Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Creatorii din Copyristan faţă īn faţă cu Reţeaua

25 Septembrie 2008




I-am zis că am citit pe Internet, care seamănă cu Reţeaua din Copyristan în unele aspecte, că ar fi ilegal să schimbi muzică şi imagini mişcătoare cu alţi utilizatori de Internet, dar şi eu şi toţi vecinii mei o făceam în mod curent. Şi aici poliţiştii ştiu că şi copiii lor fac la fel ca şi noi. Am citit în altă parte, dar tot pe Internet, că unii au fost ameninţaţi că trebuie sa intre la puşcărie pentru asta. Altora li s-au cerut despăgubiri de vreo 20.000 de euro. Unii le-au plătit.


În schimb, tot pe Internetul ăsta găsesc o grămada de creaţii puse în diverse formate. Şi e gratuit să le accesezi pe toate. Nu prea înteleg cum merge asta cu dreptul de autor, i-am recunoscut eu cu jumătate de gură. Adică găseşti gratuit pe Internet, dar nu ai voie să... Mă rog...


Pe urmă, i-am citit un fragment dintr-un autor român, Victor Kapra, care a scris pe o temă similară pe o chestie care e tot un site de Internet, dar îi zice blog, dar în acelaşi timp textul a apărut şi într-o revistă (de fapt cred că Preşedintele Pirateev nu a înţeles cum e posibil ca în acelaşi timp să apară în 2 medii diferite):


“Desigur că unul dintre argumentele liniştitoare ar fi acela că şi la apariţia tiparului şi la apariţia televiziunii, s-au găsit destui care să prezică tragedii culturale care, iată, nu s-au produs. Contraargumentul este acela că la niciuna dintre aceste revoluţii, marea masă de oameni nu a avut în totalitate acces la noile mijloace de propagare a ideilor. Cu Internetul lucrurile merg la extrem: oricine are o vorbă de spus o poate adresa lumii întregi, fără să-şi facă griji în privinţa valorii sau a consistenţei. “


Dialogul
Şi am conchis că şi în Copyristan avem de a face cu nişte modificări esenţiale ale societăţii, cauzate în principal de un mijloc de comunicare cu alura democratică şi cu acces cvasi-universal.
- Ce boală universală!, îmi replică Pirat Pirateev şi oftă. Artiştii noştri se plâng, iar tinerii îi sfidează. Iar apoi cu un licăr subtil în ochi mă întrebă: “Deci, ce zici? Să vorbesc cu creatorii de Biţi Reţelişti sau să mai înfiinţăm un departament de Poliţie?”



Bogdan Manolea



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite