Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Profesia printre bagaje, parafrază la Cloud computing

25 Octombrie 2008



•Aspectul social al unui nou model economic în plină criză financiară!
•De la program de lucru flexibil la Cloud computing


Despre program de lucru flexibil:
Nu vă grăbiţi să puneţi etichete „La noi nu se potriveşte!“

Sigur că se potriveşte, dar trebuie multă iniţiativă, spirit de antreprenor şi legislaţie adaptată. Nu trebuie să vă faceţi însă iluzii. Nu orice profesie se pretează la program de lucru flexibil sau la lucru la distanţă. Se garantează chiar şi în legislaţiile de muncă avansate, dreptul de a solicita, şi nu dreptul de a se acorda. Se califică anumite profesii, şi, după caz, săptămâna de lucru poate fi împărţită între lucrul la sediul companiei şi lucrul acasă, acesta din urmă cu garantarea disponibilităţii imediate cu suportul tehnologic al comunicării moderne: de la telefonie fixă/mobilă la e-mail, instant message-ing şi până la Unified communications şi collaboration sau, mai nou, Cloud computing. Evident, vorbim de profesii care activează mai ales în servicii, lucrătorii cu informatia (information workers), sau activităţi productive în domeniul software/IT.


Recunosc că tranziţia spre acest nou mod de viaţă este dificilă: unii admit că nu pot face o separaţie disciplinată între muncă şi mediul domestic, alţii, dimpotrivă, devin extrem de productivi şi motivaţi fiindcă îşi pot echilibra obligaţiile, atât profesionale cât şi personale. Aici poate fi vorba şi de joburi care se consumă adesea de la distanţă, în care angajatul este obligat să respecte programul fix cu disponibilitate permanentă şi continuă, fezabil de acasă, în situaţii în care locuieste la distanţe mari de companie, are un bebeluş de supravegheat, sau are un anume grad de dizabilitate fizică. Pot exista combinaţii pe parcursul săptămânii de lucru de tipul: 4 zile program la companie cu întâlniri interne şi externe (clienţi, parteneri) şi una sau două zile de aşa numit back-office, în care angajatul pregăteşte documente, oferte, memo-uri, analize, se documentează, îşi parcurge cursurile necesare pentru autoperfecţionare (la distanţă, evident!).


Situaţiile pot fi extrem de variate, cu impact surprinzător. De aceea, practic angajatorul îşi păstrează dreptul final de a decide care dintre rolurile din companie se pretează şi în care dintre variante se poate desfăşura lucrul la distanţă. Una dintre cele mai mari provocări din domeniu o aduce lucrul în echipe virtuale, practicat în acest moment de multinaţionale sau în businessul de outsourcing.


De la profesia printre bagaje, la viaţa printre bagaje: delicii şi suplicii
Ca orice subiect simplu, porneşte plăcut şi devine complex, până la blocare .
Sigur că puteţi fi mulţumit de (sau da vina pe) globalizare, regionalizare, cerinţa de productivitate crescută, nevoile de standardizare, reducerile de costuri prin migraţia unor profesii către forţa de muncă mai ieftină, transfer de know-how şi best-practices, managementul diversităţii naţionale. Dacă unii încep să se familiarizeze şi să devină mai productivi prin lucrul la distanţă, alţii devin din ce în ce mai mobili, traversând globul din Japonia în Finlanda şi înapoi în Filipine, în aceeaşi săptămână de lucru.


Cine? În general, executivii marilor companii, în vizitele în teritoriu prin care doresc să-şi împrospăteze informaţiile de la prima mână (clienţi, parteneri, comunităţi) sau să inspecteze sănătatea businessului şi posibilităţile de creştere. Sunt multe alte categorii de profesii care au mobilitate maximă: consultanţii de strategie, marketing, management, consultanţii de business, de aplicaţii, dezvoltatori, constructori, manageri de proiect, informaticieni de toate felurile, traineri, politicieni, misionari.
Majoritatea (iniţial) se bucură când obţin astfel de posturi cu responsabilităţi regionale/globale, le creşte nivelul de self-esteem, călătoresc, văd spectacolulul lumii şi gustă câte o picatură din fiecare specific naţional sau civilizaţie. Vasta lor majoritate au la început experienţe pozitive, văd locuri care nu ar fi intrat altfel în agenda lor de vacanţă, (iar dacă sunt acolo, cu atât mai bine, plăteşte compania), cunosc o diversitate ameţitoare de oameni şi naţionalităţi, viaţa mai are şi gust, fiindcă sunt invitaţi să încerce din toate bunătăţile lumii, adună amintiri, simt că au ce povesti nepoţilor… numai că până la nepoţi, ajung să fie taţi sau mame de duminică, parinţii nu-i mai văd decât o dată pe an, avioanele devin parcă din ce în ce mai strâmte şi insalubre, iar aeroporturile mai aglomerate ca străzile Bucureştiului. Ajung să gestioneze cu greu fusele orare, familiarizează cu taximetriştii şi socializează seara cu televizorul din cameră sau cu barmanul hotelului, că de shopping s-au săturat de mult… şi uite aşa ajung să fredoneze toţi: «the green, green grass of home», care de-atâta poluare nici nu mai e de mult aşa verde… astfel, ajung să promoveze activ noi tehnologii, noi aplicaţii, prin care să schimbe zburatul printre nori către destinaţia călătoriei impuse de profesie cu navigatul virtual în «Cloud computing» şi să reducă drastic deplasările, eliminând costurile, devenind mai productivi şi cu balanţa domestică refăcută…


De la Cloud computing la Cloud living:
Cloud computing nu-nseamnă că în timp ce foloseşti computerul poţi fi cu capul în nori – termenul provine de la tradiţionalul nor desenat care reprezintă Internetul.


Cloud computing, un relativ nou fashion buz word, s-a lansat ca şi alte concepte: CRM, Integrare, Interoperabilitate, Subcription, (aflate la graniţa dintre procese şi IT) cu mult entuziasm.


Fiecare mare nume din piaţă i-a dat propria interpretare, propria definiţie, chiar şi nume diferite, şi evident fiecare, prin intermediul conceptului, îşi urmăreşte propriile obiective de afaceri şi de branding şi fiecare are fanii săi : software as a service, ASP (aplication service providers), software plus services, utility computing, etc).


Nivelul de aproximaţie e relativ decent, dar adeseori , mai ales când trebuie să înţeleagă clienţii şi utilizatorii, devine mai rău decât spaghetti meaning, ce mai, un talmeş-balmeş aţi spune, şi nu e departe de adevăr… principalul vinovat de această situaţie este dispariţia sau atenuarea graniţelor între tehnologia de comunicaţie, IT, software, remodelare de business, reutilizare şi inventare de procese.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite