Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Predicţiile Gartner pentru 2009

25 Octombrie 2008



Topul principalelor 10 tehnologii cu impact strategic în anul următor


Gartner Group a dat publicităţii recent (cu ocazia evenimentului anual Gartner Symposium/Itxpo, ţinut în Orlando, SUA) studiul său tradiţional referitor la noile-tehnologii cheie ale anului ce va urma – „Top 10 Strategic Technology Areas for 2009“. O bună parte dintre acestea au fost deja incluse în turul de orizont similar dedicat anului 2008. Reluarea acestora este un fenoment firesc, pentru că noi tehnologii nu reprezintă o ruptură a unei evoluţii, ci pot fi considerate drept cele mai noi „avataruri“ ale tendinţelor de fond.


Criteriile de selecţie ale cabinetului de analiză sunt de trei tipuri: pentru ca o tehnologie să fie nominalizată în studiul Gartner ea trebuie să aibă un impact major, să implice investiţii financiare majore şi să reprezinte un avantaj competitiv clar, care să nu poată fi ignorat fără prejudicii importante în timp. Conform Gartner, o tehnologie strategică are un potenţial foarte ridicat de a produce un impact major în rândul companiilor în următorii trei ani. În viziunea analiştilor, companiile trebuie să planifice strategic adoptarea acestor tehnologii, urmând a lua o decizie în următorii doi ani.


În urma analizelor întreprinse, verdictul specialiştilor Gartner este că anul 2009 va fi anul virtualizării, al tehnologiei cloud computing, al noilor generaţii de servere („Beyond Blades“), arhitecturilor Web Oriented, sistemelor specializate, al mash-
up-urilor şi aplicaţiilor compozite, al comunicaţiilor unificare, al Social Software şi Social Networking, al tehnologiei Business Intelligence şi al informaticii ecologice („Green IT“). Iată câteva dintre acestea, descrise mai pe larg.


Virtualizarea
Virtualizarea servelor este un proces deja foarte important la momentul actual. Marile oportunităţi în viziunea Gartner în virtualizare sunt în zona stocării şi a desktopurilor. Virtualizarea stocării oferă acces simplificat şi poate oferi câştiguri semnificative de eficienţă şi posibilitatea realizării de economii. Virtualizarea la nivel de desktop permite utilizatorilor să beneficieze de propriile personalizări pe mai multe sisteme, generând o mai bună experienţă la nivel de client.

Cloud Computing

Deşi există numeroase luări de poziţii critice faţă de acest „buzz-word“, Gartner consideră ca o tehnologie viabilă şi importantă cloud computing. Evaluările cabinetului de analiză prevăd că, până în 2012, 80% dintre companiile din topul Fortune 100 vor utiliza anumite forme de servicii livrate prin cloud computing. Cu toate acestea, analiştii recomandă prudenţă în dezvoltarea modelelor.

Web-Oriented Architectures

Internetul, serviciile Web şi conceptele conexe, de tipul SOA (Service Oriented Architectures), vor influenţa major arhitecturile IT şi dezvoltarea modelelor de business.


Mashup-urile profesionale
Mashup-urile permit „mixarea“ conţinutului din multiple surse prin intermediul API-urilor (Application Programming Interfaces). Gartner estimează că, la ora actuală, companiile investighează la modul serios posibilitatea transformării mashup-urilor dintr-un gadget „cool Web“ în „enterprise mashups“, instrumente care pot fi încorporate în sisteme informatice complexe pentru un mai bun management al aplicaţiilor.

Sistemele specializate

Serverele specializate de aplicaţii pot genera un câştig serios de timp pentru departamentele IT, pentru că sunt preconfigurate într-o varietate foarte mare de configuraţii. Cu toate acestea, specialiştii recunosc că nu sunt foarte flexibile şi nu pot fi reutilizate facil, dar există soluţia sistemelor eterogene, preconfigurate, care pot reprezenta o variantă pentru soluţiile dezvoltate pe cerinţele clientului.


Critici Şi tehnologii neconfirmate
Turul de orizont al analiştilor de la Gartner nu este unanim acceptat de către specialiştii din piaţa IT. Există numeroase voci critice care susţin că tehnolgiile prezentate de cabinet drept strategice nu sunt de fapt decât nişte buzz-words, al căror potenţial nu se confirmă. De exemplu, neincluderea conceptului de Mobile Computing în topul Gartner este o eroare gravă. Iar cazul nu este singular. Valabilitatea argumentelor este greu de apreciat, însă nu pot fi
ignorate. Iată, de exemplu, tehnologiile-cheie pe care Gartner le-a identificat pentru 2008:
•Green IT
•Unified Communications
•Business Process Modeling
•Metadata Management
•Virtualisation 2.0
•Mashup şi aplicaţiile compozite
•Platformele Web şi WOA (Web Oriented Architecture)
•Computing Fabric
•Real World Web
•Social Software.
După cum se poate observa, multe dintre aceste tehnologii se regăsesc şi în previziunile pentru 2009 – Green IT, Unified Communications, Virtualisation, Mashup, WOA, Computing Fabric şi Social Software.


Radu Ghiţulescu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite