Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Criza globală şi IT-ul local

23 Octombrie 2008



Criza financiară din Statele Unite a avut influenţe rapide şi nefaste în piaţa americană de IT. Acestea s-au observat, într-o primă etapă prin scăderi masive la bursă înregistrate de majoritatea companiilor (printre cele mai afectate au fost Google şi Dell) şi, ulterior, printr-un val masiv de previziuni negative. Presa a abundat în anunţuri privind sistarea unor investiţii în IT (4,3 miliarde USD doar din partea sectorului financiar) transformate imediat în pierderi directe pentru marile companii, unele aparent neatinse de criză. (Cisco, Intel, Microsoft). Ulterior, şocul s-a transmis şi în piaţa locală, previziunile direcţionând către o reducere de 50% a valorii companiilor româneşti, precum şi o posibilă scădere de 25-30% a pieţei IT.
Motivaţia ar fi, pe de o parte, lipsa majoră de interes pentru pieţele emergente a investitorilor, iar pe de alta, o firească reducere a bugetelor de IT din partea marilor consumatori locali. Dincolo de aceste scenarii, un impact negativ mai mare l-a avut însă recenta depreciere a leului care a dat peste cap planurile de bugetare a unor proiecte (cam tot ce însemană IT este exprimat în monedă străina, de la software şi servere până la certificări şi cursuri de training) dar care impact este departe de ideea iniţială de criză.


Fără îndoială că piaţa locală va fi afectată, însă nu cred că suntem atât de ancoraţi în economia globală încât să simţim efectele cu aceeaşi intensitate şi în acelaşi orizont de timp. Probabil fondurile de investiţii vor fi mai prudente şi vor amâna unele proiecte, totuşi investiţiile din România sunt în mare parte de natură strategică şi sunt deja planificate, mai ales că oportunităţile locale încă există. (a se vedea anunturile recente ale Michelin sau Lafarge privind deschiderea unor noi unităţi de producţie).


Pentru IT, criza locală rămâne, în continuare, una a salariilor supradimensionate faţă de productivitatea necesară postului alocat şi despre care unul dintre cei mai influenţi manageri locali spunea că „subminează masiv creşterea industriei româneşti de ITC“. Criza aceasta este principalul motiv de nelinişte pentru cei care fac outsourcing şi, poate, o piedică pentru unii investitori.
Aparent indisolubile, cele două crize pot interfera, pentru că o scădere a pieţei va induce inevitabil şi o reducere a cererii de resurse umane, puţin probabilă pe fondul anunţurilor de creştere a personalului făcute de tot mai multe companii. (au fost prea multe ca să le mai amintesc aici) Efectele crizei globale asupra IT-ului local sunt greu de prevăzut. În acest demers trebuie să ţinem cont însă de două aspecte: nu suntem sub un „clopot de sticlă“ (nu mai ştiu cui aparţine formularea) dar nu ne aflăm, din fericire, nici în mijlocul furtunii.





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Gavril Mihail
"dar care impact este departe de ideea iniţială de criză"?????? l-ai pacalit pe marcusanu pana acum, dar daca erai angajatul meu zburai de mult afara.
04 Noiembrie 2008, 10:39:23
Gavril Mihail
planurile de bugetare a unor proiecte
06 Noiembrie 2008, 01:17:38
Gabriel Vasile
Sincer, ma interesa mai mult un comentariu dincolo de gramatica, dar daca tot ati amintit asta, acordul in situatia mentionata se face intre bugetare si proiecte si se numeste acord prin atractie, nu este vorba de ,,planul de buget al unui proiect,, ci de ,,planificarea bugetarii unor proiecte,, multumesc, oricum pentru interes :)
06 Noiembrie 2008, 05:13:00
Gabriel Vasile
Stimate domn pasionat de gramatica, Marcusanu este un nume propriu se scrie cu M. Incercati sa intelegeti ceea ce cititi nu doar sa cautati greseli. Greselile se gasesc usor, sensurile insa mai greu. Lectura placuta.
06 Noiembrie 2008, 05:17:27
Gabriel Vasile
de ce credeti ca mi-as fi dorit sa lucrez tocmai in Bucurestii Noi? oricum aveti niste studii de caz catastrofale pe site, v-ar cam trebui un om de PR :)
06 Noiembrie 2008, 06:52:53
Gavril Mihail
Cred ca glumiti domnule Gabriel. Atat acordul prin atractie cat si acordul dupa inteles reprezinta abateri de la normele limbii literare. Prin urmare, dorim sa scriem corect sau sa generam continut agramat doar ca sa finalizam revista si sa ne luam salariul gras de la marcusanu? Cat despre analize, or sa vina si ele.
06 Noiembrie 2008, 10:02:10
Gavril Mihail
Avem si noi un ip. bravo! Tot inainte
06 Noiembrie 2008, 10:05:04
Gabriel Vasile
cititi cu atentie textul de mai jos: -nu este vorba de ,,planul de buget al unui proiect,, ci de ,,planificarea bugetarii unor proiecte,,- deci logica spune: bugetare a unor proiecte si nu planuri ale unor proiecte. dar in fine ce legatura are logica cu frustrarea...
06 Noiembrie 2008, 10:35:17
Gavril Mihail
nu sunt frustrat, sunt amuzat. aici aveti dreptate. batfta
07 Noiembrie 2008, 02:09:51