populat baza de date cu caracteristicile construcţiilor. Toate documentele aferente PUG, PUZ şi PUD au fost scanate, iar planurile cele mai importante au fost georeferenţiate.
Soluţia propusă pentru sistemul GIS dezvoltat în cadrul acestui proiect este bazată pe o arhitectură centralizată cu o instanţă unică de bază de date, o bază de date centrală şi un sistem GIS bazat pe o nouă şi inovativă tehnologie GIS, care asigură accesul la baza de date prin interfaţa WEB.


Facilităţi oferite prin exploatarea funcţiunilor specifice unui sistem GIS:
· vizualizarea şi explorarea bazelor de date PUG;
· căutarea cu uşurinţă a datelor;
· generarea de rapoarte specifice, actualizarea bazei de date;
· tipărirea de planşe etc.



Tags: GIS, Blominfo

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite