Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IMT–Bucuresti asigura servicii pentru realizarea de microsenzori

26 Octombrie 2004



Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie (IMT–Bucuresti) face parte din consortiului MST-Design (proiect MST Systems, coordonat de ETB, UK), care are ca obiect de activitate realizarea de microsisteme si, in particular, de microsenzori si de senzori inteligenti – care includ intr-o componenta unica si partea de procesare electronica.

La randul sau MST-Design face parte dintr-un vast sistem de servicii de asistenta tehnica numit EUROPRACTICE. Este vorba de o initiativa a Uniunii Europene (Program Cadru 5) in scopul imbunatatirii competitivitatii industriei la nivel european prin adoptarea tehnologiilor electronice avansate. EUROPRACTICE ofera servicii complete, de la idee la produs: studii de fezabilitate, productie de prototipuri si productie la scara mica, acces la facilitati industriale de fabricatie la scara larga, instruire, software. EUROPRACTICE se adreseaza companiilor industriale (in special IMM-urilor), institutelor de cercetare si universitatilor care doresc si au nevoie de sprijin pentru dezvoltarea de produse in aria microsistemelor si microelectronicii.

In cadrul proiectului EUROPRACTICE – MST Systems, IMT–Bucuresti ofera:

  • servicii de simulare, proiectare, realizare tehnologica prototipuri in domeniul microsistemelor
  • asistenta tehnologica pentru IMM-uri – consultanta, transfer tehnologic, instruire
  • organizare de evenimente stiintifice si cursuri de instruire
  • strategii de dezvoltare.

    IMT–Bucuresti a dezvoltat deja o serie de produse pentru consortiul MST-Design:
    1. „Arie de micropelistori pentru detectia gazelor combustibile“. Aria de micropelistori (foto) ofera la un pret redus o metoda rapida pentru detectia gazelor toxice sau inflamabile din atmosfera. Avantajele acestui tip de senzor: consum redus de energie, marime miniaturizata, reproductibilitate, pret mic, timp de utilizare indelungat. Pelistorul integrat prezinta aplicatii in industria chimica, microelectronica, industria miniera, aplicatii casnice (contact Dr.ing. Carmen Moldovan: cmoldovan@imt.ro).
    2. „Microtraductor multifunctional pe substrat piezoelectric monocristalin“, cu aplicatii in testarea si monitorizarea calitatii produselor alimentare: detectia temperaturii, umiditatii si gazelor toxice din produse, in scopul prevenirii alterarii produselor si accidentelor de lucru (contact Dr. Ing. Ileana Cernica: ileanac@imt.ro).
    3. „Senzor amperometric de glucoza“, pentru masurarea concentratiei de glucoza din sange intre 10 si 20 mM. Senzorul poate fi utilizat in aer curat, iar timpul de raspuns este mai mic de 2 minute (contact Chem. Cecilia Podaru: ceciliap @imt.ro).

    IMT–Bucuresti dispune de o facilitate pentru micro-nanofabricatie (singura „camera curata“ clasa 100, in regim de cercetare din Romania), laboratoare pentru proiectare si simulare asistate de calculator pentru microsisteme, micro si nanostructuri, echipamente de caracterizare, un centru pentru educatie si instruire si un centru de transfer tehnologic in micro-inginerie. In cadrul IMT–Bucuresti, 85 de cercetatori si ingineri isi desfasoara activitatea in domeniul micro si nanoingineriei, lucrand la proiecte nationale si internationale impreuna cu 60 de parteneri din Romania (institute de cercetari, universitati, institute ale Academiei Romane si IMM-uri). Tehnologiile abordate in proiectele de cercetare sunt complexe, se adreseaza domeniului micro-nano-bio, iar convergenta acestora pentru realizarea de dispozitive complexe cu aplicatii in medicina, monitorizarea mediului, comunicatii, fac din IMT un „pol tehnologic“.

    Laboratorul de Microsisteme pentru Aplicatii Bio-medicale si de Mediu coopereaza activ in consortiul MST-Design, prin dezvoltarea de aplicatii in domeniul biomedical si in monitorizarea mediului: biosenzori; microstructuri si microsisteme pentru realizarea senzorilor chimici (senzori de gaz, senzori pentru detectia de ioni in fluide biologice) si mecanici (senzori de presiuni si senzori de acceleratie). Cateva exemple de produse obtinute in cadrul Laboratorului: Arie de micropelistori pentru detectia gazelor combustibile; Microsonda integrata pentru monitorizarea activitatii electrice a tesuturilor; Arii de microsenzori chimici pentru detectia gazelor.

    Colectivul de lucru al laboratorului este implicat in cateva proiecte europene din cadrul Programului Cadru 6 (FP6) al UE. Dintre acestea: MINAEAST-NET (coordonator IMT-Bucuresti), un proiect suport dedicat micro si nanotehologiei din estul Europei; ROMNET-ERA (coordonator IMT–Bucuresti), un proiect suport ce are ca principal obiectiv inventarierea centrelor de cercetare de inalta competenta din Romania si interconectarea acestora; PATENT si 4M (Retele europene de excelenta), pe prioritatile 2 (IST), respectiv, 3 (NMP) ale FP6.


  • Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite