Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Interfeţele interactive - viitorul comunicării interpersonale?

23 Iulie 2008



Au apus acele timpuri în care sesiunile de comunicări se făceau doar cu tabla şi hârtia? Dar cele în care cursurile de orice fel se scriau pe tablă şi pe memorabilul caiet de cursuri? Răspunsul ni-l dau producătorii de interfeţe interactive, care au proiectat şi dezvoltat o serie de dispozitive ce fac posibilă eliminarea definitivă a cretei, markerului şi laptop-ului. Ce-i drept, mai este ceva timp până când ele vor deveni o obişnuinţă în întreaga lume, dar deja putem să ne bucurăm (sau nu...) de avantajele oferite de aceste device-uri de ultimă generaţie.


Ce este o interfaţă interactivă?
O astfel de interfaţă interactivă este un display de dimensiuni mari care se poate conecta la un computer, permiţând interacţiunea cu utilizatorul, de genul whiteboard-urilor, touch-screen-urilor sau tabletop-urilor. Interfeţele au o gamă largă de aplicare, de la educaţie, fiind utilizate la orice nivel de învăţământ, la training şi management în orice tip sau fel de organizaţie, cât şi în sport, la antrenamente şi sesiuni tactice, şi în media, în studiourile de televiziune. O interfaţă interactivă este conectată la un computer printr-un mediu wired (USB, cablu cu port serial) sau printr-o conexiune wireless (Bluetooth). De obicei, software-ul cu driverul dispozitivului este încărcat pe computerul ataşat, permiţând interfeţei interactive să se comporte ca un Human Input Device (HID). Majoritatea interfeţelor interactive capturează adnotări şi rivalizează cu funcţiile mouse-ului şi ale tastaturii, cu diferite grade de acurateţe. Utilizatorii pot da clic pe link-uri şi icon-uri şi, dacă tehnologia suportă în totalitate funcţiile mouse-ului, pot controla pop-up-uri, indicaţii, hiperlink-uri şi mouseovers-uri.


Whiteboard-urile interactive în educaţie
Studiul Harnessing Technology schools efectuat în anul 2007 în Marea Britanie de către Becta a relevat faptul că whiteboard-urile sunt utilizate în aproape toate şcolile (98% licee şi 100% şcoli generale). Această creştere din Marea Britanie a fost rapidă în ultimii doi ani. La nivelul liceelor, numărul mediu de whiteboard-uri per şcoală a crescut până la 22 în 2005 (Kitchen et.al, 2007). Toate şcolile generale investigate au raportat că au o whiteboard, comparativ cu procentul de 39% din anul 2002. Studiul America’s Digital School 2008 a evidenţiat faptul că peste 85% din şcoli folosesc whiteboard-uri; 11,8% din acestea au raportat că există câte o whiteboard în fiecare clasă, iar 61% au raportat că există una la fiecare cinci clase.


Impactul whiteboard-urilor interactive în pedagogie
O cercetare întreprinsă de British Educational Communications and Technology Agency a raportat următoarele beneficii pentru studenţi:
•Dorinţă de participare şi motivare crescute
•Oportunităţi de participare şi colaborare sporite
•Aptitudini personale şi sociale îmbunătăţite
•O mai mică nevoie de a lua notiţe
•Posibilitate de a se descurca cu concepte mai complexe
•Acomodare la stiluri de învăţare diferite
•Încredere în sine crescută.


Top 10 al interfeţelor interactive
10. Philips Entertaible
Pentru jucătorii împătimiţi, Entertaible nu este o noutate.
Pentru cei care nu sunt la curent cu ultimul răcnet în materie de tehnologie, Entertaible este un dispozitiv tabletop electronic ce vă dă posibilitatea să vă bucuraţi de o nouă metodă de joc gen touch-screen, dar pe orizontală. Philips Entertaible este echipat cu funcţia “multiplayer” via Internet, un touch screen sofisticat ce permite o detectare a poziţiei obiectelor, display orizontal LCD 32 inch, sistem de sunet încorporat. Prin urmare, Entertaible este un device perfect pentru cei pasionaţi să ducă gamming-ul într-o nouă dimensiune.


9. IBM Everywhere Interactive Displays
Proiectul Everywhere Displays al companiei IBM este targetat pe dezvoltarea sistemelor care pot preschimba orice suprafaţă într-un touchscreen ce se poate proiecta. Prototipul îmbină un display LCD, o oglindă concavă/înclinată şi o cameră. Spre deosebire de alte aplicaţii de acest tip, utilizatorii nu trebuie să mai instaleze nici un fel de aplicaţie sau să aibă dispozitive speciale de input. Totul se întâmplă doar prin proiectarea şi procesarea imaginilor. Se pot proiecta imagini peste tot:
pe pereţi, pe mobilă, pe podele sau pe orice altă suprafaţă, pentru a expune reclame comerciale sau informaţii despre
produse; iar clienţii, printr-o simplă atingere a suprafeţei pe care se face proiecţia, pot căpăta mai multe informaţii
despre respectivul produs, ca şi cum ar interacţiona direct cu un touchscreen.


8. Panasonic Interactive Table
Jos pălăria în faţa japonezilor de la compania Panasonic,
care au creat dispozitivul de inspiraţie avangardistă Interactive Table, de pe care poţi naviga pe Internet, poţi juca jocul favorit sau poţi vedea cotaţiile la bursă, toate într-un stil foarte nou. Interactive Table constă într-un display LCD touchscreen fixat pe o masă de oţel obişnuită. Trebuie doar să atingi cu degetul ecranul touch-sensitive al mesei pentru a comunica cu
interfaţa şi cu diferitele sale funcţii.


7. Panasonic Interactive display
S-ar putea să nu prea aveţi ce face cu o pereche de display-uri HD de 110 inch care zac prin casă, însă compania Panasonic are o grămadă de idei în ceea ce priveşte folosirea acestora. Japonezii de la Panasonic au cuplat două ecrane de 110 inch, creând astfel unul dintre cele mai mari display-uri interactive din industrie. Tehnologia lor nu este atât de nebunesc interactivă, cum este NYU’s Multi-Touch stuff, dar Panasonic a dat totuşi lovitura şi în acest caz.


6. Touchless Touchscreen
Interesant acest device revoluţionar: utilizatorii pot face gesturi cu mâna de la o distanţă de maxim 15 cm, iar senzorii încorporaţi ai dispozitivului traduc respectiva mişcare într-o comandă. Monitorul touchscreen este bazat pe tehnologia companiei TouchKo şi poate fi folosit în mod eficace pentru aplicaţii medicale.


5. Google Earth Tabletop Interactive Display
Google Earth Tabletop ţinteşte să permită oamenilor să interacţioneze natural în timp ce navighează prin imaginile 3D de pe masă sau pereţi, să joace jocuri şi să realizeze multe alte lucruri ingenioase. Display-ul touchscreen aproape inimitabil permite integrarea imaginilor de la satelit cu comenzi interactive şi capabilităţi multi-user. Tehnologia se poate dovedi benefică serviciilor de apărare, serviciilor de urgenţă ale spitalelor şi industriei jocurilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite