Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Scanarea LiDAR īn planificarea intervenţiei īn situaţii de urgenţă

25 Septembrie 2008



Aplicabilitatea tehnologiei LiDAR acoperă din ce în ce mai multe domenii; unul dintre ele, extrem de important atât din punct de vedere al conservării resurselor naturale, cât şi al protejării resurselor umane, este managementul situaţiilor de urgenţă.
Pericolul expunerii la inundaţii, mai ales în zonele dens populate, este o preocupare majoră şi constantă atât pentru autorităţi, cât şi pentru populaţia de rând. Prin scanarea laser altimetrică s-a încercat să se determine linia de demarcaţie dintre apă şi pământ, pentru ca în felul acesta să se poată depista zonele cu risc extrem de inundabilitate.


Una dintre „barierele” apărute a fost că nu s-au putut delimita foarte clar aceste zone de separaţie, datorită faptului că pulsul laser nu penetrează apa decât la adâncimi relativ mici, motiv pentru care calibrarea modelelor hidro-dinamic şi hidraulic s-a făcut în mod eronat. Acest inconvenient a fost ulterior corectat prin modificarea pulsului laser, obţinându-se în cele din urmă un model destul de precis.


Într-o altă etapă, prin folosirea instrumentelor specifice de clasificare a norului de puncte LiDAR, au fost extrase, pe straturi separate, punctele care reprezintă solul, vegetaţia, clădirile, după care a fost construit TIN-ul (triangulated irregular network), folosind metode de interpolare, rezultând astfel Modelul Digital al Suprafeţei. Evident că de la acest punct nu a mai fost decât un pas în a realiza studiul hidro-dinamic şi impactul creşterii nivelului apei asupra mediului înconjurător şi zonelor dens populate.


Modelarea zonei inundate a fost făcută prin vectorizarea limitelor la care a ajuns apa. Pe baza acestor limite nou obţinute, specialiştii au fost capabili să identifice zonele în care se impuneau măsuri de intervenţie şi să treacă efectiv la acţiune.
O altă aplicaţie extrem de interesantă a fost determinarea modelului 3D al resturilor rezultate din prăbuşirea celor două turnuri gemene World Trade Center din New York, după nefericitul eveniment de la 11 septembrie 2001. Zborul LiDAR s-a făcut la doar câteva zile, pe 17 septembrie, iar motivul a fost imposibilitatea de a inspecta în mod corespunzător zona respectivă în scopul evaluării corecte a pagubelor şi, totodată, a modului în care au fost afectate clădirile din jur. Metoda clasică de preluare a imaginilor satelitare nu a putut fi utilizată, datorită fumului dens emanat, aşa încât scanarea laser a reprezentat metoda optimă.


Modelul 3D al terenului obţinut în urma scanării a fost dublat de o hartă de risc pentru evidenţierea potenţialelor scurgeri de orice natură şi a pericolului de explozii, care ar fi putut îngreuna efortul echipelor de intervenţie.


Deşi colectarea datelor, procesarea şi analizarea acestora s-au realizat extrem de rapid, s-a dovedit că forma şi volumul resturilor din zona „roşie”, cum a fost denumită ulterior, se modificau destul de mult în intervale mici de timp, aceasta fiind una dintre principalele probleme: timpul scurs între momentul zborului LiDAR şi procesarea efectivă a datelor colectate. Prin calculele făcute s-a demonstrat totuşi că cele mai înalte „puncte de cotă” ale grămezii de resturi se schimbau de la o zi la alta, sugerând că algoritmii de interpolare folosiţi arătau doar o tendinţă a ceea ce se întâmpla, fără a furniza un model precis al suprafeţei, aşa cum s-a crezut şi s-a dorit iniţial.


Fără a avea nici pe departe pretenţia de a fi epuizat toate domeniile, am subliniat doar câteva dintre aplicaţiile pe care le facilitează tehnologia LiDAR, care, fără teamă de exagerări, am putea spune că a devenit o necesitate pe piaţa de cartografie din zilele noastre. Nu ne mai rămâne decât să sperăm că dezvoltarea ulterioară a tehnologiei va permite explorarea şi a altor domenii, într-un mod în care, cu doar câţiva ani în urmă, nici nu visam că ar fi posibil.

Ing. Mihai Cosmin
www.blominfo.ro
E-mail: office@blominfo.ro



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite