Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Istoria 3G in Romania

26 Octombrie 2004



Primul apel video-telefonic la standard UMTS, intre ministrul Adriana Ticau si Ted Lattimore, COO Co3G (Third Generation) este un termen generic care acopera o serie de tehnologii pentru retele de telefonie mobila, inclusiv WideCDMA, CDMA2000 sau UMTS. In esenta, 3G combina accesul la telefonia mobila ultra-rapida cu serviciile bazate pe Internet Protocol (IP). Acest lucru nu inseamna doar conectare mobila rapida la World Wide Web – scapandu-ne de conectari incete, echipamente greoaie si cai de acces inflexibile, ci si faptul ca 3G poate revolutiona modul de comunicare si de a face afaceri.


Normele Ministeriale


Povestea 3G in Romania incepe din anul 2001, aproape imediat dupa ce Dan Nica a fost numit ministru MCTI. „Dan Nica a declarat ieri ca ministerul va organiza o licitatie pentru vanzarea a patru licente UMTS“ mentiona Ziarul Financiar la 27 aprilie 2001. Demersurile au continuat in 2002 cu anuntul ca MCTI va oferi prin licitatie licente UMTS in iunie 2002, la vremea respectiva specialistii estimau costurile licentei la peste 500 milioane USD, conform unor afirmatii aparute in cotidianul Curentul din 18 februarie 2002.


In 2003 MCTI isi defineste pozitia, iar presa reuseste sa ofere cititorilor unele detalii: „Procesul de acordare a licentelor a fost intarziat datorita unor dificultati tehnice, insa ne mentinem planurile de a scoate la licitatie patru licente 3G anul acesta,“ afirma Dan Nica. Acest plan prevedea oferirea a patru licente standard 3G IMT2000 pentru o perioada de 15 ani.


Povestea 3G prinde un contur real in 2004, cand cu putin timp inainte de plecarea de la minister Dan Nica anunta: „A fost aprobata procedura de acordare a 4 licente 3G. Una dintre ultimele hartii pe care le-am semnat in calitate de ministru a fost ordinul referitor la licentele 3G. Acesta stabileste procedura de acordare a licentelor 3G in Romania, definita in urma consultarii cu principalii operatori de comunicatii, astfel incat termenii si conditiile sa fie in concordanta cu situatia pietei. Aceasta inseamna ca in toamna acestui an vom avea licente 3G in Romania.“


Ulterior acestui anunt a fost lansata si procedura concreta de acordare a licentelor, care stabilea un tarif de eliberare de 35 milioane USD. Erau puse conditii legate de cifra de afaceri stabilita la 300 milioane Euro, dar erau permise parteneriatele cu banci sau fonduri de investitii si se stabilea la 4 numarul licentelor scoase la vanzare. Pentru o prima etapa, finele lui 2005, se cerea o acoperire minimala pentru Bucuresti si 10 mari orase ale Romaniei, municipii – resedinte de judet alese de candidat. Licentele de 3G urmau sa aiba o durata de valabilitate de 15 ani si sa fie reinnoite la cererea titularilor.


Piata reala


O situatie mai aparte este cea a operatorului Zapp, intrat pe piata romaneasca din 2001, care beneficiaza, practic, de o licenta 3G si care a anuntat ca isi modernizeaza reteaua si va oferi primele servicii 3G pana la sfarsitul acestui an. Cu ocazia conferintei 450 MHz Digitalisation, desfasurata in septembrie la Bucuresti, Zapp a anuntat implementarea unei retele de date de generatia a treia (3G), bazata pe tehnologia CDMA2000® 1xEV-DO, care va asigura rate de transfer de pana la 2,4 megabiti pe secunda (Mbps). Tehnologia EV-DO va permite operatorului roman sa ofere clientilor servicii de date de mare viteza, precum videoconferinta sau mesagerie video si posibilitatea de a descarca filme, muzica, stiri sau jocuri online. EV-DO nu permite insa furnizarea simultana de voce si date, iar prin utilizarea unei interfete tip modem optiunea Zapp este evidenta.


Licentele experimentale


Urmatorul pas facut de MCTI a fost acordarea licentelor experimentale in vederea testarii tehnologiilor 3G in Romania. Au fost acordate 6 asemenea licente. Initial, au fost cunoscute doar 5, insa si producatorul chinez Huawei a fost unul dintre beneficiari, fara insa a face foarte cunoscut acest lucru. Scopul acestor licente era de a permite testarea infrastructurii asociate sistemelor 3G - statii radio si antene aferente. Valabilitatea licentelor de test a fost stabilita pana la data emiterii licentelor pentru viitorii operatori 3G si acoperea orasele Bucuresti, Brasov, Craiova, Cluj-Napoca si Drumul National 1 pe portiunea cuprinsa intre Bucuresti si Brasov. Licentele experimentale au fost gratuite fara posibilitatea folosirii in scopuri comerciale. Intr-o prima etapa, testele s-au focalizat pe transmisiile de date si voce, dar si de videotelefonie sau broadcasting TV.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite