Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluţiile de imprimare duplex, ecologie aplicată şi economii la nivel de coală

29 Iunie 2008



Ecologia este o preocupare din ce în ce mai serioasă în rândul producătorilor de echipamente şi tehnologii IT. Utilizarea unor materiale cât mai puţin poluante, reducerea emisiilor nocive, scăderea consumului de energie, reducerea consumului de consumabile, sunt doar câteva dintre priorităţile conceptului „Green IT“. Concept ce poate fi adoptat şi de către companiile de dimensiuni mici şi mijlocii, care beneficiază astfel de reduceri sensibile de costuri pe termen lung.


„Green IT“ a devenit în ultima perioadă un concept din ce în ce mai vizibil în industria tehnologiei informatice. Mai ales în rândul companiilor producătoare de echipamente IT, care se întrec în această cursă de a descoperi şi utiliza în procesul de fabricaţie materiale componente cât mai puţin poluante sau tehnologii care să garanteze un consum redus de energie. Programele verzi au depăşit nivelul de „modă“ sub presiunea departamentelor CSR, responsabilitatea socială corporatistă devenind o realitate pe care puţine companii de mari dimensiuni care se respectă îşi mai permit să o ignore. De la giganţi ca IBM sau HP, care oferă servere cu un consum redus de energie şi cu o degajare scăzută de căldură, până la firme din sectorul consummer, precum Apple, care şi-a însuşit critica ecologiştilor şi a adoptat materiale mai puţin poluante în producerea noii generaţii de calculatoare Macintosh sau Xerox, care susţine ideea utilizării hârtiei reciclate. (Xerox a lansat anul trecut două tipuri de hârtie reciclată, Recycled şi Recycled+, care utilizează deşeurile de hârtie şi necesită mai puţine resurse de apă şi energie.)


Gestiunea printurilor
Dincolo de aceste considerente ecologiste, de avantajele de imagine pe care le aduce o bună strategie de mediu, utilizarea soluţiilor „Green IT“ generează economii de costuri, deloc neglijabile, chiar şi în cadrul companiilor de dimensiuni medii şi mici.
Astfel, una dintre cele mai facile şi mai pragmatice soluţii de a obţine reduceri sensibile de costuri pe termen lung o reprezintă managementul printării, prin intermediul căreia se poate gestiona volumul printurilor, existând oportunitatea configurării de profile pe tipuri de utilizator. Soluţiile de acest tip permit definirea de drepturi specifice fiecărui utilizator, limitând numărul de printuri alocat acestuia, tipul de printuri (alb/negru sau color, rezoluţie mică sau mare) etc. Prin aceste măsuri se realizează o creştere a duratei de viaţă a imprimantei şi consumabilelor (de exemplu, pentru cartuşul de tonner există opţiuni de tipul rezoluţie scăzută, tipărire selectivă etc.) şi, nu în ultimul rând, o scădere a volumului de hârtie consumat.


Avantajul modulului duplex
O soluţie cu eficienţă ridicată care contribuie la economiile de hârtie, deci şi la demersul ecologic al companiei, o reprezintă utilizarea modulelor duplex pentru imprimare. Dispozitivul, accesibil pentru majoritatea imprimantelor şi multifuncţionalelor, îşi demonstrează utilitatea mai ales în activitatea de birou, unde printarea faţă-verso generează economii importante de hârtie, reducând practic la jumătate volumul de file utilizat în mod normal.
La nivel teoretic, dispozitivul duplex poate fi înlocuit prin recuperarea hârtiei tipărite pe o singură faţă şi reintroducerea acesteia, după un timp, în dispozitivul de imprimare. Soluţia – aşa-numitul duplex manual – nu este chiar aşa facilă, necesitând un loc special de colectare şi stocare a hârtiei recuperate, care să permită păstrarea acesteia în condiţii optime (pentru prevenirea deteriorării) până la refolosire. Refolosire care se poate dovedi dificilă dacă filele au suferit îndoiri, au fost capsate sau îndosariate, riscul ca foile să rămână prinse în tamburii dispozitivului de imprimare fiind crescut.

Recuperarea investiţiei
Costul unui dispozitiv duplex pentru imprimante porneşte de la o valoare aproximativă de 200 lei noi şi poate ajunge până la de zece ori această valoare (2.000 lei noi), funcţie de dimensiunile şi parametri tehnici de funcţionare ai respectivului dispozitiv. În condiţiile în care preţul mediu al unui top de hârtie A4 variază între 10 şi 70 de lei noi (funcţie de tipul hârtiei, volumul de file, greutate per mp, dimensiunile colii, culoare, firmă producătoare etc.), se poate calcula perioada de amortizare a investiţiei, ţinând cont de volumul de printuri lunar (sau anual). (De exemplu, la un preţ mediu de 1.000 lei noi al dispozitivului duplex şi la utilizarea constantă a 10 topuri de hârtie A4 în valoare de 20 de lei noi topul, durata de amortizare teoretică a investiţiei este de 10 luni.)
În funcţie de volumul de printuri realizat pe lună (respectiv numărul de topuri utilizat), tipul de printuri, costul de utilizare, costul pe pagină tipărită etc., se poate calcula care este soluţia cea mai rentabilă – achiziţionarea unei imprimante cu duplex automat sau cumpărarea unui dispozitiv separat.


Radu Ghiţulescu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite