Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

EV-DO: un pas urias pentru 3G

26 Octombrie 2004



Miron Stratan,Product Manager ZappPentru Romania, evenimentul anului in telecomunicatii este lansarea tehnologiei EV-DO. CDMA 1xEV-DO reprezinta o treapta superioara a tehnologiei CMDA 2000, fiind un standard 3G optimizat pentru transferuri de date cu o viteza maxima de 2,4 Mbs. Zapp a participat de curand la cea de-a treia editie a Conferintei Internationale de Comunicatii Broadband, unde a facut, printre altele, o prezentare intitulata „EV-DO Benchmark” prin care au fost scoase in evidenta principalele caracteristici si posibilitati ale noii tehnologii. De asemenea, au avut loc si demonstratii de folosire a acestei tehnologii. Cu putin timp inainte de a fi lansata tehnologia EV-DO, Miron Stratan, Product Manager Zapp, a fost de acord sa faca lumina in tot ceea ce priveste singura tehnologie cu standard 3G prezenta pe piata romaneasca.


Cat a durat implementarea tehnologiei EV-DO?
Am studiat problema in cursul anului trecut, practic implementarea retelei incepand din iarna, cand au avut loc si primele teste. In doua luni am acoperit Bucurestiul, iar inca in doua luni am acoperit alte arii de interes.


La ce numar de utilizatori se asteapta Zapp o data cu lansarea EV-DO?
Ne asteptam la cresteri semnificative. In prezent avem 240.000, iar faptul ca vom vinde un serviciu cu performante superioare, EV-DO, credem ca va da un nou avant utilizatorilor.


Wirefree broadband de la Orange constituie o provocare pentru EV-DO?
Wirefree broadband este un concept interesant dar ofera servicii pe arii restranse. Terminalul (modemul) nu functioneaza decat in ariile de acoperire. Nu poti sa plimbi modemul si sa incerci sa folosesti GPRS cu el.


Cat de importanta este mobilitatea completata de o conexiune in banda larga?
Pentru segmentul de afaceri, caruia ne adresam, inseamna o foarte mare libertate. Acest segment este de obicei constituit din oameni de vanzari sau echipe de teren care au foarte mare nevoie de mobilitate. In loc sa astepte firul de cupru, sau de care o fi el, pana acasa sau in locatia de afaceri, va fi foarte usor, printr-un simplu salt tehnologic, trecerea directa la o conexiune mobila de banda larga. O poti avea imediat si o poti lua cu tine cand calatoresti. Conexiunea mobila la Internet este de cele mai multe ori o metoda de acces in concurenta cu metodele fixe, mai ales ca infrastructura este atat de putin dezvoltata in Romania.


In cazul ofertei, va face Zapp vreo diferenta intre consumatorii individuali si clientii de afaceri?
E normal sa abordezi diferit piete diferite. Pentru ca fiecare segment are necesitati diferite, vom avea abordari si pachete de servicii gandite pentru toate tipurile de utilizatori. Spre exemplu, pentru segmentul de corporate in mod clar vor fi incluse in oferta servicii de tip VPN.


Care va fi mesajul comercial Zapp catre potentialii utilizatori ai tehnologiei EV-DO?
Venim cu acces broadband omniprezent. Nu conteaza ca ai sau nu telefon fix, cablu acasa sau la serviciu. Conexiunea noastra broadband o poti avea oriunde si oricand. Trebuie doar sa intri in magazin, sa cumperi modemul, sa il conectezi la computer si din acel moment te afli pe Internet. Internetul vine cu tine, vine dupa tine. Intre orase, cu acelasi modem, ai permanent conexiune la Internet, iar in fiecare dintre orasele mari, oriunde te-ai misca ai broadband.


Cu ce tarife va veni Zapp?
Oferta va fi competitiva in raport cu dial-up si cablu TV.


Cum va rezolva Zapp problema roaming-ului?
Roaming-ul nu se refera la CDMA 450, ci la tot blocul CDMA care a avut o alta abordare a ideii de roaming. In principiu, faptul ca nu exista SIM in terminal, iar terminalele sunt specifice CDMA, a impiedicat roaming-ul direct cu GSM. De curand, o noua politica a operatorilor CDMA este sa foloseasca SIM-ul. Lucrurile vor fi astfel simplificate mult; roaming-ul va veni natural.


Este diversificarea terminalelor o prioritate pentru Zapp?
In mod categoric, da! Daca pana acum terminalele pe care le-am oferit apareau unul pe an, anul acesta cadenta s-a schimbat si va creste in continuare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite