Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Disaster Recovery - moft sau necesitate?

25 Octombrie 2008



Cu siguranţă vă protejaţi datele prin backup - dar cât de des faceţi acest lucru? Este suficient backup-ul pe bandă sau aveţi nevoie să protejaţi datele printr-un backup realizat într-un alt sediu din alt oraş, regiune sau într-un datacenter? V-aţi întrebat vreodată ce se întâmplă dacă apare un incident în mijlocul unei zile de lucru şi pierdeţi toate datele? Cu alte cuvinte, aveţi o soluţie de Disaster Recovery la îndemână?

Toate ca toate, dar ce înseamnă de fapt Disaster Recovery?
E un termen destul de sec şi de criptic, aşa că dăm o căutare pe Google şi găsim că Wikipedia.com defineşte Disaster Recovery ca fiind procesul, politicile şi procedurile ce ne permit restaurarea operaţiilor critice necesare în urma unui dezastru natural sau provocat prin intervenţie umană.
Recent, am trăit împreună cu nişte clienţi o experienţă stupefiantă. Ajunşi la birou luni dimineaţă au constatat că nici unul din cei câţiva zeci de angajaţi nu se putea conecta la vreunul din serverele companiei! Nu mică le-a fost mirarea colegilor de la IT când au intrat în camera serverelor şi au constatat că este goală. Se pare că nişte binevoitori au încărcat peste weekend într-un camion tot ce se putea încărca, servere, echipamente de stocare, switch-uri, routere... până şi aparatele de aer condiţionat. Au lăsat în urma lor pereţii şi întrebările fără răspuns ale păgubiţilor: “Ce ne facem acum?”


De cele mai multe ori, companiile ce au un disaster recovery plan cred că este suficient ca în cazul apariţiei unui incident să apese câteva butoane şi totul va fi în ordine. Nimic mai fals - acesta este doar unul dintre miturile legate de DR.


Iată doar câteva dintre greşelile ce se fac în mod uzual atunci când se concepe un plan de DR:
•planul de DR a funcţionat perfect când l-am implementat şi nimic nu s-a schimbat la infrastructură de atunci
•trebuie să avem planul de disaster recovery funcţional în maxim două săptămâni
•departamentul IT trebuie şi poate să se ocupe singur de asta
•backup-ul pe bandă este suficient
Pentru ca un plan de DR să funcţioneze, acesta trebuie actualizat şi testat permanent, de fiecare dată când o nouă componentă - fie ea hardware sau software - este adăugată sistemului informatic.


Double Take, soluţia Global Eye Technologies
Exact în acest scop - de a oferi suportul necesar în situaţii critice - am creat divizia de Disaster Recovery în cadrul Global
Eye Technologies - distribuitor în România al Double Take Software (www.doubletake.com) - furnizând întreaga gamă de produse Double Take pentru Disaster Recovery şi High Availability pentru medii Windows şi Linux.
Double-Take oferă o protecţie mult mai bună pentru mediul dumneavoastră IT decât orice altă soluţie de pe piaţă, prin utilizarea unei tehnologii unice, patentate pentru transferul asincron al datelor pe reţele (LAN/WAN).
Double-Take preia toate modificările de pe serverul sursă în timp real (la nivel de byte) şi le replică pe unul sau mai multe servere destinaţie, fie ele fizice sau virtuale. În caz de incident sau dezastru, utilizatorii sunt automat comutaţi pe serverul destinaţie. În acest mod, utilizatorii îşi pot relua activitatea în mai puţin de 10 minute, fără intervenţia administratorilor de sistem.


Spre deosebire de alte soluţii de mirroring sau clustering, Double Take lucrează eficient indiferent de distanţă, folosindu-se doar de infrastructura IP curentă.
Double-Take creează o replică în timp real a datelor dumneavoastră pe un alt server, fie el fizic sau virtual. Deoarece Double-Take replică doar informaţiile noi apărute pe serverul Sursă, este foarte eficient din punct de vedere al canalului de comunicaţie. Adiţional, datele se pot comprima, se pot defini ferestre de
transmisie sau se poate optimiza canalul de comunicaţie folosind doar o anume lăţime de bandă din cea existentă, într-un interval orar dorit.


Double-Take este independent de aplicaţiile instalate, arhitectura hardware (server, storage, reţea) - funcţionează cu hardware-ul pe care îl aveţi în acest moment şi va funcţiona cu hardware-ul pe care va trebui să-l instalaţi în viitor pentru a face faţă noilor cerinţe de business.


Soluţiile accesbile dezvoltate de Double-Take Software sunt implementate la peste 15.000 de clienţi din întreaga lume, de la companii din top Fortune 500 până la companii medii şi mici.
Consultanţii GLE Technologies vă stau la dispoziţie prin organizarea de workshop-uri şi demo-uri gratuite.


Bogdan Seica,
Managing Partner, GLE Technologies
www.gletechnologies.ro
021.313.32.44



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite