Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Delia Golcea, Director Departament IT Software şi Dezvoltare Alcatel-Lucent Romānia: Investiţia īn cercetare ne garantează poziţia de lider al soluţiilor telecom!

29 Iunie 2008



Alcatel-Lucent este una dintre multinaţionalele care au în România printre cele mai consistente investiţii în R&D. De altfel, la nivel de grup, Alcatel-Lucent este un adept al inovaţiei şi cercetării în domeniul comunicaţiilor, prin Laboratoarele Bell şi Centrele de Inovaţie din SUA, Canada, Franţa, Germania, Belgia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Italia, Spania, Irlanda, Polonia, România, China şi India. În Romania, din 1996 există la Timişoara un Centru de Cercetare şi Inovaţie, iar peste 750 de persoane sunt implicate momentan în activitatea de cercetare şi dezvoltare.

Care sunt parteneriatele cele mai importante încheiate de Alcatel-Lucent România cu entităţile din cercetare din România?
Delia Golcea, Director Departament IT Software şi Dezvoltare şi Coordonator al Relaţiei Alcatel-Lucent România cu Facultăţile: Centrul de cercetare şi inovaţie din România se află la Timişoara şi este axat pe patru arii de cercetare şi dezvoltare – comunicaţii mobile, comunicaţii fixe, reţele optice, soluţii IT şi aplicaţii. Centrul din Timişoara este unul din cele 23 de centre globale de dezvoltare de software ale Alcatel-Lucent, certificat ISO9001 din decembrie 1996; certificat TL9001; certificat CMM nivel 4, din noiembrie 2004.
Încă din 2000 am început colaborarea cu Universitatea Politehnică din Timişoara şi apoi cu alte instituţii de învăţământ din România – universităţile tehnice şi politehnice din Cluj-Napoca, Arad şi Bucureşti. Avem contracte de cercetare comune cu facultăţile pe domenii de comunicaţii mobile, de securitate în reţele mobile de comunicaţii.

Ce produse au rezultat, funcţionale în economie?
Produsele care beneficiază de rezultatele acestor cercetări sunt produsele grupului Alcatel: release-urile de WiMAX şi GSM, televiziunea mobilă interactivă, aplicaţiile pe mobil.

Aveţi programe de susţinere şi promovare a cercetătorilor?

Pentru angajaţii care lucrează în cercetare la Alcatel-Lucent avem un program de dezvoltare şi perfecţionare continuă prin două instituţii foarte importante ale grupului: Alcatel-Lucent University şi Alcatel-Lucent Technical Academy. Începând din 2006 avem un membru al Alcatel Technical Academy din România.
În ceea ce priveşte colaborarea cu instituţiile de învăţământ din România, am dezvoltat împreună, începând din 2000, un program de internship pentru studenţi, un program de practică de vară, precum şi schimburi de studenţi, români şi străini.
Personalul academic este implicat în mai multe proiecte de cercetare ale Alcatel-Lucent, iar pentru studenţi avem şi un program de angajare part-time care le dă posibilitatea să participe activ în proiectele noastre de cercetare. Sponsorizăm conferinţe ştiinţifice şi concursuri de programare, oferim premii speciale pentru studenţii de vârf.

Care sunt mecanismele de transfer tehnologic?
Alcatel-Lucent a asigurat dotarea tehnică a laboratoarelor de comutaţie fixă, şi comunicaţii mobile GSM şi platforme de dezvoltare software de telecomunicaţii la Timişoara şi laboratorul de tehnologii SDH şi acces broadband ADSL la Bucureşti.
În ceea ce priveşte tehnologia folosită în centrul de cercetare de la Timişoara, este aceeaşi cu cea folosită de întregul grup, în funcţie de domeniul de expertiză. Suntem parte integrantă din efortul de cercetare mondial al grupului Alcatel-Lucent, nu lucrăm la specificităţi pentru România.

Care au fost, în ultimii ani, cele mai relevante rezultate ale cercetării din cadrul companiei?
Alcatel-Lucent se poate mândri cu o serie de inovaţii care au revoluţionat lumea IT&C şi au schimbat viaţa tuturor şi mă refer aici la reţele de computere, sistemul de operare Unix, limbajul C, tranzistorul, procesarea semnalului digital, satelitul de comunicaţii, telefonia celulară şi laser - charge coupled device (CCD). Inovaţiile mai recente sunt în zona DSL (Digital Subscriber Line – tehnologia care permite utilizarea liniei telefonice existente pentru transferuri de date foarte mare fără să interfereze cu convorbirile telefonice), WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access – tehnologia avansată de wireless broadband mobil), WDM, şi altele.

Ce politică pe termen lung are Alcatel-Lucent în zona R&D?
La sfârşitul anului 2006, 14% din bugetul Alcatel-Lucent a fost investit în cercetare. Pe termen lung, Alcatel-Lucent va continua să investească în cercetare. Domeniul telecomunicaţiilor este foarte dinamic şi are un potenţial foarte mare. Nu putem rămâne un lider în soluţii de comunicaţii dacă nu suntem cu un pas înaintea celorlalţi jucători din domeniu.


Alexandru Batali



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
alcatelist
"Nu putem rămâne un lider în soluţii de comunicaţii dacă nu suntem cu un pas înaintea celorlalţi jucători din domeniu".. jucatori sa intelegem prin ce?! Indieni? Cred ca v-ati jucat prea mult cu firma aia, voi toti mari "manageri romani".. Cat despre a lucra cu dvs. doamna Golcea pot spune ca sunteti cea mai proasta experienta pe care un om, inginer sau nu, o poate avea! Nu mi-as lasa nici cainele pe mainile dvs. ...aaa.. Success!..
25 Mai 2010, 05:08:24