Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Aproape de noua generaţie de adrese IP

25 Septembrie 2008



Creşterea ameţitoare de servicii de Internet are şi un mare dezavantaj: la un moment dat, destul de apropiat, vom rămâne fără adrese suficiente. Se pare că rezolvarea acestei probleme stă în viitoarea generaţie de protocol pentru Internet, numită IPv6. În prezent, la nivel global, majoritatea adreselor sunt IPv4.

Avantajul principal al generaţiei IPv6 este flexibilitatea alocării de noi adrese. IPv6 suportă 2128 de adrese (în jur de 3.4 x 1038) sau aproximativ 5 x 1028 de adrese pentru fiecare dintre cei 6,5 miliarde de oameni care trăiesc pe Pământ în present.
Uniunea Europeană are planuri mari cu IPv6 şi vrea ca până în 2010 peste 25% dintre companiile, instituţiile publice şi utilizatorii finali din spaţiul Uniunii să folosească acest protocol de Internet.


„E posibil ca firmele şi autorităţile publice să fie tentate să-şi adapteze nevoile la vechiul sistem, dar acest lucru ar însemna că Europa este plasată greşit şi nu va profita de avantajul celor mai noi tehnologii pentru Internet şi s-ar putea confrunta cu o criză când vechile sisteme vor rămâne fără adrese”, a declarat comisarul european pentru Societatea Informaţională şi Media, Viviane Reding.


IPv4, folosit din 1984, asigură 4,3 miliarde de adrese, dintre care doar 700 de milioane sau 16% mai sunt libere şi disponibile pentru noi conexiuni. Noul protocol de Internet, IPv6, va face posibilă o disponibilitate de adrese IP aproape infinită. Potrivit oficialilor Uniunii Europene, IPv6 le va uşura utilizatorilor finali construirea de reţele proprii private şi conectarea lor la Internet.


„IPv6 asigură în ciberspaţiu mai multe adrese decât toate grăunţele de nisip care există pe plajele din lume”, spune Reding.


IPv6 va încuraja dezvoltarea de aplicaţii inovatoare pentru Intenet. Spre exemplu, administrarea energiei pentru iluminatul stradal şi clădirile inteligente ar putea fi îmbunătăţite considerabil.
Multe dintre noile computere şi servere vândute de cei mai importanţi producători globali sunt deja compatibile cu IPv6, dar pot fi identificate online doar prin intermediul adreselor IPv4.


GEANT, principala reţea de calculatoare multi-gigabilt pentru cercetare şi educaţie a Europei, care dispune de viteze între 155 Mbit/s şi 10 Gbit/s, este în proporţie de 100% compatibilă cu IPv6, fapt ce a dus ca Europa să aibă una dintre cele mai mari rate de folosire a adreselor IPv6.


Operatorul japonez NTT (Nippon Telecom and Telegraph) a implementat deja în IPv6 în reţeaua principala, iar China a folosit, în timpul Jocurilor Olimpice, atât reţele IPv4, cât şi reţele IPv6.
Comisia Europeană a cerutu tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, deci inclusiv României, să dezvolte şi să migreze serviciile de tip eGuvernare către tehnologia IPv6.


Propriu website al Uniunii Europene, „europa.eu”, administrat de către Comisia Europeană, va fi accesibil IPv6 până în 2010. Pentru a încuraja industria europeană IT să acceadă spre noua tehnologie, statele membre ar trebui să implementeze IPv6 la nivelul sistemelor publice de achizitie, aşa cum deja se întâmplă în cadrul Comisiei Europene sau în Statele Unite ale Americii. În acest fel, spun reprezentanţii UE, IPv6 va deveni mult mai cunoscut în rândul companiilor private şi organizaţiilor, ajutându-le în procesul tranziţiei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite