Un proiect care ar putea relansa industria aeronautica: Primul UAV 100% romanesc

Prototipul primului aparat romanesc de zbor fara pilot (UAV-Unmanned Aerial Vehicle), de mici dimensiuni, a fost prezentat in premiera la TIB, in cadrul expozitiei Conceput in Romania. Institutul National de Cercetari Aerospatiale „Elie Carafoli“, Romarm-Electromecanica Ploiesti si Agentia de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare au conceput un Sistem de Comanda, Control si Comunicatie pentru o Platforma Aeropurtata (SCCC). Pretul de numai 6000 de euro si sumedenia de obiective pe care le poate indeplini, sunt elementele de identificare ale unui produs 100% romanesc de la care se asteapta intrarea in productia de serie.
SCCC va putea fi folosit pentru cercetari aerodinamice, paza de coasta, monitorizarea conductelor petroliere, a traficului auto, survol de cercetare geologica si operatii de recunoastere, cautare si salvare, monitorizare ambientala si aplicatii militare. Sistemul poate fi utilizat si pentru anumite lucrari agricole (stropit cu insecticid, fotografierea culturilor,) reducand cheltuielile mari generate de folosirea aeronavelor cu pilot uman. De asemenea, va putea executa si misiuni de survol ale unor zone cu intense perturbatii atmosferice, cand aeronava cu pilot uman ar putea fi pusa in pericol. In cazul unui accident poate parasuta la locul respectiv medicamente sau alte materiale.
Beneficiarii potentiali ai proiectului sunt asadar unitatile din subordinea M.Ap.N. sau societati civile din subordinea Ministerului Industriilor si Resurselor, Ministerului Agriculturii si Protectiei Mediului, Ministerului Educatiei si Cercetarii. Valorificarea produsului final poate fi realizata fie prin introducerea sa in dotarea armatei romane, fie prin oferirea sa pe piata interna sau la export.
Aplicatia va echipa un avion fara pilot de 15 kg (foto), dar poate dota orice tip de avion, fie militar, de mare viteza, fie de capacitate mai mare, cu usoare modificari legate de programul de dinamica a zborului.
Principalele obiective ale SCCC sunt:
„Un sistem asemanator nu exista in Romania. In domeniul militar sunt multi producatori externi, dar SCCC se va diferentia clar prin pret si precizie. Un avion similar frantuzesc, cu performante mai slabe, folosit de aviatia romana doar pentru reglarea tragerii de artilerie costa peste 20 000 de euro. In plus, o parte dintre avioanele fara pilot straine nu utilizeaza calculator programabil, ci doar calculator de tip controler dedicat unei anumite misiuni. Desigur, exista in Romania si avioane sofisticate fara pilot (Shadow), de dimensiuni mai mari, cu multe echipamente optionale legate de sisteme de observatie si de transmisie a imaginilor in timp real, pe care s-au cheltuit milioane de dolari“, ne-a informat cercetatorul Florentin Sperlea, coordonatorul proiectului.
Problematica legata de avionul fara pilot de mici dimensiuni poate fi abordata in contextul economic actual din Romania, neimplicand costuri, cerinte tehnologice sau materiale care sa depaseasca posibilitatile producatorilor. Echipamentele din import nu sunt scumpe si nu fac parte din categoria celor cu embargou tehnologic. Avionul fara pilot poate fi facut operational pentru o suma intreaga de misiuni. Realizarea in tara a unei platforme aeropurtate dotata, cu sistem de comanda, control si comunicatie poate constitui un succes atat prin costul avantajos fata de importul similar cat si prin mentinerea sectorului de aviatie din Romania la un anumit nivel de activitate si performanta.
Prototipul creat de cercetatorii romani rivalizeaza cu UAV-urile create de marile puteri aviatice, fiind chiar mai evoluat in multe privinte. Ca un element de comparatie, la inceputul lunii iulie am urmarit pe National Geographic un documentar despre avioanele fara pilot. Armata americana a prezentat un avion echivalent – mic, tip aeromodel, destinat misiunilor de fotografiere sau de recunoastere aeriana. UAV-ul era insa comandat prin radio de la un joystick, depinzand practic de indemanarea pilotului. De abia in viitor isi propuneau sa-l faca sa zboare automat, dupa un traseu programat la inceputul misiunii de la pupitrul de control al avionului...

Tags: INCAS, cercetari aerospatiale
Parerea ta conteaza:





