Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Managementul investiţiilor publice trebuie informatizat

23 Iulie 2008



Unul din principalii duşmani în managementul timpului în instituţiile publice sunt teancurile de dosare adunate pe birouri şi circuitul foarte lung pe care îl are de parcurs o hârtie de la un departament la altul pe durata de viaţă a unui proiect. Pentru a gestiona eficient un portofoliu de proiecte de investiţii şi achiziţii se impune centralizarea informaţiilor referitoare la acestea, astfel încât cei implicaţi să aibă acces imediat la date, iar conducerea instituţiei să poată consulta situaţia desfăşurării proiectelor, la nivel macro, tot în timp real.


Trecerea la un sistem informatic centralizat de gestiune a proiectelor ridică atât probleme de integrare cu aplicaţiile economice existente (urmărirea financiar-contabilă a cheltuielilor şi plaţilor per proiect şi capitalizarea investiţiilor în mijloace fixe), cât şi de redefinire a fluxurilor de lucru şi a responsabilităţilor utilizatorilor de la multiplele departamente implicate.
Firma INDUSTRIAL SOFTWARE a rezolvat această provocare dezvoltând o aplicaţie de managementul proiectelor de investiţii şi achiziţii din administraţia publică.
Aplicaţia este implementată sau în curs de implementare la Primăriile Braşov, Alba Iulia, Craiova şi la Consiliul Judeţean Dâmboviţa, care au manifestat un interes deosebit pentru INDSOFT SICO-PROIECTE. Am găsit aici un sprijin real în procesul de analiza si îmbunătăţire a aplicaţiei, identificând împreună cu clienţii particularităţi diverse în fluxurile de lucru şi necesităţi noi de raportare.


Soluţia
INDSOFT SICO-PROIECTE, o soluţie integrată cu ERP-ul economic SICO, oferă posibilitatea gestiunii bugetare, financiare, a încadrării în termenele contractuale şi urmărirea procentuala a lucrărilor de execuţie. Modulul verifică încadrarea fiecarui proiect în prevederile bugetare, generează documentele specifice şi accesează raportări financiare referitoare la facturile şi plăţile aferente contractelor.
Structura urmărită e cea a Listei de Investiţii. Analiza costurilor de realizare prin urmărirea cheltuielilor efective în raport cu cele planificate e facută pentru fiecare sursă de finanţare în parte şi cumulată la nivel de obiectiv de investiţii. În plus, în aplicaţie sunt gestionate în totalitate şi contractele de achiziţii publice, conform Planului anual al Achiziţiilor.
Un alt element urmărit este desfăşurarea procedurilor de atribuire, cu toate activităţile acestora, stările lor la un moment dat, posibilitatea ataşării în format electronic a întregului dosar al achiziţiei şi selectarea codurilor CPV cu generarea automată a tipului corespunzător de procedură aplicabilă.
Atât structura proiectului cât şi planificările şi rectificările bugetare sunt memorate ca istoric pentru proiectele multianuale.


Beneficiile
În cadrul procesului de informatizare continuă a instituţiilor din administraţia publică, nu putea lipsi această unealtă ce eficientizează munca funcţionarilor şi modul de utilizare a resurselor proiectelor, oferind un tablou al activităţilor investiţionale foarte util în luarea deciziilor.
Dacă până acum era considerată un element indispensabil companiilor private, este timpul ca şi alte instituţii să beneficieze de avantajele utilizării ei.
Diverse informaţii referitoare la un proiect (Detalii privind contractele, sumele facturate de către furnizori, situaţia plăţilor efectuate per factura / contract / proiect, termenele de execuţie, bugetul planificat, control de disponibilitate) sunt gestionate
unitar, eliminand anumite bucle consumatoare de timp din interacţiunea departamentală.
Un alt beneficiu extrem de important îl constituie păstrarea arhivei cu toate documentele proiectului în format electronic, ataşate etapelor corespondente.
Deasemenea, urmărirea multianuală a proiectelor îmbunătăţeşte trasabilitatea obiectivelor din Listele anuale de Investiţii şi permite generarea de raportări financiare şi de progres în timp real dar şi istorice.



Sorana Matei


Industrial Software SRL Sibiu,
Prof Petru Şpan 1A
Tel +40 269 220426
Fax +40 269 210559

Web: www.indsoft.ro



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite