Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Timpul stocării online

22 Iulie 2008



Bătălia serviciilor de Internet de ultimă generaţie s-a mutat de la ofertele de spaţiu de stocare cât mai mare pentru căsuţele de e-mail, la concurenţa dintre serviciile de stocare de fişiere online, puse în spaţiul interacţiunii cu alte servicii, oferite de acelaşi furnizor.


Acum patru ani Google uimea lumea Internetului lansând Gmail, o ofertă imbatabilă de poştă electronică, utilizatorii având la dispoziţie un spaţiu de 1GB pentru stocarea mesajelor primite.
În 2004, Google oferea un spaţiu de stocare de 100 de ori mai mare decât orice alt serviciu gratuit oferit la acea vreme. Microsoft, care deţinea atunci o cotă de piaţă importantă din segmentul serviciilor de e-mail, a primit o grea lovitură. Compania lui Bill Gates oferea un spaţiu de stocare de numai 2MB, chiar şi la trei luni după lansarea Gmail. Microsoft percepea utilizatorilor o taxă de 59,95 dolari pe an pentru un spaţiu de stocare de 100 MB.
Şi Yahoo!, companie bine înfiptă în topul serviciilor de e-mail, a rămas descoperită în faţa ofertei Google. La jumătatea lunii iunie compania anunţa mărirea spaţiului de stocare de la 4MB la 100 MB, în timp ce utilizatorii care plăteau serviciul urmau să beneficieze de un spaţiu de 2GB. Compania avea să modifice şi preţurile percepute pentru serviciu, oferind un tarif unic de 19,99 dolari pe an, faţă de ofertele anterioare, de 29,99 dolari pe an pentru 25 MB, 39,99 dolari pentru 50MB şi 59,99 dolari pentru 100 MB.


Cine şi-ar fi închipuit că, peste patru ani, un spaţiu de stocare online de 1GB ar fi fost considerat modest?
„Orice ofertă de peste 50MB este considerată suficientă pentru stocare, aşa că oferta gratuită de 100 MB, cât oferea Yahoo! în acel moment este mai mult decât generoasă. Majoritatea utilizatorilor vor fi fericiţi cu un asemenea spaţiu”, declara în 2004 analistul Marcel Nienhuis, din cadrul companiei de consultanţă The Radicati Group.


Sforţările companiei Microsoft
În urmă cu aproape un an, Microsoft a lansat Windows SkyDrive, un serviciu de stocare online din familia aplicaţiilor web 2.0. Compania oferea prin acest serviciu un spaţiu de stocare de 500 megabytes (MB), care puteau fi urcaţi online (upload) prin fişiere nu mai mari de 50 MB. Utilizatorii aveau la dispoziţie posibilitatea de a crea foldere publice, private sau vizionabile doar de prieteni.
Concurenţa puternică de pe piaţa globală a serviciilor de stocare online a determinat compania Microsost să mărească anul trecut, în octombrie, spaţiul oferit utilizatorilor la 1GB, pentru ca în februarie să ajungă la 5 GB. În octombrie serviciul era disponibil în 38 de ţări, iar în prezent SkyDrive este tradus în 62 de limbi, printre care se află şi româna.


Cu ce este echipat SkyDrive
Utilizatorii care vor sa testeze SkyDrive trebuie să aibă în vedere că tradus în limba română serviciul poate părea rigid, de aceea, pentru vorbitorii de limbă engleză, este recomandata utilizarea lui în limba shakespeariană.
Fiind un serviciu Microsoft, există restricţii de compatibilitate cu alte programe decat cele produse de companie. Spre exemplu, opţiunea de dragg and drop (în limba română numită glisare), prin care utilizatorul poate selecta mai multe fişiere pentru a fi urcate în spaţiul virtual prin simpla lor tragere cu mouse-ul, nu poate fi folosită decât prin intermediul programului de navigare Internet Explorer. În cadrul Mozilla Firefox sau Opera, programe open-source concurente cu Internet Explorer, această opţiune nu există.
Un alt element restrictiv este faptul că pentru a putea utiliza serviciul SkyDrive utilizatorul trebuie să-şi facă un cont la unul dintre serviciciile de comunicare furnizate de către Microsoft, precum MSN, Hotmail sau Live.
Cu toate că limita de stocare, de 5GB, pare atractivă, trebuie ţinut cont de faptul că nu pot fi urcate fişiere mai mari de 50 MB, iar numărul lor maxim este de cinci într-o singură sesiune. Acest lucru poate fi un impediment în cazul fotografiilor. Prin urmare, dacă utilizatorul vrea să stocheze o cantitate mai mare de poze, trebuie să le arhiveze. În plus, în presa internaţională au apărut zvonuri că traficul de urcare a documentelor în SkyDrive este limitat de către Microsoft la 1GB pe lună.
SkyDrive nu beneficiază de un program client care să se sincronizeze cu
PC-ul, aşa cum are Google pentru Picasa, serviciu de stocare poze.
Navigarea în cadrul opţiunilor oferite de SkyDrive se face relativ uşor şi intuitiv. Însă serviciul pare a fi încă în versiunea beta, având în continuare nevoie de îmbunătăţiri. Spre exemplu, în pagina principală a SkyDrive, la secţiunea de help (ajutor), nu există nicio rubrică specială, de unde utilizatorul să poată afla mai multe informaţii despre condiţiile de utilizare ale serviciului. Daca cineva doreşte să afle care este perioada de timp pentru care poate fi stocat un fişier în SkyDrive, nu va afla acest lucru din pagina oficială a serviciului.
Potrivit reprezentanţilor companiei Microsoft, utilizatorii care au trimis propuneri de îmbunătăţire a serviciului îşi doresc cel mai mult de la SkyDrive opţiunea de descărcări multiple într-o singură sesiune, afişarea numărului de descărcări pentru un anumit fişier, capacitatea serviciului de a fi sincronizat cu PC-ul şi opţiunea programului de a fi accesat direct din Windows Explorer, program care rulează în sistemul de operare Windows.
Într-o notă concluzivă generală, serviciul SkyDrive merită a fi încercat, mai ales în condiţiile în care serviciul de stocare online al Google, Platypus, subiectul multor speculaţii, nu a fost lansat.


Concurenţa Google
În prezent, Google, lider pe piaţa serviciilor online, nu a lansat încă un serviciu special dedicat stocării online, deşi această opţiune există voalat prin Gmail, serviciul de e-mail oferit de companie.
Gmail are disponibil un spaţiu de stocare de cel puţin 6GB, care creşte în mod constant. Prin intermediul unui cont unic de identificare, Google oferă acces la mai multe servicii online, printre care şi Google Documents, unde se pot crea fişiere text sau de tip calcul tabelar, asemănătoare cu documentele generate şi folosite de suita de programe Microsoft Office.
Prin contul Gmail utilizatorul poate urca fotografii, documente sau fişiere video, dar nu există un singur „loc”, specializat în managementul documentelor online. Totuşi, utilizatorii pot opta ca, pe staţia locală, să instaleze un program numit Gmail Drive, care funcţionează ca o partiţie a hard disk-ului local. „Partiţia” virtuală Gmail Drive poate fi vizualizată în sistemul de operare Windows din MyComputer.
Utilizatorul poate trage către Gmail Drive fişiere de orice tip de pe partiţiile locale ale hardului. Managementul fişierelor stocate online se poate face în două moduri: local, prin vizualizarea ca o partiţie normală, sau online, utilizatorul primind un e-mail de fiecare dată când este copiat un fişier în partiţia virtuală.
Gmail Drive este încă în fază experimentală. Spre exemplu, există un număr limită de caractere (40) din care fişierele pot fi formate.


Alte opţiuni
Şi la nivelul Internetului românesc există câteva servicii de stocare online, dar incomplete faţă de cel oferit de Microsoft. În principiu, utilizatorii au o singură opţiune, de a încărca fişiere pe un server, care aparţine furnizorului serviciului. Urmând un link unic generat de furnizorul serviciului, utilizatorul destinatar poate descărca fişierul respectiv de oriunde din lume, unde există o conexiune la Internet. Astfel de servicii sunt transfer.ro sau filebox.ro.
Prin intermediul transfer.ro utilizatorii pot trimite fişiere de până la 1GB, fără să fie limitaţi de dimensiunea căsuţei de e-mail sau de restricţiile impuse pentru fişierele care urmează a fi ataşate. Serviciul permite trimiterea oricăror tipuri de fişiere, filme, muzică, poze etc. Transfer.ro poate fi folosit de către redacţiile ziarelor, pentru a trimite către tipografii fişiere de dimensiuni mari, de tip .tiff sau .psd, calitatea pozelor nefiind alterată în niciun fel.
Oficialii website-ului spun că serviciul este 100% securizat, doar cei care primesc linkul putând să aibă acces la fişierul urcat pe serverul transfer.ro. Avantajul unui astfel de serviciu local, faţă de servicii din Statele Unite, spre exemplu, este că folosesc conexiunea locala la Internet, viteza de download (descărcare) fiind mult mai mare de pe serverele metropolitane decât de pe cele externe. Un alt atu al serviciului este că utilizatorul nu are obligaţia de a-şi crea un cont. Fişierele pot fi păstrate maximum 10 zile.
Aflat în versiune beta, filebox.ro, oferă un spaţiu de stocare de 3GB, iar utilizatorii trebuie să se înregistreze, prin crearea unui cont. Cei care nu doresc
să-şi facă un cont beneficiază de o durată de viaţă mai mică a fişierelor stocate. Mai precis, fără cont, fişierele de până în 50 de MB sunt stocate timp de 30 de zile, cele între 51-300 MB timp de şapte zile, iar cele între 301MB şi 1GB sunt ţinute pentru o perioadă de 48 de ore. În momentul în care durata de viaţă a fişierelor expiră, acestea sunt şterse în mod automat.
Potrivit statisticilor oferite de trafic.ro, serviciu de măsurare a audienţei website-urilor, filebox.ro este pe locul întâi în topul preferinţelor utilizatorilor de servicii web, cu peste 420.000 de vizitatori unici şi 2,6 milioane de afişări. Transfer.ro nu este înscris în clasamentul trafic.ro.
Alte servicii de stocare online din Romania mai sunt fisier.ro, sharebyte.ro, sau dump.ro.
Servicii similare din afara României: xdrive.com, steekr.com, snappyfile.com, sendthisfile.com, megaupload.com, digitalbucket.net.


Tudor Chirtoacă



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite