Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Disponibilitate de 99,999% a serviciilor ROMATSA prin noul sistem integrat de comunicatii

29 Iunie 2008



Datanet Systems a proiectat şi implementat pentru Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian o reţea IP, ce serveşte ca platformă pentru toate comunicaţiile de trafic aerian, inclusiv comunicaţii aer-sol şi sol-sol, precum şi toate transferurile de date pentru aplicaţiile aeronautice. Soluţia Cisco ajută ROMATSA să reducă costurile operaţionale şi să îndeplinească cerinţele sale speciale de disponibilitate şi securitate.


Obiective critice, cu rol strategic
Încă de la înfiinţarea din anul 1991, obiectivul prioritar al companiei ROMATSA este legat de furnizarea de servicii de trafic aerian pentru spaţiul aerian al României. Totodată, ROMATSA asigură conducerea şi dezvoltarea unitară a activităţilor de dirijare a aeronavelor aparţinând utilizatorilor sau operatorilor, promovează armonizarea şi integrarea în sistemul specializat european (EUROCONTROL) şi asigură împreună cu Ministerul Apărării Naţionale utilizarea spaţiului aerian al României de către aviaţia civilă şi militară.
Obiectivul ROMATSA este crearea unui mediu operaţional securizat pentru traficul din spaţiul aerian al României.
Cei 1500 de angajaţi din 16 locaţii asigură servicii de control, navigaţie, telecomunicaţii aeronautice şi informaţionale, colectează şi procesează informaţii meteorologice şi operează un serviciu de căutare şi salvare.


Nevoia de comunicaţii unificate
Reţeaua de date/ voce pe care se bazau aplicaţiile specifice anterioare era extrem de eterogenă, fiind bazată pe o mixtură de soluţii şi echipamente ce reunea linii analogice telefonice, linii închiriate 25 şi modemuri pentru aplicaţii de date,
ceea ce o făcea greu de administrat şi generatoare de costuri de exploatare ridicate.
„În prezent, când aviaţia civilă se dezvoltă extrem de dinamic, asistenţa tehnică pentru serviciile de trafic aerian devine crucială. În mod tradiţional, controlul traficului aerian înseamnă administrarea diverselor sisteme şi echipamente de comunicaţii pentru fiecare aplicaţie specifică. Pe parcursul procesului de structurare a noii reţele de comunicaţii am decis să evaluăm critic sistemele tradiţionale şi să le înlocuim cu o infrastructură IP flexibilă, care să servească toate zonele operaţionale: comunicaţii radio, de voce şi de date, navigaţie, supraveghere şi procesare a datelor”, apreciază Cătălin Apostol, expert IT la ROMATSA.
Pornind de la cerinţele operaţionale şi funcţionale ale aplicaţiilor de comunicaţii, s-a căutat implementarea unui sistem care să rezolve probleme legate de: disponibilitate, reducerea costurilor de exploatare şi creşterea eficienţei serviciilor de comunicaţii. Soluţia hardware/ software de la Cisco a trebuit să soluţioneze şi interoperabilitatea cu protocoalele şi interfeţele tradiţionale ale echipamentelor achiziţionate de la terţi producători. Compania Datanet Systems a fost desemnată să se ocupe de proiectarea soluţiei, implementarea proiectului şi asistenţa tehnică post-implementare.
„Serviciile oferite de specialiştii Datanet se disting prin profesionalism din toate punctele de vedere. Nivelul de expertiză este excelent, reacţiile la cerinţele noastre au fost întotdeauna prompte şi eficiente“, afirmă Cătălin Apostol. „Nu există la
ora aceasta implementări similare în Europa şi asta ar spune cam tot despre dimensiunea provocării.”


Proiect unic prin complexitate şi beneficii
Cele mai importante provocări ale proiectului au fost derivate din cerinţele de înaltă disponibilitate şi siguranţă impuse de specificul activităţii ROMATSA. Cele mai mari dificultăţi au fost legate de nevoia de asigurare a unui nivel de disponibilitate foarte ridicat pentru sistem în ansamblul său, precum şi de obligativitatea unui nivel de securitate maxim pentru datele vehiculate.
Printre cele mai importante beneficii oferite de noul sistem de comunicaţii se numără: creşterea considerabilă a disponibilităţii şi stabilităţii, prelungirea duratei de viaţă, fiabilitate şi modularitate crescute, precum şi viteza de procesare ridicată.


Datanet Systems
Înfiinţată în 1998, compania oferă un portofoliu complet de produse şi servicii profesionale pentru reţelele de comunicaţii de date, voce şi video, incluzând planificarea, proiectarea, integrarea şi implementarea de soluţii, precum şi servicii de
optimizare a acestora. Datanet este unul dintre cei mai importanţi parteneri Cisco în România, deţinând statutul de Cisco Gold Partner din aprilie 2004 şi peste 40 de certificări profesionale Cisco pentru specialiştii săi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite