Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Roamingul, un partener de vacanţă costisitor

29 Iunie 2008



Penetrarea telefoniei mobile a depăşit pragul de 100% în România, iar operatorii de telefonie mobilă se întrec în oferte tot mai atrăgătoare. Roamingul a devenit element diferenţiator în poziţionarea pe piaţă a unui operator, dar utilizatorii trebuie să ţină cont că oricât de tentante ar fi ofertele, facturile de după vacanţă vor fi întotdeauna ridicate, ca nişte baloane umplute cu heliu.
În ultimii trei ani, Irina, în vârstă de 30 ani, şi-a petrecut vacanţele în afara României. Are venituri consistente, de 1.300 euro pe lună, la care mulţi români nici nu visează. Să mai adăugăm că locuieşte singură, într-un apartament de trei camere, proprietate personală, şi că nu are vreun împrumut bancar. Operatorii de telefonie mobilă se bat la sânge pentru un client ca ea.
La începutul lunii iunie, Irina a plecat pentru şapte zile în Croaţia, ţară pe care dorea s-o viziteze de mult timp. Şi-a luat cu ea aparatul foto DSLR şi laptopul, pentru a stoca şi viziona poze. Şi-a dat însă seama că nu dispune de o conexiune la Internet, care să funcţioneze şi în Croaţia, şi că va fi iar nevoită să apeleze la ce-i oferă hotelul, care sigur va aplica un tarif usturător.
Din păcate, abonamentul său de Internet mobil nu funcţiona şi în regim de roaming, aşa că s-a gândit să apeleze la operatorul care-i furniza servicii de telefonie mobilă. Nefiind o cunoscătoare a serviciilor şi tarifelor aplicate de operator, a explicat reprezentanţilor acestuia că doreşte ca pe timpul vacanţei să dispună de conexiune mobilă la Internet în regim de roaming. Şi-a rezolvat problema în 10 minute, numai că vânzătorul a uitat să-i spună că tocmai a încheiat un contract cu valabilitate de 24 de luni, la care i se aplică un tarif de 30 de euro pe lună. Şi asta nu-i tot.
La întoarcerea în România, după şapte zile pline de soare, relaxare şi câteva mii de poze făcute, factura Irinei era de peste 2.800 lei, din care aproximativ 2.500 lei reprezentau roaming-ul de date.
„Am petrecut, conectată la Internet, în jur de cinci ore pe zi în faţa computerului”, spune Irina. „Primii 60 de megabytes m-au costat 12 euro”.
Citind cu atenţie contractul, Irina a constatat că operatorul îi oferă 7,2 Mbps acces naţional la Internet cu o limită de trafic de 8GB. La depăşirea acestui trafic lunar, viteza maximă este redusă la 128 kbps pentru download şi 64 kbps upload, urmând a reveni la valorile iniţiale în următoarea lună de facturare.
„Dacă reziliez contractul înainte de 12 luni, trebuie să plătesc 75 euro”, spune Irina. Dacă primea şi telefon mobil, la ofertă, în cazul încetării contractului, ar fi trebuit să plătească 150 euro.


Mai mulţi turişti, mai mulţi bani şi pentru operatori
Irina nu-i un caz singular. Tot mai mulţi români călătoresc în străinătate şi folosesc roamingul, fie de voce, fie de date, pentru a fi în legătură permanentă cu cei dragi.
„În fiecare an, numărul de minute din roaming este în continuă creştere, tendinţa fiind susţinută de creşterea numărului de utilizatori şi de nevoia crescută de a comunica cu cei de acasă”, spun reprezentanţii celui de-al doilea operator de telefonie mobilă, ca mărime, de pe piaţa locală, Vodafone.
Potrivit oficialilor companiei, cele mai multe apeluri în regim de roaming, pe care operatorul le-a înregistrat anul trecut, sunt din Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Franţa. Pentru Cosmote, topul ţărilor roaming a fost reprezentat de Italia, Spania, Grecia şi Bulgaria. Pentru Orange şi Zapp, anul trecut, cele mai multe apeluri în regim de roaming au fost efectuate din Italia, Franţa, Austria (mai ales în sezonul de iarnă), Germania şi Ungaria.


Internetul în roaming, o vacă bună de muls
„Volumul traficului de Internet în roaming s-a dublat în 2007, comparativ cu 2006, dar mai este încă mult potenţial de creştere”, spune Odiaţiu.
Cosmote, operatorul cu cea mai mare creştere a numărului de clienţi în 2007, a înregistrat în primele şase luni ale anului un trafic de date în roaming cu peste 50% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.
Reprezentanţii Vodafone România, operator care, la rându-i, a beneficiat de creşteri ale utilizării serviciilor de date în regim de roaming, pun acest lucru pe seama extinderii numărului de parteneri de roaming, inclusiv parteneri preferaţi, pentru care clienţii săi beneficiază de tarife de roaming de date mai avantajoase.
Deşi majoritatea clienţilor săi sunt abonaţi de date, Zapp nu furnizează încă un serviciu de Internet în regim de roaming. De fapt, nici roamingul de voce nu generează venituri prea mari.
„Zapp a introdus serviciul de roaming pentru voce ca valoare adaugată, nu am urmărit să fie un segment care generează venituri”, spune Carmen Lazăr, head of corporate affairs la Zapp.


Operatorii anunţă reduceri peste reduceri
Vodafone România a redus, începând cu luna aprilie, tarifele pentru serviciile de date în roaming cu până la 67%.
Începând cu 1 aprilie, clienţii Vodafone România pot folosi un pachet cu tarif zilnic sau unul cu tarifare lunară, pentru acces la e-mail, Internet sau Intranet, în afara graniţelor ţării.
Pachetul cu tarif zilnic se numeşte Vodafone Mobile Connect Roaming 24h şi are două opţiuni. Utilizatorii pot opta pentru pachetul de 12 euro plus TVA, cu 50 MB trafic inclus, pentru 24 de ore, valabil în 20 de reţele Vodafone. Cei care doresc să utilizeze serviciile de date mobile, într-un număr extins de destinaţii, pot alege tariful zilnic de 25 euro plus TVA, cu 50 MB trafic inclus, pentru 24 de ore, valabil în 20 de reţele Vodafone şi alte 18 reţele partenere.
Vodafone Mobile Connect este o soluţie de conectare la Internet folosind laptopul sau desktopul.
Pentru tarifarea lunară a clienţilor Vodafone oferă două pachete de roaming de date. Vodafone Mobile Connect Roaming 200, la un tarif de 40 euro plus TVA pe lună, cu un trafic de 200 MB în roaming, în 20 de reţele Vodafone şi Vodafone Mobile Connect Roaming 200 extins, de la 100 euro plus TVA pe lună, cu un trafic de 200 MB în roaming, în 20 de reţele Vodafone şi alte 18 reţele partenere Vodafone.
„Pentru clienţii Vodafone Mobile Connect, care nu optează pentru unul din pachetele de date în roaming cu trafic inclus, este activată automat tarifarea standard, per MB, cu 6 euro plus TVA pe MB în reţelele preferate Vodafone şi 8 euro plus TVA pe MB în alte reţele“, se arată într-un comunicat al companiei.


Nici Orange nu se lasă mai prejos
Orange România a lansat, începând cu 16 iunie, noi sisteme tarifare care reduc costurile transferurilor de date în roaming cu până la 90% pentru abonaţii care călătoresc în state din Uniunea Europeană (UE), au anunţat reprezentanţii operatorului de telefonie mobilă.
Cu opţiunea Travel Data Daily, utilizatorii care călătoresc în UE primesc 60 MB de trafic inclus, valabil timp de o zi, cu 15 euro, fără TVA. Aceştia au posibilitatea de a naviga pe Internet la tarife mai mici cu peste 90% faţă de cele standard, spun oficialii Orange.
Clienţii care călătoresc în UE şi accesează frecvent Internetul în roaming beneficiază de tarife cu până la 80% mai mici. Cu opţiunea Travel Data Monthly, clienţii Orange pot alege pachetul de date de 10 MB, 25 MB sau 60 MB, care costă 20 euro, 40 euro şi respectiv 60 euro pe lună, fără TVA.
În plus, cu Favourite Countries, clienţii Orange au tarife preferenţiale pentru apelurile în roaming din ţara favorită sau pentru apelurile internaţionale, atunci când sună din România către ţara favorită. Comparativ cu tarifele standard, opţiunea oferă o reducere de până la 74% pentru apelurile în roaming şi de până la 62% pentru apelurile internaţionale. Utilizatorii pot alege una sau mai multe ţări favorite din Uniunea Europeană, Elveţia, Moldova, China, Israel, Liban şi Turcia.
Orange România a redus tarifele standard pentru traficul de date în roaming şi pentru utilizatorii de cartele PrePay. Astfel, pentru reţelele preferate tariful este de 4 euro pe MB (în prezent 5 euro pe MB), iar pentru celelalte reţele din Uniunea Europeană se aplică tariful de 5 euro pe MB (6 euro pe MB).


NATO a crescut cu 15% traficul de voce în reţeaua Cosmote
Participanţii străini la summitul NATO de la Bucureşti, care au utilizat reţeaua Cosmote pentru a comunica în roaming pe durata şederii lor în România, au contribuit la creşterea cu 15% a traficului de voce al Cosmote România, comparativ cu o perioadă similară dintr-o săptămână obişnuită.
Potrivit operatorului de telefonie mobilă, în perioada 2 – 4 aprilie, pe durata summitului, utilizatorii străini care au comunicat folosind reţeaua Cosmote au adus creşteri de 15% ale traficului de voce, 14% ale traficului GPRS şi de aproximativ 3% pentru mesajele scrise, comparativ cu aceeaşi perioadă dintr-o săptămână obişnuită.


Tudor Chirtoacă



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite