Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Codul Electronic de Produs (EPC), o alternativa a codului de bare EAN.UCC pentru viitor

26 Octombrie 2004



RFID (Radio Frequency Identification) sau identificare prin radio-frecventa reprezinta o noua tehnologie in dezvoltare rapida, care utilizeaza frecventele radio ca mijloc pentru identificarea automata a produselor pe baza unui cod electronic – EPC (Electronic Product Code). Folosirea RFID depinde de patru factori: tehnologie, existenta unor standarde tehnice, reglementari si existenta unor aplicatii clar definite. Dintre aplicatiile RFID enumeram:

  • monitorizarea proceselor de vanzare a produselor in magazine, inclusiv protectia anti-furt, contrafacerile, promotiile;
  • urmarirea si trasarea articolelor, in special a celor perisabile;
  • gestiunea performanta a stocurilor si a lantului de distributie;
  • gestiunea ambalajelor de transport si containerelor returnabile.


    Principiul de functionare se bazeaza pe emisia de catre un cititor a unui camp electromagnetic la receptionarea caruia, eticheta radio („tag”) transmite catre cititor informatia continuta de acesta, adica codul EPC pentru produs.


    Pana in prezent, s-au realizat aplicatii punctuale folosind tehnologia de RF in domeniul logisticii distributiei, cum ar fi cele privind urmarirea ambalajelor returnabile, a circulatiei unor bunuri supuse contrafacerilor, precum CD-urile muzicale, a unor alimente perisabile, prevenirea furturilor etc.


    EAN International impreuna cu UCC lucreaza, de mai multa vreme, prin programul denumit GTAG (Global Tag), pentru definirea caracteristicilor tag-ului care sa se aplice marfurilor, inclusiv pentru definirea spectrelor de frecventa ce vor fi utilizate in lanturile de distributie. Rezultatele acestui program stau la baza standardelor necesare, actualmente in lucru.


    Standardele care vor face posibila utilizarea RFID in cadrul logisticii distributiei comerciale, cu sanse mari de a deveni noua generatie de sisteme de identificare si urmarire sunt concepute intr-o viziune globala de sistem de comunicatie electronica „Reteaua EPC”.


    In aceasta conceptie, sistemul EPC compus din sase elemente principale:

  • Tag-ul EPC;
  • Codul electronic de produs – EPC;
  • Cititorul RF;
  • Un software denumit Savant, ce actioneaza ca un sistem nervos al retelei;
  • Object Naming Service (ONS), similar DNS din Internet;
  • Physical Markup Language, standard PML pentru schimbul de date.


    Stimulul in schema de interconectare este codul EPC care de la cititor pleaca catre software-ul SAVANT, software care va „conduce” cererea pana la locul unde datele se afla specificate PML. Numarul EPC, informatie esentiala de pe tag-ul RF al produsului, conform schemei de interconectare pe care o executa SAVANT, permite accesul la informatia extinsa despre produs aflata intr-una dintre bazele de date interconectate. Ca si codul de bare, EPC foloseste un sir de numere ca sa identifice producatorul, produsul si numarul serial. Intrucat majoritatea companiilor folosesc in prezent sistemul de numerotare a produselor EAN.UCC, programul GTAG merge pe standardele dupa care GTIN-ul actual sa fie incorporat in codul EPC.


    Recent EAN International si UCC au fondat organizatia non-profit EPCGlobal Inc., ca unica responsabila in lume de toate elementele comercializarii sistemului EPC, iar prin sistemul GSMP (Global Standards Management Process) a deschis tuturor agentilor economici interesati calea pentru implicarea in dezvoltare standardelor de aplicare ale EPC. In acest context, organizatiilor membre EAN li se atribuie rolul de unice distribuitoare ale codului EPC pentru teritoriul national. Astfel, pentru implementare, Organizatiile EAN nationale vor trebui sa sprijine testele pilot, produsele si serviciile aferente si sa ofere instruirea si educatia necesara. In exploatarea curenta, ele vor aloca numere EPC si vor asigura drepturile de acces la reteaua EPC.


    Din cele de mai sus rezulta ca, pentru Romania, Asociatia Nationala pentru Numerotarea Internationala a Articolelor EAN Romania, si numai ea, va gestiona componentele retelei EPC, va detine prin licenta specificatiile de software si referintele de implementare pentru Savant si PML, va aloca numerele EPC pentru intrarile in registrul ONS. Actualii membri EAN Romania sunt implicit utilizatorii retelei EPC, cand ea va fi functionala pentru comertul global: A se urmari, in revista INFO, stiri despre mersul programului GTAG si actiitatile cu caracter educational organizate de EAN Romania (buletin pe Internet la adresa www.ean.ro).



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite