Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

BCR îşi consolidează datele cu SharePlex® de la Quest Software

25 Septembrie 2008



BCR, una dintre primele bănci comerciale înfiinţate în România, s-a dezvoltat constant în ultimii ani, ajungând la 490 de sucursale şi o cotă de piaţă importantă. Pentru o bancă de talia BCR accesul sigur la date financiare corecte a devenit critic, mai ales că în mediile de test s-a constatat că majoritatea metodelor de replicare a datelor au cauzat probleme bazelor de date, afectând performanţele aplicaţiilor. Pentru a evita astfel de situaţii, BCR a ales Quest Software pentru implementarea unei soluţii performante de replicare şi consolidare a datelor.


Provocarea
Aplicaţiile bancare centrale ale BCR însumează aproape 90% din activitatea de tranzacţii şi au la bază nuclee Oracle. Majoritatea aplicaţiilor au fost dezvoltate local, nu sunt interconectate şi chiar dacă îşi îndeplinesc bine funcţiile, efectuarea unor analize asupra întregului sistem, precum şi obţinerea unor rapoarte în timp real, erau dificil de realizat.
Pentru rezolvarea acestei probleme, BCR a iniţiat un proiect de „Data Warehouse” prin care toate datele provenite din sisteme diferite vor fi centralizate într-un singur depozit şi toate aplicaţiile de analiză şi raportare vor accesa doar această unică sursă de date. Pentru a avea siguranţa că datele sunt aduse la zi, a fost necesară o abordare în timp real, datele replicându-se permanent, pe măsură ce se modifică în sistemele bancare.
Totuşi, la momentul planificării iniţiale a proiectului, datele erau transferate către acest Warehouse folosind o abordare tradiţională de tip „flat-file”. Pe durata testelor s-a constatat ca aceasta metodă de replicare afectează performanţa sistemelor sursă şi, în consecinţă, toate sistemele bancare care accesează bazele de date. Tranzacţiile bancare ar fi fost încetinite, la fel şi timpii de răspuns ai sistemelor. Mai mult, problema ar fi afectat şi interacţiunea clienţilor cu sistemele bancare – la ATM, online, la telefon etc. – existând riscul de a pierde clienţi.
BCR avea nevoie repede de o soluţie mult mai bună, una care să furnizeze informaţiile necesare analizelor fără să diminueze performanţele sistemelor bancare critice.


Soluţia Quest
Echipa ce se ocupa de administrarea bazelor de date din cadrul BCR (DBA – Database Administration Team) a luat în considerare mai multe soluţii, cum ar fi un proces tradiţional de copiere, import, export şi „data pump” , metoda de replicare oferită de Oracle sau soluţia SharePlex oferită de Quest pentru Oracle. BCR a constatat că SharePlex este produsul cel mai potrivit.


BCR a folosit SharePlex nu numai pentru replicarea datelor, ci şi pentru ETL (Extraction Transform Load) într-un mediu extrem de complex şi de tranzacţionat, aşa cum este cel bancar.
În timpul evaluării, echipa din cadrul BCR a descoperit că soluţia nativă oferită de Oracle nu poate asigura cerinţele de replicare rapidă pentru informaţii rezultate dintr-un număr foarte mare de tranzacţii (aproximativ 35.000 de tranzacţii pe minut). Pe de altă parte, SharePlex nu numai că a îndeplinit cerinţele de replicare rapidă (replicând aproape în timp real), dar a realizat aceasta fără a degrada performanţele sistemelor principale ale BCR.


„În principal, nu vrem să pară că am ales SharePlex de nevoie, ci pentru că reprezintă cea mai potrivită soluţie”, a declarat Cristian Berevoianu, şeful echipei DBA din cadrul BCR.


„SharePlex reprezintă o combinaţie perfectă între ETL şi un proces rapid de replicare a datelor într-un mediu bancar complex.”
SharePlex este o soluţie de replicare a bazelor de date care suportă transfer de date printr-un proces de replicare deosebit de eficient, aproape în timp real. Acest lucru permite SharePlex să captureze toate schimbările survenite în bazele de date sursă ale Oracle, fără a afecta performanţa aplicaţiilor critice. În acest caz, SharePlex va trimite numai datele modificate către baza de date destinaţie, minimizând gradul de utilizare a reţelei şi încărcarea produsă bazei de date destinaţie.


Concluzii
Soluţia Quest Software permite BCR replicarea rapidă a datelor din bazele de date Oracle într-o bază de date centrală fără a degrada performanţa sistemelor bancare.
„Fără SharePlex, nu am fi putut replica datele în Data Warehouse fără a afecta performanţa” a explicat Berevoianu.
„Proiectul nostru de analiză a datelor depindea de replicarea bazelor de date din producţie. SharePlex a fost singura soluţie care a putut susţine acest proces fără a afecta serviciile oferite clienţilor noştri. În consecinţă, şi riscul de a avea pierderi în afacere a fost eliminat.”


Mai mult, SharePlex este o soluţie scalabilă, ceea ce reprezintă o trăsătură critică pentru o industrie dinamică şi o economie în plină dezvoltare. Întrucât SharePlex poate replica un set de până la 20 de grupuri cu peste 1000 de tranzacţii pe minut, va creşte odată cu BCR, oferind în continuare o metodă de replicare sigură şi eficientă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite