Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Īnchis pentru revizie

23 Iulie 2008



Bine ai venit vacanţă! Aşa ne încheiam chinuitele compuneri de la şcoală. Acum, după jumătate de an de muncă, aş face apologia ei în cuvinte mult mai numeroase şi măreţe; ar include nisipul aspru, soarele arzător, mirosul sărat al mării, cel fad al relaxării, poate un apus sau un răsărit.
Oricât de lungă sau de scurtă ar fi vacanţa noastră de vară individuală, este clar că reprezintă un moment special poate şi pentru că după atâţia ani de şcoală percepţia că vara este sinonimă cu vacanţa mare s-a înrădăcinat adânc.
În cazul companiilor însă, vara reprezintă cea mai lungă perioadă... dificilă. Aceasta deoarece îmbină nefericit presiunea financiară a compensaţiilor pentru vacanţă, cu indisponibilitatea temporară prelungită a personalului. Nici cei rămaşi la lucru nu performează la maximum în atmosfera vădit relaxată, aşa că aproape un întreg trimestru companiile sunt nevoite să acţioneze cu motoarele turate la minimum. Fac excepţie cele care impun aceeaşi perioadă de concediu pentru toti angajaţii, practică din ce în ce mai frecventă în industria IT autohtonă.


Cum se pregătesc companiile pentru vacanţa mare?
Omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie. Companiile care se respectă îşi planifică din timp concediile, strategiile de back-up de personal şi pe cele în caz de criză. Legislaţia în acest caz este clară şi prielnică, singura necunoscută fiind legată de angajaţii care nu sunt foarte dispuşi să-şi planifice cu mult timp înainte vacanţa.
În cazul în care strategiile de backup sunt stabilite în cadrul companiei, apropierea concediilor le modifică doar conjunctural. Cele mai importante lucruri pe care acestea trebuie să le cuprindă sunt:
Succesiunea: cine ţine locul cui în perioada vacanţei. În general succesiunea are la bază similaritatea joburilor. Cu alte cuvinte, secretara nu ar putea niciodată fi o soluţie validă de backup pentru un consultant tehnic. În cazul în care această strategie de succesiune lipseşte, companiile apelează la backup intuitiv şi spontan, prin „mica înţelegere” la nivel de departament. Dezavantajul este clar: haosul se poate institui la fel de ad-hoc ca şi metoda intuitivă proaspăt pusă la punct.
Comunicarea: este fără îndoială cea mai complicată, atât în ceea ce priveşte clienţii, cât şi cea internă: mailuri, telefoane, cineva trebuie să răspundă în perioada vacanţei, iar acest cineva trebuie să fie o persoană avizată şi disponibilă. Cum redirecţionăm telefoanele şi răspunsurile la e-mail? Cum facem ca şi pe parcursul vacanţei să fim la fel de prompţi şi exacţi în intervenţii, fără a deranja persoanele care sunt în punctul lor maxim de relaxare? Depinde de tehnologia de care dispune fiecare companie, de ingeniozitatea strategiilor de backup şi de flexibilitatea şi adaptabilitatea celor care rămân „pe metereze”.
Planul de acţiune în situaţii de criză: cum facem dacă pică un sistem critic pentru companie sau pentru un client? În principiu, şi acest plan ar trebui inclus în strategia de backup, iar angajaţii trebuie să-l cunoască şi să adere la el înainte de a pleca în vacanţă.
Un indice al eficienţei strategiilor de backup pe perioada vacanţei este numărul de solicitări către colegii plecaţi în cazul unor situaţii banale şi nu de criză. Este clar că, dacă ajungem să ne sunăm colegii pentru că nu găsim un dosar sau am uitat un număr de telefon, avem o problemă reală atât cu succesiunea, cât şi cu comunicarea internă.
Important este ca, indiferent de dificultăţile prin care trece compania, angajaţii să aibă posibilitatea de a-şi efectua concediul neîntrerupt, măcar în limita a două săptămâni. Altfel nu se pot deconecta total, iar performanţele ulterioare şi chiar sănătatea le pot fi serios perturbate.
În final, nu uitaţi că atât înaintea vacanţei, cât mai ales în intervalul imediat după, angajaţii tind să fie mai puţin atenţi la detalii şi mai puţin prompţi în îndeplinirea sarcinilor punctuale. Evitaţi încărcarea maximă în această perioadă.
Înteleg că şi la „Market Watch“ este în luna august inchis pentru revizie. Vacanţă plăcută tuturor şi să ne întoarcem cu forţe proaspete la toamnă!



Valentina Neacşu
Senior Consultant ITex
www.itex.ro



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite