Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Symbol si Novensys adevaratele beneficii ale mobilitatii

26 Octombrie 2004



La nivel mondial, Symbol Technologies este singura companie care ofera solutii pentru toate cele trei zone ale mobilitatii: captura de date in punctul de activitate, transfer de date si gestiune a infrastructurii, fiind leader de necontestat din 1975. Partenerul principal in Europa de Sud-Est este NOVENSYS – un integrator capabil sa adauge valoare produselor Symbol. Despre viziunea Symbol–Novensys pe piata solutiilor mobile ne-au vorbit dl. Bogdan Neacsu, Territory Account Manager Symbol Technologies EMEA si dl. Cezar Golumbeanu, Managing Partner NOVENSYS.


Symbol Technologies se identifica prin sintagma „Symbol– The Enterprise Mobility Company“. Ce inseamna o solutie mobila?
Bogdan Neacsu: In esenta, mobilitatea in viziunea Symbol se traduce prin capturarea informatiei in timp real, de la punctul de activitate, trimiterea instantanee a informatiei de la si catre punctul cu cel mai mare impact, si gestionarea acestui flux de informatii prin mijloacele cele mai eficiente, la cel mai inalt grad de securitate. Prin prisma acestei definitii, misiunea partneriatului Symbol – Novensys in Romania se afla in coerenta absoluta cu viziunea Symbol Technologies la nivel global.


Care sunt particularitatile solutiilor Symbol pentru capturare, transfer si gestiune?
B.N.: Unicitatea consta in insusi faptul ca Symbol este singura companie care ofera solutii pentru toate cele trei zone ale mobilitatii: captura de date in punctul de activitate (prin scannere si terminale mobile profesionale), transfer de date (prin retele wireless) si gestiune a infrastructurii (prin software specializat care administreaza intreaga infrastructura mobila a intreprinderii).


Exista, evident, competitie pe fiecare dintre cele trei zone mentionate mai sus, dar Symbol este prima companie care a integrat intr-o viziune unitara conceptul de „enterprise mobility“, oferind solutia end-to-end. Din punctul de vedere al cotei de piata, Symbol este un lider de necontestat din 1975 si aceasta pozitie s-a mentinut in diversele extensii orizontale: de la cititoarele de coduri de bare, la terminalele mobile, la infrastructura wireless si, mai nou, inspre RFID si voce.


Ce industrii pot beneficia prin implementarea unor solutii mobile Symbol?
B.N.: Pe plan mondial, retail-ul este industria in care Symbol este cel mai puternic implicat. Cu aceeasi importanta abordam industrii ca: manufacturing, distributie si logistica, mai ales pe piete emergente precum cele din Europa de Sud-Est, si in special din Romania.


Impreuna cu partenerul nostru, NOVENSYS, in Romania abordam in special retailul si productia, dar avem proiecte semnificative si in transport, logistica sau administratie publica. Orizontal vorbind, NOVENSYS realizeaza pe platforma Symbol proiecte pentru: automatizarea gestiunii de depozit, inventariere de mijloace fixe si gestiunea fortei de service.


Tehnologia RFID este cea mai controversata din clasa solutiilor AIDC. Care sunt avantajele si dezavantajele acesteia prin comparatie cu tehnologia codurilor de bare?
B.N.: Symbol Technologies se dezvolta in lumina conceputului cm2 (capture, move, manage – capturare, transfer, gestiune). Dintre aceste zone ale gamei de produse si solutii, identificarea si capturarea automata de date reprezinta zona traditionala de dezvoltare a companiei, cu rezultate spectaculoase in 2003 si 2004. In aceasta zona, Symbol opereaza cu concepte si tehnologii cum ar fi RFID si, mai tarziu, vocea. RFID nu trebuie vazuta ca o tehnologie controversata, ci ca o tehnologie noua, la inceputul ciclului sau de viata. Este normal ca tehnologia codurilor de bare, aflata acum la apogeu sa fie considerata mult mai „de incredere“, mult mai stabila, fiind si mai bine reglementata.


Pentru aceleasi nevoi de identificare, comparand cele doua tehnologii, incepem de la faptul ca pentru scanarea unui cod de bare este nevoie de interventia umana, pe cand un tag RFID poate fi detectat chiar in absenta acestei interventii. Alte avantaje: nu este necesar ca produsul sa intre in aria vizuala pentru a fi identificat; citirea nu este afectata de factorii de mediu (praf, deteriorare, zgariere, etc).


Limitarile tehnologiei RFID provin din unele lacune in ceea ce priveste standardizarea si reglementarea. Mai exista cateva provocari: costuri ridicate, probleme de securitate, lipsa asocierii vizuale a obiectului identificat, protectia informatiei si multe altele, care fara indoiala vor fi solutionate prin investitii ale producatorilor de tehnologie. Nu vom avea o tehnologie perfecta, ci o tehnologie care sa raspunda cat mai bine nevoilor exprimate de piata tinta.


In momentul de fata, tehnologia RFID este instabila, nereglementata si nestandardizata. Ce motive au stat la baza deciziei Symbol Technologies de a achizitiona Matrics–cel mai relevant jucator in RFID?
B.N.: Investitia de 230 de milioane USD in achizitia Matrics reprezinta un pas semnificativ in executarea planului nostru de fi recunoscuti ca lideri absoluti in RFID. Mai mult, intreaga investitie Symbol in RFID – care nu inseamna doar achizitia Matrix, ci si peste 10 milioane USD in cercetare si dezvoltare in RFID doar in 2004 – o consideram un pilon al pozitionarii Symbol ca „THE Enterprise Mobility Company“.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite