Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

MediPedia – un portal de sănătate pentru medici şi pacienţi deopotrivă

29 Iunie 2008



În România ultimilor ani şi, în special, în contextul integrării europene, s-a trecut la informatizarea pe scară largă a instituţiilor de sănătate publică, fapt datorat atât beneficiilor aduse de sistemele informatice (colectarea, transmiterea, procesarea, stocarea şi regăsirea datelor se face mai rapid, mai ieftin, mai uşor), cât şi cerinţelor de aliniere la normele internaţionale din domeniul sănătăţii.
Info World a început acum mai bine de opt ani să modernizeze din punct de vedere informatic spitalele şi policlinicile din România. Având în vedere faptul că beneficiarul final al sistemului de sănătate publică şi privată este pacientul, ne-am îndreptat direct spre acesta, oferindu-i posibilitatea de a se implica direct într-un sistem de care depinde însăşi sănătatea lui. În acest scop, Info World a construit MediPedia, un portal medical care oferă publicului larg şi personalului medical de specialitate accesul la informaţiile medicale de care are nevoie.
MediPedia (www.medipedia.ro) este un portal medical dedicat în principal pacienţilor. Portalul este format din mai multe module (Fişa medicală, Căutare furnizori, Dicţionar, Articole, Forum) şi permite accesul atât la informaţii publice: căutarea furnizorilor de servicii şi articole medicale, dicţionarul de medicamente, vizualizarea forumului, cât şi la informaţii securizate pe bază de utilizator şi parolă: gestionarea fişei medicale a pacientului, vizualizarea ei de către medic, posibilitatea deschiderii de topicuri pe forum.
Modulul Fişa medicală permite utilizatorului pacient să îşi stocheze toate informaţiile privind istoricul său medical.
Prin intermediul MediPedia toate informaţiile medicale vor fi stocate într-un singur loc şi vor fi accesibile oricând şi de oriunde. Fişa medicală este centrată pe pacient şi conţine informaţia completă, din diversele surse de informaţii: spitale, policlinici, laboratoare clinice, etc. Cu ajutorul acestor date, medicul va putea oferi un diagnostic mai exact şi mai rapid. La rândul său, pacientul poate să îşi încarce documentele medicale în fişa sa personală. În plus, documentele medicale pot fi încărcate în portal şi de către furnizorii de servicii medicale, cum ar fi de exemplu spitalele şi policlinicile. Astfel, dosarul medical va conţine informaţii medicale rezultate din toate intervenţiile pe care le-a avut pacientul, indiferent de locaţia fizică unde acestea au avut loc.
După publicarea documentelor medicale în portal, informaţiile pe care le conţin pot fi vizualizate pe zone de interes:
• în secţiunea „Medicaţie“ se vizualizează prescrierile medicale, medicaţia curentă, precum şi modul de administrare
• în secţiunea „Alergii şi reacţii adverse“ se vizualizează toate problemele pacientului legate de alergiile de care acesta suferă
• în secţiunea „Semne vitale“ se vizualizează înălţimea, greutatea, tensiunea arterială, pulsul, ritmul cardiac, etc., precum şi evoluţiile acestor parametrii în timp.
Informaţiile din documentele medicale pot fi vizualizate şi sub formă de evoluţie grafică, permiţând pacientului să-şi monitorizeze permanent starea de sănătate.
Totodată, utilizatorul poate adăuga informaţii medicale despre membrii familiei sale.
Confidenţialitatea datelor medicale personale este tratată cu foarte mare atenţie. Aceste date sunt accesibile numai pacientului respectiv şi numai el poate decide dacă va permite accesul medicului la dosarul lui medical.
Modulul Căutare furnizori permite căutarea furnizorilor medicali din toată ţara: spitale, policlinici, farmacii, cabinete medicale, etc. Se obţin astfel informaţii despre adresă, telefon, etc., precum şi localizarea pe hartă. Totodată, pacienţii au posibilitatea de a acorda calificative furnizorilor de servicii medicale.
În modulul Dicţionar se pot găsi informaţii (furnizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului) despre toate medicamentele care se comercializează în România: compoziţie, mod de administrare, indicaţii terapeutice, interacţiuni cu alte medicamente, etc.
Pentru a găsi cele mai noi ştiri, articole, bloguri medicale, se accesează modulul Articole. În această secţiune utilizatorii avizaţi (medici, administratori) pot publica articole de specialitate.
Modulul Forum permite utilizatorilor-pacienţi să pună întrebări privind problemele lor medicale, la care vor primi răspunsuri avizate din partea utilizatorilor-medici.
MediPedia este răspunsul Info World la problemele specifice medicilor şi pacienţilor din România. Pentru că, de peste opt ani, Info World “diagnostichează” şi “tratează” problemele specifice ale infrastructurii sistemului medical cu mijloace personalizate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
elena
am fierea scoasa si likid an cantitate mare an stomac ce medicamente ami recomandati?va multumesc!
03 Decembrie 2011, 11:55:49
mariana
As dori un sfat din partea unui oncolog:pot sa fac o baie in mare avand in vedere ca in octombrie 2007 am avut o operatie la sanul stang(carcinom ductal invaziv,stadiul IIB.) Multumesc anticipat!
04 August 2012, 02:58:44
ELENA
Urmez un tratament pentru inima,avand diagnosticul tahicardie sinusala,pot sa folosesc ovulele ovestin ? Multumesc mult.
27 August 2012, 10:49:37
titi
ce sa intamplat cu medipedia cum se poate intra pe forum unde se pot pune intrebarile medicale sa schimbat cu totul
23 Iunie 2017, 05:43:26
Monica
Colaboram cu cele mai cunoscute firme din domeniu si  va ajut sa obtineti cele mai bune oferte pentru : *asigurare RCA, *asigurare CASCO, *asigurare calatorie, *asigurare locuinta, * malpraxis, *accidente persoane, *asigurari de viata si de sanatate Trimit oferte în format PDF !
26 Octombrie 2022, 11:44:41