Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Charisma Enterprise gestionează contractele de cercetare ale COMOTI

25 Septembrie 2008



Înfiinţat prin hotărâre de guvern, COMOTI este Institut Naţional de Cercetare – Dezvoltare Turbomotoare cu o formă aparte de organizare şi o legislaţie specifică, instituţia beneficiind totodată de dreptul de a efectua activităţi economice şi de a realiza profit (reinvestit în activitatea institutului).


Cea mai mare parte a activităţii, cca 60%, o reprezintă cea de cercetare, activitate care, conform directorului general, dl Valentin Silivestru, este probabil afacerea cu cel mai mare grad de risc posibil. Din acest motiv, majoritatea contractelor pe care instituţia le derulează, atât pe plan naţional cât şi pe plan european, sunt obţinute pe bază de concurs şi finanţate din bugetul de stat şi din bugetul RTD al Comisiei Europene. Printre cei mai renumiţi beneficiari ai rezultatelor cercetărilor COMOTI se numără: SNECMA, Airbus, Turbomeca Franţa, Universitatea Nuovo Pinione (clienţi externi) sau Petrom şi TransGaz (clienţi interni).
Colaborarea dintre COMOTI şi firma de software şi servicii TotalSoft a început în anul 2004, când institutul a achiziţionat sistemul de management al resurselor umane şi salarizării Charisma HR. O dată cu creşterea numărului de proiecte, de cercetare în special, s-a simţit nevoia şi a unui sistem informatic integrat, care să consolideze informaţiile într-o singură bază de date, să permită analize clare de profitabilitate, precum şi urmărirea atentă şi o facturare corespunzătoare a orelor lucrate pe fiecare proiect în parte. “Întrucât implementarea aplicaţiei de resurse umane şi salarizarea a decurs în mod corect, am considerat că este un motiv întemeiat de continuare a colaborării cu TotalSoft. A contat, de asemenea, şi faptul că sistemul Charisma Enterprise era utilizat şi de alte instituţii cu activitate similară cu a noastră”, precizează dl. Valentin Silivestru, Director General, COMOTI.

Valentin Silivestru, Director General, COMOTI


Alegere pe baza referinţelor
La momentul achiziţiei, sfârşitul anului 2007, COMOTI a făcut o cercetare a sistemelor ERP disponibile pe piaţă. A fost ales TotalSoft în urma referinţelor solide în acest domeniu prin clienţi de talia Icepronav şi Icemenerg. “Am ales TotalSoft pentru că ştiam că echipa este suficient de mare încât să ne ofere asisteţa de care aveam nevoie în timp util”, apreciază şi dna Luminiţa Precob, inginer Plan-Monitorizare Contracte, Comoti. Înainte de achiziţia Charisma, institutul lucra cu CIEL pe partea de contabilitate, restul activităţii nefiind acoperită printr-un sistem informatic. Rapoartele şi diversele centralizări se făceau manual, în funcţie de cerinţele şi situaţiile cu care instituţia se confrunta. Nici în privinţa raportărilor cerute de clienţii internaţionali lucrurile nu stateau mai bine; cerinţele europene fiind diferite de cele locale, implicau un alt tip de centralizare a datelor.
Implementarea propriuzisă a sistemului Charisma Enterprise a început în luna aprilie 2008, finalizându-se într-un timp foarte scurt (perioada mai-iunie 2008). În această perioadă contabilitatea s-a ţinut în paralel: Ciel şi Charisma. Din iulie s-a trecut efectiv pe lucrul 100% în Charisma, obţinându-se şi prima balanţă prin noul sistem.
Îmbunătăţiri din punct de vedere al gestionării informatice s-au simţit chiar din prima lună de lucru cu Charisma: “avem posibilitatea să descărcăm cheltuielile pe centre de cost, ceea ce este extrem de important pentru noi. Avem de asemenea o imagine clară asupra cheltuielilor, pierderilor, veniturilor şi beneficiilor pe un contract, nemaifiind nevoie să facem căutări îndelungi ale informaţiilor necesare şi centralizări manuale”, spune dna Precob.


Adăugarea funcţionalităţilor de BI
După implementarea modulelor standard şi obţinerea primelor rezultate, TotalSoft a trecut la faza a doua, care presupune implementarea şi integrarea altor 2 soluţii: Charisma Anayzer (sistem de business intelligence ce permite analiza detaliată a informaţiilor gestionate şi extragerea unor indicatori de performanţă) şi Charisma Office Automation (sistem informatic care gestionează întreg ciclu de facturare, prin urmărirea orelor lucrate, a cheltuielilor, generarea facturilor şi înregistrarea încasărilor).
O dată cu finalizarea implementării sistemului Charisma Office Automation, COMOTI va putea gestiona în mod electronic şi unitar pontajul orelor lucrate pe fiecare proiect şi, implicit, va putea urmări mult mai uşor respectarea sumelor şi a orelor alocate de autorităţile contractante.
Chiar dacă faza 2 a contractului nu s-a încheiat, cele două companii au deja alte proiecte de viitor: „vom implementa inclusiv modulul TotalSoft de urmărire a producţiei, precum şi o soluţie de arhivare a documentelor, toate urmând să se integreze într-un sistem complex şi extrem de bine securizat din punct de vedere tehnic”, precizează dna Precob.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite