Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Potopul Web 2.0

23 Iulie 2008



Creşterea masivă a numărului de conexiuni la Internet, fixe şi mobile, asociate generalizării camerelor digitale cu mulţi megapixeli, a site-urilor de videostreaming precum YouTube, a serviciilor de stocare online şi a altor activităţi (comunităţi online, blogguri etc.) duce la o creştere în progresie geometrică a traficului IP. Prognozele arată că în 2015 acest trafic va ajunge la valoarea de 10 la puterea 21 bytes, adică un milion de milioane de miliarde de bytes.
Cercetătorii de la Discovery Institute estimau, la începutul anului, pentru piaţa americană în 2015 un trafic de 50 mai mare decât cel din 2007. Stuctura acestui trafic ar fi preponderent formată din: apeluri video, P2P/file sharing, cloud computing şi back-up online, jocuri online, IPTV etc.
• P2P file sharing - 100 exabytes;
• video calling şi virtual windows - 400 exabytes;
• “cloud” computing şi remote backup - 50 exabytes;
• Internet video, gaming, lumi virtuale - 200 exabytes;
• “IPTV” - 100 exabytes (posibil mai mult);
• business IP traffic -100 exabytes;
• alte aplicaţii (telefonie, Web,
e-mail, imagini, muzică) - 50 exabytes.
La jumătatea lui 2007, YouTube genera lunar 50 petabytes de trafic, circa 7% din traficul intern al USA, iar acest serviciu este la început. Dacă YouTube ar trece la High Definition, spre exemplu, traficul generat ar echivala cu întreg volumul de date traficat în USA în 2007.
Videotelefonia pe Internet va fi un alt element care va genera trafic masiv. În 2007, doar MSN Video genera lunar 4PB, adică traficul global din 1997. Astăzi, soluţia Cisco HD Telepresence bazată pe o conexiune de 15 Mbps generează 13,5 GB pentru o conferinţă de 1 oră. În anii ce vor urma, conceptul ,,virtual windows“, imagini HD disponibile real time, va deveni obişnuinţă. Evoluţii similare vor avea şi jocurile online, lumile virtuale, televiziunea IP, iar toate vor contribui la noul potop digital.
În august 2007, Cisco Systems lansa un studiu ,,The Exabyte Era” a cărui principală concluzie era că YouTube era doar începutul şi că serviciile asociate videostreaming-ului vor creşte către valori incredibile în mai multe etape. Primul val este reprezentat de YouTube şi aplicaţiile similare denumite generic de Video-to-PC. Cel de al doilea val, denumit Video-to-TV, va depăşi primul val ca trafic în 2009 şi va include în principal IPTV. Al treilea val, cel mai consistent, este denumit Internet Video Communications şi va include apelurile şi conferinţele video şi nu va atinge un nivel rezonabil de popularitate mai devreme de 2015.


Cele 3 etape ale Internetului
Dezvoltarea tehnologică schimbă fundamental structura Internetului şi modul de utilizare al acestuia. Majoritatea analiştilor au identificat trei etape în această dezvoltare. Prima etapă, începută în 1969, este legată de Arpanet (Advanced Research Projects Agency Network) un proiect al Ministerului Apărării al USA, prima reţea operaţională bazată pe rutarea pachetelor de date între două noduri şi care lega câteva mii de persoane, în mare parte cercetători. A doua etapă a început în anii ’90 când Internetul a devenit accesibil maselor largi care au descoperit emailul, browserele şi World Wide Web. Etapa a treia este în derulare şi este caracterizată de broadband care permite mutarea aplicaţiilor video, a lumilor virtuale şi a spaţiilor de colaborare pe Internet. Această etapă a deschis oportunităţi majore de generare şi consum pentru serviciile web.
Dacă etapa a două a Internetului a fost marcată în principal de două elemente tehnice inovatoare: modemul şi protocolul HTTP, cea de a treia cunoaşte însă o combinaţie mai largă de inovaţii atât la nivelul conectivităţii fizice, cât şi a aplicaţiilor şi serviciilor. Conexiunile actuale bazate în mare măsură pe FtH (Fiber to home) şi broadband wireless sunt de 100 de ori mai rapide decât clasicele modemuri, iar companiile de telecomunicaţii dezvoltă reţele de capacitate uriaşă. Pe de altă parte, conţinutul self made a devenit atât de simplu de generat şi partajat încât portalurile de profil au milioane de utilizatori. Alături de media playere şi aplicaţiile flash, trei tehnologii au contribuit substanţial la formarea acestei tendinţe: camerele digitale, capacitatea ridicată de stocare şi procesoarele grafice.
Camerele digital au atins o masă critică de utilizatori la jumătatea anilor 2000, iar de atunci vânzările cresc, camerele foto de 8-10 Mega pixeli devenind ofertă comună. Mai mult, astăzi peste 500 de milioane de oameni au o cameră digitală pe telefonul mobil. Ceea ce altă dată ţinea de studiouri şi echipamente scumpe, astăzi este accesibil oricui. Creşterea posibilităţilor de generare a conţinutului digital a avut corespondent în creşterea posibilităţilor de stocare. Un hard disk de 100 MB costa în 1991 circa 500 USD, iar astăzi cu 200 USD se poate cumpăra unul extern de
1 TB, de asemenea, preţul memoriilor flash a scăzut dramatic. Complementar, noua generaţie de procesoare grafice a făcut ca 3D-ul să fie accesibil pe orice computer. Mai mult, voci din industrie spun că procesoarele plăcilor grafice (GPU) le vor egala ca importanţă pe cele de pe motherboard (CPU).


Cultura umanităţii se mută online
Creşterea exponenţială a traficului în cea de a treia etapă a Internetului are la bază, alături de generarea masivă de conţinut nou, şi tendinţa de mutare a conţinutului digital din reţelele locale pe Internet. Robert Metcalfe, inventatorul Ethernetului, estima, la începutul anilor 2000, că aproximativ 15 exabytes de date circulă în cadrul generic al LAN-urilor dar că acest volum de date va fi eliberat în Internet. Un exabyte reprezintă 10 la puterea 18 bytes, iar pentru a înţelege acest ordin de mărime americanii au folosit, pentru comparaţie, dimensiunea digitală a Bibliotecii Congresului (LOC – Library of Congress) care a devenit o unitate de măsură în sine. Un megabyte poate stoca informaţia dintr-o carte cu 400 de pagini, iar LOC comprimă 20 de milioane de cărţi. Astfel un exabytes reprezintă 50.000 LOC adică un trilion de cărţi, iar 15 exabytes mai mult decât ne putem imagina.
Chiar dacă Robert Metcalfe s-a înşelat în 1995 când afirma că inevitabil Internetul va suferi un colaps din cauza traficului, potopul digital este iminent. Noua arcă va fi însă o infrastructură foarte performantă, foarte complexă şi inevitabil foarte scumpă. Susţinerea acestui ritm de creştere a traficului va fi posibilă prin investiţii masive în echipamente de rutare, stocare şi trafic management la toate nivelurile world wide web, investiţie evaluată de un studiu al Nemertes Research la 137 miliarde USD până în 2010. Să sperăm că vocea unui Noe colectiv va fi mai uşor de înţeles de omenire.


Proiecţiile Cisco Visual Networking Index indică faptul că traficul IP va spori, în perioada 2007-2012, cu o rată de dezvoltare anuală combinată (CAGR) de 46%, aproape dublân-
du-se la fiecare doi ani. Consecinţa va fi o cerere anuală de lăţime de bandă în reţelele IP din întreaga lume de aproximativ 522 de exabyte (sau mai mult de jumătate de zettabyte). În piaţa utilizatorilor individuali, apariţia comunicaţiilor şi a divertismentului video online precum şi a conectivităţii sociale a sporit în mod semnificativ impactul comunicaţiilor video online în reţea. În anul 2012, traficul video pe Internet va fi de 400 de ori traficul efectuat pe reţeaua de infrastructură de Internet a Statelor Unite în anul 2000. Reprezentativ pentru această tendinţă este faptul că traficul video pe Internet a crescut de la 12% din traficul global pe Internet al utilizatorilor individuali în anul 2006, la 22% în anul 2007. Se prognozează că,
în anul 2012, serviciile de VoD, IPTV, video peer-to-peer (P2P) şi video pe Internet vor avea alocate 90 de procente din traficul IP.


•În anul 2012, traficul IP global va atinge un volum lunar de 44 de exabyte
(comparativ cu mai puţin de 7 exabyte în anul 2007).
•Prin comparaţie, în anul 2002 traficul IP global a fost de 5 exabyte, ceea ce înseamnă că, în anul 2012, volumul acestui trafic va fi de 100 de ori mai mare.
•În luna decembrie a anului 2012, volumul lunar al traficului IP global va fi cu 11 exabyte mai mare decât cel din luna decembrie a anului 2011, adică o creştere anuală care va depăşi creşterea volumului traficului în perioada 2000-2008.
•În perioada 2008-2012, traficul mobil de date se va dubla anual.


Gabriel Vasile



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite