Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul PAID a devenit funcţional

25 Octombrie 2008



Din octombrie, băncile româneşti pot deconta automat instrumentele de debit


Finalizat în luna aprilie 2008 şi pus la dispoziţia băncilor pentru testare timp de şase luni sistemul central automatizarea decontării instrumentelor de debit (cecuri, cambii şi bilete la ordin) a devenit funţional. PAID este un element important în demersul Transfond de a moderniza sistemul bancar românesc şi va înlocui modul de compensare actual, bazat pe schimbul de instrumente de debit pe suport hârtie realizat în cele 42 centre de compensare judeţene. PAID elimină circuitul poştal al acestor documente şi riscurile aferente prelucrărilor manuale şi scurtează semnificativ timpul aferent decontărilor.


Pentru clientul obişnuit nu se vor exista schimbări în modul de interacţiune cu banca, aceştia vor depune la ghişeu cecurile, biletele la ordin şi cambiile originale, pe suport hârtie, pentru încasare în mod obişnuit. Schimbarea importantă are loc la bănci. După ce se primeşte instrumentul de debit original de la client, banca beneficiarului va realiza o extragere a datelor (menţiunilor obligatorii), va obţine o imagine electronică a acestuia şi va aplica semnătura electronică pe aceste fişiere (instrucţiuni şi imagini), autentificând astfel informaţia. Aceste fişiere sunt transmise prin sistemul SENT către banca plătitorului care va şi arhiva toate datele transmise. Banca plătitoare va valida (sau va refuza) plata unui instrument de debit pe baza imaginii acestuia primite de la banca beneficiarului. În ziua următoare, sistemul SENT va asigura compensarea şi apoi decontarea interbancară a tuturor instrucţiunilor care nu au fost refuzate la plată.


5 luni de pregătire
Într-o etapă intermediară băncile au tipărit şi distribuit către clienţi noile formulare de instrumente de debit pe suport hârtie, conforme cu noile norme şi cu cerinţele procesării electronice. În acelaşi timp, a fost nevoie de pregătirea sistemelor IT proprii (adaptarea aplicaţiilor şi procedurilor interne, implementarea tuturor schimbărilor) pentru utilizarea PAID şi efectuarea testelor necesare. Acesta a şi fost, de altfel, explicaţia perioadei prelungite (5-6 luni) destinată testării.
Ca moment istoric, prima decontare propriu-zisă a avut loc în data de 14 octombrie 2008. Definitivarea sistemului PAID reprezintă completa automatizare a sistemului de plăţi interbancare după introducerea în 2005 a sistemului automatizat pentru plăţi de mare valoare. Emil Ghizari, director general TRANSFOND a menţionat că definitivarea proiectului PAID nu ar fi fost posibilă fără implicarea Executivului în emiterea ordonanţelor de urgenţă privind actualizarea cadrului legal la care şi Transfond a avut o contribuţie importantă.


Reduceri de costuri
Introducerea sistemului aduce şi reduceri de costurilor operaţionale pentru bănci. TRANSFOND a redus tariful pe tranzacţie la mai puţin de jumătate faţă de sistemul pe suport hârtie. Astfel, dacă până în prezent, plata cu un instrument de debit costa, în total 2,2 lei, respectiv câte 1,1 lei atât pentru participantul plătitor, cât şi pentru cel beneficiar, procesarea electronică duce la taxarea numai a participantului beneficiar cu 1 leu.


Cum văd băncile situaţia?
„Pentru moment, atât timp cât se desfasoară în paralel şi compensarea la nivel centralizat pe suport hârtie, nu putem vorbi de o automatizare completă a plăţilor/încasărilor instrumentelor de debit. Impactul major va fi vizibil cel mai
sigur începand cu jumatatea anului 2009, în sensul creţterii eficienţei prin scurtarea circuitelor de încasare şi diminuarea timpului alocat procesarii. În mod cert automatizarea decontarii instrumentelor de debit va duce la o diminuare a costurilor,
însă trebuie să luam în considerare alte cheltuieli precum cele privind arhivarea instrumentelor de debit care, până în prezent, se trimiteau fizic spre decontare si păstrare la banca emitentului. Astfel vom putea stabili valoarea exacta si impactul asupra costurilor operationale. Clienţii au trecut cu succes de prima etapă, în care au existat mici dificultăţi în completarea cecurilor şi biletelor la ordin în formatul cel nou. Cu siguranţă aceştia cunosc foarte bine beneficiile aduse de aceasta schimbare, principalul fiind reducerea considerabilă a timpului de decontare, în sensul că un instrument de debit prezentat spre încasare se va deconta în maxim 4 zile indiferent de locul emiterii acestuia“, a declarat pentru Market Watch Alina Patriche, Operations Center Manager, GarantiBank.


Gabriel Vasile



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite