Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Băiet fiind Data Centere cutreieram...

25 Septembrie 2008



De abia am trecut în noul mileniu şi factorii de decizie din domeniul IT se confruntă cu provocări similare încercării de a pune un cerc într-un pătrat! Numărul de clienţi care cer din ce în ce mai mult o adaptare rapidă a IT-ului la procesele de business, promptitudine, operaţiuni fără erori şi suport optim creşte exponenţial. În acelaşi timp, enorma presiune a costurilor pe fiecare departament în parte a condus la o supraveghere atentă şi critică a cheltuielilor serviciilor IT. Nevoia de a reduce costurile a ajuns prima pe lista managerilor. Singura modalitate de rezolvare a rămas... ingeniozitatea (acolo unde se găseşte) şi ea se traduce prin: performanţă, redundanţă, scalabilitate, şi mobilitate, adică calităţile unui Data Center.


Să ne facem un Data Center
Hai să facem o descriere a unui Data Center, înainte de a numi orice cameră sau spălatorie (de vină este cultura noastră...) cu acest nume. Data Center-ul este un serviciu oferit de către organizaţiile din IT care se traduce printr-un spatiu special amenajat pentru a gazdui echipamente telecom sau de stocare a informaţiei (servere, routere etc). General vorbind ele ar trebui să includă un backup pentru alimentare, conexiuni de date redundante, echipamente de control al mediului (aer condiţionat, detectoare echipamente pentru incendii) şi tehnologie de securitatea informaţiei. Data Centerele oferă spre închiriere spaţiu de stocare a informaţiei pe servere dedicate în rack-uri, sau rack-uri cu totul (şi cu tot cu servere, dacă vreţi), chiar şi cuşti (ştiu eu unii buni de pus în cuşti... dar nu spun, nu spun...), dar la noi sunt foarte puţini clienţi în categoria asta) în care poţi să-ţi instalezi echipamentele tale şi să te conectezi cu alti clienţi prezenţi în acelaşi Data Center. Dupa cum am zis, Data Center-ul este proiectat pentru infrastructura de telecom si trebuie sa aiba minim: podea suspendată, instalatii de aer condiţionat care controleaza inclusiv umiditatea cu temperatura controlata regulat, circuite de power redundante cu buffer pe baterii pâna porneste generatorul, UPS-uri de capacitate mare, grupuri electrogene, sisteme de alarmă pentru foc şi metode de stingere (gaze speciale care nu dăuneaza echipamentelor). La toate astea adăugaţi prezenţa unor mari operatori de Telecom şi Internet peste care vin soluţii de stocare, găzduire, virtualizare, etc - depinde de tipul data-center-ului, pentru că sunt mai multe tipuri de data-centere. Unele sunt specializate pe colocare şi servicii de interconectare altele sunt pe gazduire (hosting servere) altele pe servicii Internet si gazduire (datacentere de operator), etc. Însă toate trebuie să ofere access 24 / 7 la echipamente.


În rolul principal… Data Center
Considerată ca fiind „creierul” oricărui sistem IT&C, Data Center/ul reprezintă “entitatea” care reuneşte majoritatea resurselor de stocare, calcul şi aplicaţii software ale organizaţiei. Aceste resurse sunt interconectate şi accesate de către utilizatori prin intermediul unei infrastructuri de reţea care trebuie să asigure o disponibilitate totală. Într-un Data Center standard ce suportă diferite sisteme de operare, platforme de calcul şi sisteme de stocare, fiecare aplicaţie este optimizată astfel încât să aibă o performanţă ridicată. Pe de altă parte infrastructurile ramificate care suportă diverse aplicaţii de tip „insule” sunt greu de înlocuit iar costurile de administrare, integrare, securizare şi back-up sunt mari. Pentru a depăşi aceste probleme, consolidarea „avantajelor” unui Data Center a devenit un procedeu foarte des adoptat, dând ocazia organizaţiilor să îşi centralizeze resursele şi să îşi îmbunătăţească nivelul de servicii oferite reducând în acelaşi timp costurile. Datorită importanţei sporite a unui Data Center centralizat, impactul unei „probleme” este foarte ridicat. În consecinţă, este necesar ca Data Center-ul să aibă o arhitectură prin care să se asigure că utilizatorii dispun de acces sigur şi securizat la serviciile asigurate de Data Center. Încă un factor important care poate influenţa o organizaţie şi reţeaua de Data Center este orientarea către virtualizarea serviciilor. Virtualizarea permite ca majoritatea serviciilor IT obţinuţe în trecut cu produse de sine stătătoare, să fie obţinuţe acum în cadrul unui model comun, integrat, şi al unei singure reţele.


Data Center virtual
Un efect rapid resimţit în lumea business-ului o dată cu dezvoltarea Internetului îl reprezintă dorinţa (şi necesitatea, aş spune…) organizaţiilor de a-şi stoca informaţiile în mediul online. Aşa a apărut această soluţie tot mai mult utilizată: Data Center-ele virtuale.


Serverele virtuale private au avantajul de a oferi atât puterea cât şi mobilitatea unui mediu similar celui asigurat de serverele dedicate la un preţ mult mai mic. Configuraţiile hardware de “nivel înalt” ale serverului asigură menţinerea timpului de răspuns la “aproape instantaneu” cu o rată de transfer foarte ridicată. Serverele virtuale private oferă un nivel de libertate şi scalabilitate inegalabil permiţând controlul integral şi acces “root” la toate nivelele mediului alocat pentru o organizaţie. Dacă la nivel mondial procentul organizaţiilor care au apelat la acesată soluţie creşte rapid, la nivelul business-ului autohton doar 10% dintre organizaţii îşi stochează datele pe servere virtuale, air procentul acestora creşte foarte lent. O explicaţie ar fi faptul că investiţiile în astfel de Data Centere care respectă şi normele de mediu sunt amortizare destul de lent, de la 2 ani până la 25 de ani, iar acest lucru nu este pe placul organizaţiilor romaneşti (oare de ce?). Centrele de stocare a datelor online sunt doar o parte a infrastructurii IT pe care România trebuie să o dezvolte. Companiile trebuie să găsească modalităţi prin care să îşi reducă costurile, dar şi să se alinieze la aşa zisa tehnologie verde. Investiţia în tehnologia verde, care respectă mediul înconjurător, este doar una dintre soluţii. Tot mai multe ţări (Marea Britanie, Portugalia, o parte din Spania, Germania, ţările scandinave, etc) investesc deja în baze de date virtuale care protejează mediul. Chiar dacă banii investiţi se recuperează în câţiva ani, efectele sunt de durată.


Dezvoltaţi Data Centere ecologice
O noua revoluţie a serviciilor IT în condiţii de siguranţă pentru mediu este pe cale să se producă (ba chiar am putea spune că se află în plină desfăşurare). Este vorba de fenomenul “Green Computing”, pe care liderii mondiali din IT şi analiştii îl susţin sugerând ca toate companiile care au succes în afaceri să se alinieze la practicile legate de mediu, această poziţie ecologică fiind o sursă importantă de beneficii financiare. Într-un centru de date, un singur rack de servere putea să consume cu câţiva ani în urmă 3000 W. Astăzi, ele pot consuma până la 30000 W incluzând aici şi consumul pentru echipamentele de răcire ale acestora, ce pot acapara până la 60% din puterea totală de consum. În acest moment toată tehnologia IT de pe Pământ consumă aproximativ 2% din energia totală la nivel mondial. Doar un Data Center de 1MW poate aduce facturi de energie în valoare de câteva zeci de milioane de euro în peste zece ani de funcţionare. De aceea este clar că adaptarea la cerinţele de mediu ale poate aduce benficii substanţiale. Prin conservarea energiei în prcesul de consolidare a serverelor şi centralizarea managementului puterii se pot face paşi importanţi către Data Centerele compatibile cu mediul. Consolidarea serverelor are importanţă atât economică cât şi ecologică, şi se poate realiza prin reducrea spaţiului, precum şi a costurilor legate de energie si racire. Compania IBM, un susţinător la vârf al conceptului “Green Computing”de a lansat nu demult noi instrumente pentru reducerea consumului de energie al calculatoarelor, acest demers făcând parte dintr-o încercare de creştere a vânzărilor de tehnologii salvatoare de energie. Pe lângă tehnologia necesară care a făcut ca noile centre de date dezvoltate să îşi poată reduce consumul şi costurile energiei cu până la 50%, compania gigant de tehnologie şi servicii IT oferă şi o aplicaţie software care măsoară consumul de energie al Data Centerelor, incluzând şi energia pentru aerul condiţionat care răceste serverele.


Data Center.ro
În peisajul autohton doar câteva Data Centere se pot mândri cu o infrastructură ce se încadrează în standardul TIA942 - TIER 3-4 ce reglementează necesarul de infrastructură a unui astfel de centru de date şi cu servicii la un nivel înalt de performanţă. Nxdata este singurul Data Center neutru adică nu este administrat de nici un operator (nu ţine partea nimănui), restul sunt Data Centere de operator (este vorba de GTS, iNES, Romtelecom, RDS, Vodafone, Orange, UPC, ca să le numesc pe cele mai mari, şi care s-ar încadra în cerinţele de mai sus) sau firme de hosting care efectiv deţin camere cu servere (unele sunt chair foarte bine utilate). Un loc aparte pe această piaţă îl ocupă Data Centerul de ultimă generaţie al companiei Omnilogic care deserveşte însă doar clienţii proprii. De obicei în Data Centerele de operator, aceştia îţi „impun” (finuţ, n-am ce zice) să cumperi de la ei bandă sau servicii şi în general nu prea ai o mare varietate de furnizori. Multe firme de hosting închiriază rack-uri în diverse Data Centere şi revând apoi spaţiul pentru servere dedicate. Atenţie că ele depind automat de infrastructura şi de ISP-urile existente în respectivul Data Center la care sunt conectate. Dacă vreţi să achiziţionaţi un server dedicat e normal să vă aşteptaţi ca el să funcţioneze 24/7 aşa că verificaţi cel puţin cum stă respectivul furnizor cu back-up la power şi la conectivitate în cazul în care se află într-un datacenter propriu sau care nu respectă cerinţele impuse de standardul TIA942 - TIER 3-4.


Teodor Niţu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite