Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

In dezbatere la Broadband Communications Conference Tehnologii de acces la bucla locala

26 Octombrie 2004



Ministrul Comunicatiilor Adriana Ticau si ambasadorul USA la Bucuresti, Dr. Jack Dyer Crouch II au deschis oficial evenimentulInternational Broadband Communications Conference a ajuns la cea de a treia editie, desfasurata in perioada 5-7 octombrie la World Trade Plazza. Dupa „3G Readiness“ in 2002 si „Regional Communications Forum“ in 2003, directia abordata in acest an a fost „Local Loop Technologies“. Tema a reflectat interesul deosebit pentru tehnologiile de acces in banda larga manifestat de utilizatori. Ca si editiile precedente, editia 2004, s-a derulat pe trei planuri: sesiune plenara de discutii si prezentari, intalniri particulare („one-to-one meetings“) si zona de expunere si demonstratii pentru solutiile si tehnologiile propuse. Originala a fost ideea de a aranja spatiul de conferinte in interiorul ariei expozitionale, intr-o incercare reusita de a uni discursul strategic de realizarile practice. Formula a oferit tuturor participantilor oportunitatea de a dezbate si de a demonstra succesele inregistrate de solutiile fiecaruia. Mai mult, producatorul Huawei a fost prezent in exterior cu un camion in care au fost expuse echipamente.


Tehnologii prezentate
Conferinta a fost structurata pe trei sectiuni, acoperind principalele aspecte ale accesului in banda larga. Astfel, in primele doua zile au prezentat cele mai importante tehnologii de acces: DSL si DSL2+ privind accesul in banda larga prin linii terestre. Au urmat CDMA-2000 si UMTS, cele doua tehnologii cu raspandire semnificativa din standardul IMT-2000 (generatia a 3-a), precum si tehnologiile WiFi si WiMax, considerate ca tehnologii de acces de generatia a 4-a.


Sala de conferinte a fost amenajata in interiorul spatiului expozitionalTehnologiile prezentate au dominat ultimii ani comunicatiile de banda larga din Romania (DSL prin PCNET si ARtelecom, si CDMA-2000 prin Zapp). La acestea s-a adaugat tehnologia UMTS, prezentata in conferinta de trei furnizori (Alcatel, Ericsson si Siemens) si prin operatorul de comunicatii Connex. Tehnologiile WiFi si WiMax au fost prezentate de producatori (Alcatel, Alvarion si Intel) si prin prisma unui operator de comunicatii din Romania, accessNet.


Trei zile de conferinte
Prima zi a fost dedicata strategiilor, sustinand prezentari reprezentanti ai autoritatilor si principalilor operatori de telefonie fixa si mobila. Cea de a doua zi a avut o tenta internationala, prin organizarea unei mese rotunde, la care au participat reprezentanti ai autoritatilor de reglementare in domeniul comunicatiilor din 13 state, masa rotunda moderata de Alexandrina Hirtan, vicepresedinte al ANRC.


Ziua a treia a fost dedicata aplicatiilor specifice comunicatiilor de banda larga. In aceasta sectiune, clasa cea mai importanta de aplicatii a fost cea a aplicatiilor de localizare. Astfel, in cadrul conferintei au fost prezentate principalele platforme software pentru dezvoltarea de aplicatii (.Net Compact Framework, BREW, PalmOS si Symbian), precum si o platforma proprietate a companiei Connex.


Steve Ballmer–invitat de onoare
Lucrarile conferintei s-au incheiat in prezenta lui Steve Ballmer, CEO Microsoft. „Vom face mai multe ca sa schimbam societatea in urmatorii 10 ani decat in ultimii 10 ani. Acum 10 ani, majoritatea noastra nu aveam telefon mobil, PC si nu stiam ce este Internetul. S-au intamplat multe, dar putem avea un impact mai mare in urmatorii 10 an decat in ultimii 10“ a afirmat Steve Ballmer. „Cred ca PC-ul va evolua in noi feluri. Comunicatiile se vor schimba complet. Vom avea un dispozitiv in buzunar cu care vom putea face aceleasi lucruri ca si cu un PC. Multi dintre voi zambiti, dar daca v-as fi spus acum 10 ani ca lumea va arata ca azi, ati fi zambit si atunci. Totul se va intampla pe Internet. Vei vorbi cu computerul tau. Piata de azi pentru smartphone-uri este de 25 de milioane, fata de 600 de milioane de telefoane mobile obisnuite. Toate telefoanele viitorului vor fi inteligente, vor rula aplicatii, vor avea nevoie de protectie informatica“.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite