Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Cercetători români din toate ţările, uniţi-vă!

11 Septembrie 2008



Strângerea relaţiilor cu cercetătorii români din străinătate este unul dintre principalelescopurile pentru care Cancelaria Primului-Ministru, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Academia Română, organizează la Bucureşti, în perioada 17 - 19 Septembrie 2008, conferinţa "Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică Românească". Aproximativ 450 de cercetători români si din comunităţile existente în 19 ţări, in general oameni de ştiinţă care lucrează în universităţi şi institute de prestigiu internaţional, nume cu greutate în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a stabili posibile colaborări internaţionale inter şi trans-disciplinare şi de a face cât mai vizibile rezultatele cercetării ştiinţifice româneşti.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu consideră că România poate deveni o destinaţie ştiinţifică şi tehnologică de interes corespunzător talentului şi expertizei românilor. Diaspora poate juca un rol hotărâtor şi poate face ca finanţarea susţinută a cercetării şi inovării să se concretizeze în creşterea competitivităţii economice a României şi a calităţi.

La randul sau, Alexandru Aldea, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică(ANCS), aprecieaza ca trei sunt probleme s-a confruntat până acum cercetarea românească: salariile mici, lipsa echipamentelor şi lipsa oamenilor. “Dacă, în ultimul timp am reuşit să trecem peste primele două, problema principală rămâne resursa umană. Pentru a întări resursa umană atât din punct de vedere numeric cât şi calitativ, trebuie să apelăm la diasporă”. Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, Alexandru Aldea, a menţionat că România dispune la ora actuală de finanţare pentru domeniul cercetării şi de echipamente adecvate, ceea ce creează premisele unei colaborări susţinute între cercetătorii din ţară şi cei din diaspora. „Colaboraţi cu noi! Avem ce ne trebuie în ţară! Acesta este mesajul pe care dorim să îl transmitem cercetătorilor din diaspora”, a declarat vicepreşedintele ANCS. Alexandru Aldea a menţionat că există proiecte pentru infrastructură de cercetare, fapt care poate stimula revenirea în ţară a cercetătorilor din diaspora, precum şi stabilirea unei colaborări a acestora cu cercetătorii din ţară. Vicepreşedintele ANCS a arătat în acest context că, în urmă cu două săptămâni, au fost semnate 20 de contracte pe proiecte de infrastructură de cercetare, cu finanţare europeană, a căror valoare este de la 3 la 24 de milioane de euro.

Conferinţa "Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică Românească" este programata să se desfăşoare pe durata a trei zile, dintre care primele două zile vor fi dedicate unei serii de Workshop-uri Exploratorii în zone de deschidere în care exista potenţial şi expertiză românească, aparţinând unor domenii precum chimia, fizica, matematica, ingineria, ştiinţele socio-umane şi economice, biologia, ştiinţa mediului, medicina, biotehnologii, arta şi arhitectura. Workshop-urile Exploratorii se vor desfăşura în universităţi, institute de cercetare şi la Academia Română, în funcţie de organizatorul evenimentului specific. Participanţii la Conferinţă sunt invitaţii Primului-ministru, la Palatul Victoria, pe data de 18 septembrie, seara. Ultima zi a conferinţei este rezervata discuţiilor în plen pe subiecte-cheie, de interes major pentru sistemul naţional de cercetare-dezvoltare-inovare, precum şi prezentării rapoartelor Workshop-urilor Exploratorii. Gala de închidere a Conferinţei va fi la Ateneul Român pe data de 19 Septembrie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite