Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Best Internet Security–o companie dedicata securitatii IT

26 Octombrie 2004



Bogdan Toporan, Marketing Manager Best Internet SecurityBest Internet Security a urmarit inca de la inceput “protectia reala” a sistemelor informatice si nu doar securizarea lor. Securitatea IT inseamna tehnologie, procese, educatie. Dezvoltarea unui sistem de protectie trebuie facuta planificat, pe baza unui buget stabilit, a unei strategii si trebuie dublata de dezvoltarea de competente pentru utilizarea sa ulterioara. Pe piata romaneasca este evidenta nevoia de informare si de instruire in domeniu. In intampinarea acestei nevoi, dl. Bogdan Toporan ne-a vorbit despre experienta si filosofia BISS in securitate IT.


Best Internet Security este una dintre primele companii pe piata securitatii IT din Romania. Ce ati adus nou in piata romaneasca de IT?
Suntem chiar prima si inca singura companie dedicata exclusiv securitatii IT. Subliniez acest „exclusiv“, nu stiu sa existe o alta companie atat de specializata. La infiintare, in 2001, solutiile profesionale de securitate IT erau o noutate in piata IT romaneasca, iar pozitia noastra dedicata reprezinta si astazi o abordare originala. Conceptia noastra este proactiva, solutiile propuse de noi urmaresc protectia sistemelor si nu doar securizarea lor. Clientii gasesc la noi solutia completa, fara a expune date confidentiale catre mai multe companii.


Pe o piata in relativa crestere, ce valori ar trebui sa adopte o companie de securitate IT, pentru a avea succes?
Profesionalism, pregatire continua, responsabilitate, parteneri puternici si nu in ultimul rand un sistem al calitatii bine pus la punct. Anul acesta am obtinut chiar certificarea internationala a sistemului calitatii conform ISO 9001:2000, care reprezinta desigur o garantie a seriozitatii noastre.


Aveti parteneri puternici? Cat de cunoscute sunt tehnologiile si solutiile propuse de BISS?
Filosofia noastra urmareste inca de la inceput protectia reala, asadar reusim sa oferim astazi cele mai bune solutii la nivel mondial, care sunt evident si cele mai cunoscute. Partenerii nostri sunt lideri de piata pentru tehnologiile de protectie respective si ca urmare, solutiile noastre sunt permanent la limita superioara a tehnologiei. Spre exemplu Internet Security Systems (ISS) este lider necontestat al sistemelor de detectie si protectie antiintruziune (Intrusion Detection & Protection Systems, sau IDS/IPS) si al celor destinate detectiei si analizei vulnerabilitatilor in sistemele informatice (Vulnerability Assessment tools, sau VA). Noi am inceput ca Technology Partner si suntem astazi Security Solutions Partner, cel mai inalt grad de parteneriat oferit de ISS. Mentionez si alti parteneri care dezvolta solutii puternice: Nokia, Checkpoint, SonicWall, Stonesoft, Borderware, NetIQ, Websense, Barracuda Networks, Bindview, Commtouch etc.


Care este nivelul pietei sau gradul de constientizare?
Orice organizatie, minister, furnizor de Internet si comunicatii, sau companie are nevoie de securitate. Nu dimensiunea unei organizatii determina necesitatea de protectie a datelor, ci criticitatea sau confidentialitatea acestora. Un aspect foarte important este cel al functionalitatii comunicatiilor si de aici necesitatea unei protectii adecvate. Nivelul de constientizare este foarte scazut la noi, deocamdata, si din acest motiv numai companiile mari urmaresc serios dezvoltarea de sisteme de protectie solide. Sectorul financiar-bancar este cel mai constient de nevoia de securitate, aici exista si cateva norme legislative, insa si alte sectoare au devenit mai atente la acest fenomen: companiile de distributie, sectorul public, furnizorii de utilitati sau cei de comunicatii.


Mai concret, care sunt tipurile de solutii/servicii de securitate pe care le oferiti?
Oferim, realizam si implementam solutii ce includ sisteme si tehnologii IDS / IPS (Intrusion Detection and Protection) si VA (Vulnerability Assessment), solutii Firewall, VPN (Virtual Private Networks), Antivirus, Anti Spam, Criptare, Control acces, Content Filtering, E-mail Gateway Protection etc. Avem o echipa tehnica foarte buna si reusim sa oferim servicii la un nivel avansat de profesionalism. Oferim desigur servicii de instalare/configurare si suport, servicii profesionale de consultanta si audit, training si awareness, analiza de securitate si ethical hacking, alaturi de o serie de servicii dezvoltate in piata romaneasca, specifice si foarte necesare clientilor de aici. Avem multa experienta si, ca o companie dedicata securitatii IT, acoperim toate nisele acestui domeniu. De la politica, strategie, plan, implementare, pana la auditarea si certificarea sistemelor in conformitate cu standardele internationale, cum este spre exemplu BS 7799.


Care sunt solutiile pentru care exista interes din zona financiar-bancara?
Solutiile de genul firewall-antivirus nu mai acopera de mult nevoia de securitate a unei banci, desi instalarea unor astfel de solutii actuale si eficiente sunt inca in zona lor de interes. In conditiile in care bancile incep sa ofere servicii precum Internet Banking, sunt interesate de sisteme de protectie antiintruziune, atat la nivel de retea, cat si de server, de sisteme pentru protectia comunicatiilor, de solutii puternice de autentificare si mai ales de servicii profesionale de consultanta, training, suport, audit si certificare. In sectorul bancar, avem onoarea de a colabora cu banci precum Banc Post, BRD, Alpha Bank, Emporiki Bank, CITI BANK, Nova Bank etc.
Am spus ca sectorul financiar-bancar este cel mai orientat catre protectia propriilor sisteme informatice. Dar experienta noastra se extinde si asupra altor sectoare de activitate, sectoare in care ne bucuram de increderea clientilor nostri, dintre care amintim: Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor, M.Ap.N., Petrom SA, Electrica SA, UPB etc.


Cum s-a schimbat profilul clientului de solutii de securitate in ultimul timp, in Romania?
Profilul clientului pentru solutiile de securitate nu s-a schimbat. Aceste solutii se adreseaza protectiei sistemelor informatice, care nu au suferit foarte multe schimbari in ultimul an. Atat timp cat exista informatii si date ce trebuie protejate, profilul clientului va ramane acelasi. Diferenta o putem face prin identificarea unui numar mai mare de potentiali clienti, care se gasesc si in alte domenii de activitate decat cele avute in vedere acum 2 ani. Atitudinea acestora fata de securitate, insa, s-a schimbat, incep sa observe ca securitatea este necesara, ca orice alta solutie informatica si sunt mai deschisi la acest subiect.


Care este, in opinia dvs., perspectiva pietei romanesti de securitate IT in ultimul semestru al anului 2004 si in 2005?
Piata romaneasca de securitate este inca o piata nestructurata, in care achizitiile se fac in mod reactiv, ca urmare a unui incident, a cerintelor de la centru (in cazul companiilor multinationale), sau a noilor norme legislative. Anul trecut a fost un an de repozitionare si de aparitie de concepte noi, chiar in piata mondiala. In aceste conditii, dezvoltarea de proiecte de securitate IT a amanat putin implementarea produselor dedicate. In Romania, achizitia solutiilor profesionale a crescut, atat datorita diversificarii ofertei de solutii, cat mai ales, datorita aparitiei de noi jucatori pe aceasta piata. Cu toate acestea, nu a atins nivelul estimat la finalul lui 2003. Cumparatorii ezita sa se orienteze decisiv asupra unui produs sau altul, comportament caracteristic unei piete imature. In acest context, o crestere semnificativa s-a observat in aria serviciilor conexe, atat in privinta consultantei, cat si in cea a instruirii pentru a intelege mai bine fenomenul securitatii.
Anul 2005 va fi un an de consolidare a pietei, analiza riscului fiind activitatea ce urmeaza logic celei de informare asupra securitatii. Pozitiile actorilor in piata vor fi ceva mai clare. Vor exista si proiecte dezvoltate in urma consultantei primite in 2003 si 2004 si a planurilor facute in ultimii 2 ani. In masura in care aplicatiile de business over Internet vor fi mai numeroase (si multi dintre clienti isi doresc o acoperire cat mai mare), proiectele de securitate vor fi mai ample si mai numeroase.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite