Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IT Managed Services.ro - radiografie la minut

25 Octombrie 2008



În peisajul autohton ideea de a construi un Data Center este din ce în ce mai des auzită.


De la furnizorii mari de infrastructură IT, cei ce oferă aplicaţii şi soluţii IT şi până la clasicii furnizori ai serviciilor de ISP, hosting sau webhosting, toţi privesc un Data Center ca o investiţie (cei drept, cam păguboasă) de viitor. Un exemplu recent îl constituie Data Centerul de ultimă generaţie al companiei Omnilogic, care a investit şase milioane de euro într-un astfel de serviciu disponibil deja pentru clienţii companiei la pachet cu alte servicii. Cei drept, doar câteva Data Centere se pot mândri cu o infrastructură ce se încadrează în standardul TIA942 - TIER 3-4 ce reglementează necesarul de infrastructură a unui astfel de centru de date şi cu servicii la un nivel înalt de performanţă. Însă semnalele sunt bune şi deja încrederea companiilor autohtone în astfel de servicii începe să crească, provocând mulţi furnizori din IT să se gândească serios la această problemă.


IT Managed Services
Managed services din Industria IT înseamnă preluarea unor zone de servicii care, în mod normal, sunt administrate din interiorul companiei de către un furnizor de servicii.


Ceea ce se înţelege la nivel de hosting prin managed services se exprimă că pe lângă faptul că organizaţia închiriază un spaţiu, un loc în rack, un echipament predă către furnizorul de servicii de hosting şi administrarea sistemului de operare, administrarea bazei de date sau chiar administrarea aplicaţiei. Cu alte cuvinte, las Data Center-ului libertatea de a manageriza anumite layere din sistemul meu IT. Aceasta este abordarea clasică.



Dorian GheneaIT Managed Services Directorate Romtelecom - explică: ”Aceste Managed services pot targeta diverse zone din infrastructura IT, de la desktop managed services, la managed services sau
storaged manage services – punerea la dispoziţia clientului a unui spaţiu de stocare de date cu un anumit nivel de securitate şi administrarea echipamentului care oferă acest serviciu de stocare”.


Încă nu există o încredere prea mare în serviciile outsursate de hostare mai ales din cauza problemelor de securitate, fiindcă nu suntem obişnuiţi încă să avem informaţiile companiei în locuri în care nu avem control total.


„Se observă totuşi o schimbare în această direcţie în zona de „bancking”, unde presiunea vine mai mult din zona reglementărilor; dar începe să crească şi nevoia de a rezista pe piaţă, şi atunci apar companii care merg pe această direcţie, pentru că văd în preluarea unor servicii de hosting sau a software-urilor ca service cea mai bună cale de a fi foarte flexibili, mai ales în zonele de afaceri dinamice”, a precizat domnul Dorian Ghenea.


Soluţii profesionale de Data Center oferite de Romtelecom
Romtelecom este unul din principalii furnizori ce oferă o gamă foarte largă de servicii de Data Center într-un mediu IT securizat, flexibil şi profesional, care asigură clienţilor săi utilizarea partajată sau dedicată a unor facilităţi, infrastructura IT asociată, precum şi servicii IT ce pot fi adaptate nevoilor fiecărui client. „Data center-ul a fost creat de la început ca să acopere întreaga gamă de clienţi, de la segmentul de soho până la clienţii de tip enterprise distribuiţi în toate industriile”, a subliniat dl. Dorian Ghenea.
Soluţiile de Data Center oferite de către Romtelecom sunt grupate astfel:
- Sevicii de colocare
- Dedicated Server/Managed Server
- Conectivitate Internet
- Soluţii de Business Continuity


Romtelecom oferă o gamă foarte largă de servicii de Hosting Data Center (HDC). Astfel, începând cu serviciul de bază de colocare, găzduire server sau spaţiu, clienţii pot opta şi pentru închiriere de servere şi aplicaţii software, soluţii de stocare,
soluţii de backup şi recovery, precum şi dezvoltare şi administrare aplicaţii găzduite. ”Trebuie să poziţionăm serviciile noastre de hosting strict în zona de IT. În zona de hosting, oferim servicii dedicat sau share. Aceste servicii nu sunt legate în mod specific de serviciile de comunicaţie, ele vin ca un add-on. Hosting dedicat implică spaţiu în data room, echipamente şi infrastructură dedicată, iar share hosting înseamnă resurse alocate în mod comun de mai mulţi clienţi utilizând diverse metode de adică virtualizare. Serviciile de tip ISP, virtual server, web hosting oferite implicit clienţilor de internet ai Romtelecom plus tuturor consumatorilor de internet din Romania, sunt servicii shared”, a precizat dl. Dorian Ghenea.


Un exemplu de urmat
Compania de IT Omnilogic are în vedere lansarea în România - până în anul 2010-2011 - a 2-3 Data Center-uri, după ce recent şi-a inaugurat primul Data Center la Otopeni. Data Center-ul Omnilogic este localizat în interiorul unui campus cu o suprafaţă totală de trei hectare şi face parte dintr-o investiţie ce depăşeşte 23 milioane euro, fiind destinată exclusiv uzului companiei. Data Center -ul ce se întinde pe o suprafaţă de 1.500 mp expandabilă până la 3.000 mp, se încadrează în standardul TIA 942 şi oferă protecţie antiseismică, utilităţi complet redundante, răcire mixtă aer/apă şi generatoare independente la nivelul puterii nominale. „Căutăm alte 2-3 locaţii pentru a construi noi Data Center-e, dar sperăm ca acestea să fie foarte aproape de surse ieftine de alimentare. Sperăm ca în anul 2010-2011 să deţinem o reţea de 4-5 astfel de centre construite în toată ţara“, a declarat directorul general al Omnilogic, Gabriel Marin, citat de NewsIn. Potrivit oficialului Omnilogic, scopul companiei noastre este acela de a atrage clienţii către astfel de servicii: „Setul de servicii furnizat de Omnilogic poate ajunge până la 40-50% din valoarea unui contract pentru un Data Center”. Compania Ţiriac Holdings condusă de Ion Ţiriac, client Omilogic, găzduieşte în noul Data Center date şi aplicaţii furnizate de către Oracle: „Toate aplicaţiile sunt găzduite în Data Center şi ne gândim să implementăm această soluţie şi pentru celelalte companii din grup, din sectorul imobiliar şi cel financiar”, a declarat Ionuţ Stan, director IT al Ţiriac Holdings.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite