Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Omnilogic vrea să-şi construiască o reţea de Data Centere

25 Octombrie 2008



„IT-ul a devenit o utilitate şi nu mai este o opţiune!“, acesta este verdictul pronunţat de Gabriel Marin, directorul general Omnilogic, în deschiderea celei de a zecea ediţii a Convergent Networks, un eveniment dedicat în mod tradiţional prezentării, analizei şi promovării noilor trenduri şi oportunităţi din industria globală şi locală IT&C.


Potrivit acestuia, următorul challenge pe piaţa locală („o piaţă insuficient de matură şi nu foarte mare, în care emulăm ceea ce se întâmplă în Vestul Europei şi SUA“, după cum a subliniat directorul general Omnilogic) va consta în găsirea unor soluţii viabile şi, mai ales, eficiente care să permită rezolvarea problemei gradului de operativitate a informaţiei. În opinia sa, soluţia o reprezintă reîntoarcerea la modelul super-centralizat, însă ţinând cont de condiţiile actuale, în care externalizarea serviciilor poate ajunge până la nivelul creării unor centre de management mutate din near-shore în of-shore. O delocalizare care nu se va face însă, ţinând cont doar de coordonatele geografice, ci şi de cele economice ale respectivei zone şi de capabilităţile tehnice ale furnizorului de servicii.

Aceste considerente au constituit preambulul prezentării noului Data Center Omnilogic, care, deşi a devenit operaţional de la începutul lunii iulie 2008, a fost inaugurat recent. „Anul acesta vorbim despre centre de date de ultimă generaţie şi despre reaşezarea business-ului pe noi coordonate şi valori, reaşezare care a stat la baza investiţiei recent făcute de compania noastră într-un astfel de centru de date“, a precizat Gabriel Marin, care a prezentat succint „parametrii“ noii investiţii, insistând pe oportunităţile de business pe care aceasta le oferă atât pentru Omnilogic, cât şi pentru partenerii şi clienţii companiei, precum şi pe factorii diferenţiatori ai ofertei Omnilogic.


Parametri de funcţionare ai OPC
Primul Data Center al companiei – intitulat Omnilogic Processing Center (OPC) – este localizat în interiorul unui campus din zona Otopeni (cu suprafaţa de 3 hectare) şi are o suprafaţă de 1.500 mp urmând ca, într-o fază ulterioară, să fie extins la 3.000 mp. Campusul Omnilogic, cuprinde cinci corpuri de clădiri: un depozit, două corpuri pentru birouri, o casă tehnică şi un datacenter, două parcări cu un număr total de 300 locuri de parcare şi un teren de baschet.


Conform declaraţiilor directorului general Omnilogic, OPC este singurul Data Center din România care se încadrează în standardul TIA-942 la nivelul 3-4. (Datacenterul Omnilogic îndeplineşte toate criteriile de clasificare pentru standardul TIA-942 nivelul 4, apropierea de aeroport, sub 20 km, reprezentând singurul impediment în întrunirea tuturor cerinţelor acestui nivel.) Investiţia Omnilogic respectă toate condiţiile standardului internaţional în ceea ce priveşte protecţia antiseismică, sursele de utilităţi complet redundante, sistemele de răcire mixtă aer/apă, sistemele de alimentare cu generatoare independente la nivelul puterii nominale etc. Totodată, Omnilogic este în stadiul final de certificare, de către un auditor internaţional, în ceea ce priveşte standardele de securitate şi de calitate.


Data Center-ul Omnilogic, realizat special pentru a oferi servicii IT companiilor şi nu găzduire de servere (sublinierea îi aparţine lui Gabriel Marin: „Nu vom închiria metri pătraţi în Data Center şi nu vom oferi accesul la facilităţile OPC decât clienţilor noştri direcţi. Nu vom face business din real estate!“) poate oferi la ora actuală o gamă de servicii complete pentru 4-5 companii mari sau 20-30 companii medii (sau un număr nelimitat de companii mici). Centrul se adresează însă în special companiilor mari, a căror activitate de bază nu este IT-ul.


„Este primul centru cu adevărat profesional. Nu credem că va exista un al doilea Data Center competitiv în România în următorii un an şi jumătate, doi, ceea ce sperăm să ne confere un avantaj competitiv şi să ne mărească profitabilitatea“, a precizat Gabriel Marin.


Planuri de extindere rapidă
Data Center-ul Omnilogic reprezintă o investiţie de 6 milioane de euro, parte dintr-o investiţie totală care, la finalizarea derulării ei din punct de vedere financiar, va costa peste 35 milioane de euro, dacă adăugăm dobânzile şi alte cheltuieli aferente, costul iniţial fiind, pentru echipare, de 25-26 milioane de euro. „Darea în funcţiune a acestei investiţii face parte din strategia Omnilogic de a anticipa evoluţiile pieţei globale de tehnologie. Decizia de a investi a fost luată acum trei ani, într-un moment în care focus-ul industriei începea, după aproape 30 de ani, să se îndepărteze din ce în ce mai mult de PC-ul tradiţional“, a declarat directorul general al companiei.


Planurile de dezvoltare a Omnilogic prevăd extinderea rapidă în această direcţie. „Căutăm alte 2-3 locaţii, aproape de surse ieftine de alimentare, pentru a construi noi Data Centere. Sperăm ca, în 2010-2011, să deţinem o reţea de 4-5 de Data Centere în toată ţara, interconectate între ele“, a conchis Gabriel Marin, care a mai precizat că, până la identificarea acestor locaţii însă, Omnilogic va demara din primăvara anului viitor etapa 2 de extindere în campusul din Otopeni, unde, potrivit declaraţiilor lui Gabriel Marin se va construi un nou Data Center cu o capacitate de patru ori mai mare decât a celui existent. Potrivit declaraţiilor oficialilor companiei, costurile acestei noi investiţii se situează undeva în jur de 20 de milioane, Data Center-ul beneficiind de o parte din infrastructura realizată pentru OPC.


Radu Ghiţulescu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite