Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

A treia conferinţă naţională de fizică teoretică – in memoriam Şerban Ţiţeica

29 Iunie 2008



În perioada 9-13 iunie 2008 s-au desfăşurat la Buşteni lucrările celei de-a treia conferinţe de fizică teoretică. Lucrările au fost dedicate memoriei profesorului Şerban Ţiţeica, de la a cărui naştere se împlinesc 100 de ani. Profesorul Ţiţeica a fost o distinsă personalitate a fizicii româneşti. După studii strălucite de doctorat sub îndrumarea lui Werner Heisenberg (laureat al premiului Nobel pentru fizică) se întoarce în ţară şi este considerat pe bună dreptate întemeietorul şcolii de fizică teoretică din România. Din acest motiv în sala de conferinţe s-au găsit mulţi dintre foştii studenţi, doctoranzi sau asistenţi ai profesorului Ţiţeica, la rândul lor distinşi cercetători cu cariere ştiinţifice deosebite în ţară şi străinătate.
Pe lângă numeroşi cercetători români din Bucureşti (IFIN-HH, IFA, Universitatea din Bucureşti, IMAR, Universitatea Politehnică), universităţile din Craiova, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Cluj, merită menţionaţi numeroşii invitaţi din străinăte: Sorin Ciulli (Franţa), Mihai Gavrilă (Olanda), Sorin Mărculescu, Diethard Schiller, Dan. H. Constantinescu (Germania), Guenter Scharf (Elveţia), Goran Georgevic, Liuba Nesic, Branko Dragovich (Serbia), Moshe Moshe (Israel), Roberto Sartorio (Italia). Cu totul peste 70 de participanţi, ceea ce este o dovadă a interesului de care se bucură studiile de fizică teoretică în România. Este vorba în bună parte de moştenirea spirituală a profesorului Ţiţeica.
Mulţi dintre invitaţi sunt, la rândul lor, conducători de teze de doctorat şi continuă tradiţia fizicii teoretice din România.
Spectrul tematicilor prezentate a fost destul de larg, reflectând pe de o parte gama largă de interese ale personalităţii căreia i-a fost dedicată conferinţa, iar pe de altă parte capacitatea fizicienilor teoreticieni din România de a urma tematicile de actualitate din domeniu. A impresionat în mod deosebit atmosfera modernă a expunerilor, atât din punctul de vedere tehnic, cât mai ales din punctul de vedere al tematicilor de interes care se aliniază cercetărilor de actualitate din domeniu: fizică nucleară şi atomică, fizica particulelor elementare, fizica matematică, fizica materiei condensate, fizica computaţională, fizica informaţiei cuantice, mecanică cuantică, teoria cuantică a câmpurilor, gravitaţie şi cosmologie, etc. Nu ne permitem să cităm unele dintre comunicări pentru a nu nedreptăţi pe celelalte! Impresia generală a fost de înaltă calitate a prezentărilor: tematici moderne, colaborări de prestigiu ale cercetătorilor români cu cercetători din străinătate, numeroase publicaţii în reviste de circulaţie internaţională. Lucrările prezentate vor fi publicate într-un proceedings al conferinţei, ce va apărea anul acesta ca volum special al revistei Romanian Journal of Physics (vol. 53, No. 9-10, 2008), editată de Academia Română.
Conferinţa a inclus şi momente emoţionante, cum ar fi evocarea profesorului Ţiţeica de către fiica sa cea mare, Ştefana Ţiţeica, care ne-a vorbit despre preferinţele muzicale ale tatălui său, care pe lângă studiile de fizică şi matematică a fost şi absolvent al Conservatorului. Ştefana (care este o muziciană profesionistă - cântă la vioară într-o orchestră din Germania) ne-a povestit despre serile de muzică de cameră în cadrul cărora tatăl său cânta la pian. De asemenea, dr. Dan H. Constantinescu ne-a relatat amintiri ale tatălui său, Liviu Constantinescu, din anii de început ai Institutului de Fizică Bucureşti, din a cărui conducere făcea parte şi profesorul Ţiţeica.Să menţionăm şi decernarea premiilor „Şerban Ţiţeica“ pentru
fizică teoretică unor tineri talentaţi: Ciprian Acatrinei, Mădălina Boca, Eugen Cioroianu, Adrian Tănasă. Prestaţia lor ştiinţifică este un semn bun pentru viitorul fizicii teoretice româneşti.
La succesul conferinţei au contribuit şi condiţiile bune oferite de hotelul „Alexandros“ (care s-a dovedit neîncăpător), precum şi rezolvarea promptă şi eficientă a problemelor organizatorice şi financiare. Să sperăm că viitoarea conferinţă de fizică teoretică, programată peste doi ani, va fi la fel de reuşită.


Dan Radu Grigore



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Gabriela Mitroi
Buna ziua, Cum pot sa iau legatura cu domnul profesor Ciulli Sorin? Am mare nevoie de dansul. Va multumesc.Adresa mea de e-mail este mitroi.gabriela@gmail.com
05 Mai 2010, 01:05:45