Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Schimbare de gardă la ANRCTI. Şi de strategie?!

25 Septembrie 2008



Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) începea activitatea la 25 septembrie 2002, urmare a cererii insistente a Comisiei Europene de a separa operarea de reglementare. Primul preşedinte, Ion Smeeianu, era demis de primul ministru Călin Popescu Tăriceanu în martie 2005, pentru a-l numi pe Dan Georgescu. ANRCTI apare pe 21 decembrie 2006, prin redenumirea instituţiei, pentru a evita ca Ion Smeeianu, care câştigase în justiţie dreptul de a reveni la conducerea acesteia, să revendice funcţia. În aprilie 2007, ANRCTI prelua Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei pentru a elimina o funcţie deţinută de un fost aliat, devenit între timp nedorit.


1. Preşedintele ANRCTI, Dan Georgescu, demis de primul ministru!
Conform comunicatului guvernului României din 19 august 2008, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu semna pe 18 august 2008 decizia nr.165 privind eliberarea lui Dan Cristian Georgescu din funcţia de preşedinte al ANRCTI.
Decizia demiterii a fost luată în baza unui raport de audit intern întocmit în august, prin care se constatau încălcări ale prevederilor mai multor articole din OUG 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor şi ale OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a Legii 53/2003 (Codul Muncii), a Legii 672/2002 privind auditul public intern şi a Legii 500/2002 privind finanţele publice.


Dan Georgescu: Motivele demiterii sunt nefondate!
Operatorii – implicaţi în demitere!
Potrivit NewsIn din 19 august 2008, Dan Georgescu spune că motivele demiterii sale nu sunt fondate şi că nu a avut nicio discuţie cu premierul pentru a înţelege nemulţumirile privind activitatea sa. „Părerea mea este că implicaţi în demitere sunt operatorii care mi-au întreţinut în mod continuu aceste conflicte, cu RomTelecom mai demult, apoi mai recent cu operatorii mobili, în funcţie de reglementări“, declara Dan Georgescu (HotNews.ro din
3 septembrie 2008). În 2007, Georgescu era avertizat de primul ministru Tăriceanu că ar putea fi eliberat din funcţie, premierul susţinând ca acesta i-a prezentat informaţii false privind cadrul de reglementare. Era, dacă nu mă înşel, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii RomTelecom.


ANRCTI – a dezavantajat competiţia, a dezavantajat şi statul
Tarifele de interconectare cu reţele mobile sunt mult mai mari decât cele cu reţele fixe, deşi cheltuielile sunt mai mici la telefonia mobilă decât la cea fixă. Prin asimetria tarifelor de interconectare, comunicaţiile fixe, o afacere în stagnare, subvenţionează comunicaţiile mobile, o afacere în expansiune. Este un dezechilibru major în telecomunicaţiile noastre, pe care ANRCTI l-a menţinut de mai mulţi ani. Chiar s-a luptat pentru el! Să amintim de îndârjirea cu care ANRC lupta în toamna lui 2006 să menţină tarifele de interconectare cu operatorii GSM900 (Orange şi Vodafone) cât mai mari şi cât mai mult timp, prezervând duopolul GSM900 şi contribuind la stagnarea telefoniei fixe la o densitate de circa 20%. Nu a fost reglementată nici intrarea operatorilor virtuali şi nici a roamingului naţional. Pe parcursul ultimilor doi ani, ANRCTI a revizuit, cu precădere, reglementarea telefoniei fixe şi mai puţin pe cea a telefoniei mobile. Astfel, în iulie 2008, ANRCTI a mai redus tarifele de interconectare cu 38 operatori de telefonie fixă (RomTelecom, RCS&RDS, UPC etc.) Statul a fost dezavantajat, acordându-se licenţe (410/ 425MHz, WiMAX) prin concurs de dosare şi nu prin licitaţii, licitaţii care ar fi adus pe lângă mai mulţi bani, şi câştigători care ştiu ce să facă cu licenţele, care au finanţare etc.


Demiterea este totuşi surprinzătoare
Măsura este surprinzătoare, în condiţiile în care Dan Georgescu fusese numit în funcţie de către premierul Tăriceanu. Guvernul se apropie de finalul mandatului şi, în astfel de situaţii, nu obişnuieşte să îşi demită oamenii, ci, dimpotrivă, să le consolideze poziţiile. Nu cred că activitatea lui Dan Georgescu a a cântărit prea mult în decizia de demitere a premierului: nu cred că acesta l-a demis pe Dan Georgescu pentru că tarifele mari de interconectare cu operatorii de telefonie mobilă distorsionează competiţia sau că asimetria tarifelor de interconectare face ca telefonia fixă, o afacere în stagnare, să subvenţioneze telefonia mobilă, o afacere încă în expansiune, sau pentru că a organizat concursuri de dosare şi nu licitaţii pentru acordarea de licenţe (410/ 425MHz, WiMAX). Dacă ANRCTI s-ar fi aflat sub control parlamentar, probabil că Dan Georgescu nu ar fi fost demis în acest moment. Mai degrabă în 2006.


2. Dorin-Liviu Nistoran, noul preşedinte ANRCTI
Ulterior, primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu l-a numit în funcţia de preşedinte al ANRCTI pe Liviu Nistoran, responsabil cu dezvoltarea strategiei de guvernare pentru telecomunicaţii a alianţei DA, aplicată în urma câştigării alegerilor din 2004.


Primele declaraţii – Este un dezechilibru evident pe piaţa telefoniei mobile!
„Există un dezechilibru evident de masă şi de forţă pe piaţa locală de telefonie mobilă. În condiţiile în care Vodafone şi Orange deţin circa 90% din utilizatorii din piaţă, stabilirea corectă a unor tarife de interconectare este vitală pentru ca ceilalţi operatori să nu fie afectaţi“, declara Liviu Nistoran în Ziarul Financiar din 22 august 2008.
„Piaţa locală de telecomunicaţii este măcinată de foarte multe conflicte – între un operator şi altul sau între operatori şi stat. Trebuie să discutăm cu principalii jucători de pe piaţă pentru a calma disputele, iar ANRCTI va trebui să îşi asume foarte serios rolul de mediator“, declara Nistoran, amintind de conflictul dintre RomTelecom şi operatorii Orange şi Vodafone, alimentat de o decizie anterioară a ANRCTI de a amâna reducerea tarifelor de interconectare. Şi are dreptate! „Autoritatea trebuie să îşi recâştige rolul de arbitru“, spune Nistoran, adăugând că intenţionează să crească transparenţa şi eficienţa comunicării cu jucătorii din piaţă şi consumatorii. Un alt obiectiv este promovarea noilor tehnologii – „Încurajăm şi vrem să vedem cât mai repede pe piaţă tehnologii precum WiMAX (pentru care procesul de acordare a licenţei este mult întârziat), standardul de televiziune digitală terestră DVB-T (România fiind una dintre ultimele ţări din UE în care nu este introdusă tehnologia) sau tehnologii bazate pe IP.“


3. Mandatul Liviu Nistoran
Mandatul noului preşedinte ANRCTI pare a fi marcat de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008 şi noua lege de funcţionare a ANRCTI. Dacă alegerile pot aduce la conducerea ţării un nou guvern, care s-ar putea să nu-l mai sprijine, noua lege de funcţionare a ANRCTI, care prevede pe lângă subordonarea faţă de parlament, o nouă structură de conducere cu consiliu de directori, va permite parlamentului să numească o nouă echipă la conducerea autorităţii. În aceste condiţii, este dificil de estimat ce suport poate găsi un fost deputat independent în parlamentul României pentru reforma reglementării telecomunicaţiilor româneşti.
Click pentru a mari


5. Obiective prioritare pentru o competiţie corectă
Noul preşedinte a fost, anterior, unul dintre puţinii critici vehemenţi ai competiţiei incorecte din telefonia mobilă şi ai duopolului GSM900, astfel că ar fi de aşteptat o nouă abordare în reglementarea telecomunicaţiilor noastre şi chiar o reformare a acesteia. Liviu Nistoran moşteneşte o piaţă puternic dezechilibrată: doi operatori de telefonie mobilă, Orange şi Vodafone, deţin de multă vreme circa 90% din piaţă cu rezultate financiare deosebite, în timp ce alţi trei operatori au cote mici de piaţă, raportând pierderi etc. Ce ar trebui făcut?


Tarife de interconectare cu reţelele de telefonie mobilă GSM900 bazate pe costuri
Tarife mari de interconectare cu reţelele mobile menţinute mult timp au influenţat comportamentul consumatorului, acesta alegând, de regulă, operatorul în a cărui reţea sunt conectaţi cei mai mulţi dintre cunoscuţii săi. Astfel, operatorii GSM900 (Orange şi Vodafone) au reuşit să menţină mulţi ani o foarte mare cotă de piaţă, circa 90%, în parte şi datorită tarifelor de interconectare mult prea mari.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite