Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistem informatic geografic pentru managementul reţelelor de distribuţie apă

23 Iulie 2008



Obiectivul principal al oricărei aplicaţii de tip GIS constă în a realiza un sistem care să integreze informaţii grafice şi textuale, pentru buna gestionare şi funcţionare a unei organizaţii.


Ce se aşteaptă de la un sistem GIS pentru managementul reţelelor de apă?
Un avantaj deloc de neglijat este integrarea rapidă într-un sistem operaţional şi posibilitatea de analiză în timp util a unui volum impresionant de informaţii stocate într-o bază de date care poate fi interogată şi analizată şi care prezintă utilizatorului datele într-un mod interactiv grafic.
Printre funcţiile îndeplinite de un astfel de GIS se numără:
• vizualizarea datelor tehnico-constructive ale unui element de reţea selectat din harta digitală;
• localizarea în harta digitală a oricărui element de reţea pornind de la adresa poştală;
• căutarea adresei şi localizarea;
• izolarea unui tronson de conductă şi a zonei afectate de închidere vane;
• actualizarea şi ataşarea datelor la un element de reţea selectat;
• ataşarea schiţelor hidraulice la obiect grafic cămin şi afişarea schiţelor;
• hărţi tematice pentru analiza reţelei (gestionare defecte pe reţea, debranşări, stare abonat);
• implementarea topologiei reţelei.


Principii de realizare
Un astfel de GIS are ca punct de plecare o colecţie organizată de elemente software, date geografice şi baze de date textuale care pot stoca, actualiza, manipula şi analiza, în funcţie de interesul utilizatorului, diferite obiecte grafice conţinute în harta geografică. Un mare avantaj este că orice interacţiune pe hartă se reflectă în baza de date non-grafică şi invers, interacţionând cu baza de date textuală se pot vedea rezultatele în format grafic.
Sistemul operează cu două tipuri de elemente:
a. Topo-cadastrale: limite de construcţii, de parcele, trama stradală, numere poştale, toponimie străzi;
b. Reţea de distribuţie apă: conductă, cămin, vană, branşament, contor, hidrant.
Acestor elemente li se asociază atribute descriptive (informaţii legate de dimensiune, de natura materialului, de identitatea executantului, numărul de inventar etc.), care permit pe de o parte identificarea mai rapidă a acestora în teren, iar pe de altă parte, prin generarea de rapoarte, oferă informaţii despre starea lor tehnică, data ultimei revizii efectuate etc. Acestea sunt informaţii obţinute în cea mai mare măsură din planurile cadastrale imobiliare în format digital deja existente şi din măsurătorile şi identificările efectuate în teren.
Actualizarea datelor se poate face direct pe hartă, prin dublu clic pe obiectul selectat. Introducerea datelor se poate face însă şi folosind formulare proiectate în limbajul Visual Basic. Aplicaţia permite utilizatorilor localizarea, în harta digitală, a elementelor de reţea sau a avariilor, folosind adresa poştală sau orice alt
element de identificare.


Ce se livrează beneficiarului?
O bază de date geospaţiale pe platforma GEOMEDIA, care conţine vectori pentru date geografice şi date textuale corespunzătoare entităţilor grafice, ambele în format .mdb sau SQL Server sau ORACLE, în care se regăsesc integrate date vectoriale, textuale şi raster.
Se mai livrează o aplicaţie software necesară actualizării bazei de date textuale şi realizării funcţiilor enunţate anterior. Funcţionarea aplicaţiei se face în reţea multi–user folosind un file-server pe platforma Windows 2000 Server. În acest pachet mai sunt incluse o aplicaţie de backup pentru bazele de date, un kit de instalare aplicaţie soft, un manual pentru instalarea şi utilizarea aplicaţiei, planşe tipărite la scara 1:1.000, format A0.


Concluzii
Aplicaţia răspunde în primul rând unor nevoi de natură organizatorică, nevoi care ţin de siguranţa şi promptitudinea serviciilor furnizate şi, de ce nu de sănătatea şi securitatea în muncă a personalului de întreţinere. În felul acesta, evenimentele nedorite şi imprevizibile de tipul avariilor pot fi în mod eficient gestionate, iar planul de revizii şi reparaţii - urmărit îndeaproape. Pe de altă parte, nu trebuie pierdut din vedere că proprietarul reţelelor poate ţine o evidenţă strictă a clienţilor rău-platnici, ceea ce poate duce la creşterea cash-flow-ului.


Ing. Adrian Simion
www.blominfo.ro
E-mail: office@blominfo.ro



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite