Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Spam-ul sau poluarea online

29 Iunie 2008



La prima vedere, spam-ul este o problemă nesemnificativă, mai ales că nu afectează funcţionalitatea PC-ului. La mine, zilnic ajung în junk e-mail sau direct în deleted items circa 250-300 de mesaje catalogate ca spam. Pe lângă selecţia automată, făcută de antivirus, mai am câteva filtre, configurate manual, care îmi sortează corespondenţa şi îmi permit să mă focalizez pe ceea ce contează. Totuşi, un număr semnificativ de mesaje spam ajung zilnic în inbox şi îmi consumă inutil timp şi nervi. Nu am făcut niciodată un calcul, însă la nivelul unui an, cred că se adună cât pentru un miniconcediu.


Conform aprecierilor BitDefender, aproape 90% din volumul general de corespondenţă se încadrează la categoria spam, iar pierderile economice suferite devin imposibil de cuantificat. Ca şi alte ameninţări informatice, spam-ul se comportă dinamic, iar măsurile de prevenire trebuie modificate permanent. Există tot timpul schimbări, pentru că spammerii fac „experimente” spre a găsi cele mai profitabile reţete de trimis spam, cele care aduc cele mai multe răspunsuri. „Am constatat o scădere a numărului de spamuri cu imagini ataşate. Această tendinţă se manifestă încă de la începutul anului, când image spam reprezenta aproximativ 4-5% din totalul de spamuri, în prezent procentul acestora scăzând la 3% (faţă de 60%, în 2006). De asemenea, pentru a da impresia de mesaje legitime, se folosesc din ce în ce mai des linkuri către domenii binecunoscute, precum google.com sau yahoo.com. Un fenomen întâlnit în România, dar şi mai mult în SUA, este spamul electoral (volumul de astfel de spam-uri este însă relativ mic), consideră Răzvan Matei Stoica, Communication Specialist, BitDefender.
Adresele de email ajung în listele de expediere ale spammerilor prin „recoltare” din pagini de web de către viruşi şi troieni sau chiar din calculatoarele infectate. Sunt cunoscuţi mai mulţi viruşi de mail, care odată ajunşi pe un calculator, caută lista de adrese de mail a posesorului şi se trimit mai departe.


Nu putem scăpa de SPAM!
Vestea cea mai proastă este că nu se poate scăpa de spam. Mai devreme sau mai târziu, orice adresă folosită frecvent va ajunge pe mâinile spammerilor. Ce se poate face este să reducem numărul de spamuri pe care le vedem, folosind software antispam sau adrese e-mail de unică folosinţă.
„Antivirusul poate proteja împotriva viruşilor şi a troienilor distribuiţi pe mail. O soluţie de securitate mai complexă, cum ar fi BitDefender Internet Security sau BitDefender Total Security, va conţine şi un modul antispam specializat, care oferă o reacţie mai promptă faţă de noile tehnici de lansare a spam-ului, datorită unor motoare de detecţie noi şi adaptabile”, mai consideră Răzvan Matei STOICA.


Filtrarea multiplă
Încercările severe de blocare a spamului pot duce şi la blocarea unei părţi a corespondenţei legitime. Problema rezultatelor fals pozitive este destul de complexă, iar specialiştii recomandă o abordare multistratificată, în care un modul antispam, care rulează pe un server de mail, face o primă sortare (fără a şterge nimic) şi apoi, la client, un alt filtru antispam face sortarea finală. „Un al doilea filtru la nivel de desktop poate fi mult mai complex şi mai precis, pentru că pe un desktop există resurse de calcul mai abundente decât pe un server. De exemplu, filtrul antispam BitDefender poate fi antrenat să distingă spam-ul de mesajele legitime pe baza unor caracteristici comune. Filtrul poate fi şi reeducat de utilizator, care nu trebuie decât să eticheteze câteva mesaje primite ca spam sau legitime, pentru a-i îmbunătăţi performanţele”, mai consideră Răzvan Matei STOICA.
Complementar, se pot folosi şi filtre anti-phishing specializate, care pot compara o pagină web oarecare cu cele originale ale băncilor. Dacă asemănarea e mare, este vorba, probabil, de o încercare de web phishing şi clientul este alertat.
Marile companii de securitate investesc timp şi efort considerabil în lupta antispam. În laboratoarele BitDefender se desfăşoară o muncă intensă de cercetare pentru clasificarea textelor şi imaginilor, care stau şi la baza activităţii Google. Specialiştii BitDefender participă activ la procesul de cercetare ştiinţifică în domeniu, publicând lucrări şi participând la congrese de specialitate în România şi străinătate.


Gabriel Vasile



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite