Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Salonul Cercetării 2008 şi-a deschis porţile către excelenţă

25 Octombrie 2008



Primul semn clar a venit odată cu organizarea Conferinţei Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică românească. Al doilea, cu prilejul Salonului Cercetării 2008. Ambele evenimente-simbol au arătat că resursa umană reprezintă valoarea fundamentală a sistemului CDI. Mai mult, cercetarea românească părăseşte cu această filosofie de management - consolidată de politici, strategii şi finanţare de nivel occidental- labirintul în care s-a zbătut pentru supravieţuire, pentru a păşi pe solul rodnic al excelenţei, acolo unde prind viaţă rezultatele semnificative. La mai puţin de o lună după ce diaspora ştiinţifică a fost invitată să participe la modernizarea şi revitalizarea cercetării româneşti, a mai avut loc o premieră. În cadrul Salonului Cercetării s-a organizat Topul Excelenţei în Cercetare, unde au fost premiaţi cercetătorii şi colectivele de cercetare care au generat în ultima perioadă rezultate notabile la nivel de management, dezvoltare de proiecte, produse inovatoare, transfer tehnologic sau prin reviste cotate ISI, cu factor mare de impact.

Totodată, la nivel managerial, s-au văzut rezultatele erei Anton Anton. “Nu sunt un om politic!”, afirma acesta cu ocazia numirii recente în funcţia de Ministru al Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Într-adevăr, ne-am dat seama că, în primul rând, Anton Anton intră foarte bine în hainele business ale managerului performant, recomandat de calităţi precum viziunea pe termen lung, capacitatea şi abilitatea de formare şi punere în valoare a echipelor, fixarea şi urmărirea obiectivelor către zona performanţei, echilibru şi fermitate decizională. Nu am fost în consecinţă surprinşi că rezultatele de excepţie, reuşite într-un timp scurt şi într-un sistem care mergea prost, l-au propulsat acum în fruntea unui Minister de unde va trebui să gestioneze o nouă situaţie de criză.

La începerea mandatului de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Anton Anton a desfiinţat obiceiul reflex de înlocuire a personalului existent, pe criterii politice; a păstrat echipa de la acea vreme, a îmbunătăţit-o în timp prin atragerea de oameni valoroşi şi, împreună cu aceştia, a reuşit să stabilească o Strategie şi un Plan Naţional de CDI coerente, dar mai ales un nou tip de comunicare, de promovare, popularizare şi conştientizare a ceea ce înseamnă R&D, elemente relaţionale care au schimbat semnificativ imaginea şi deschiderea către acest domeniu.

În urmă cu patru ani, Salonul Cercetării era o înşiruire, în cel mai bun caz o colecţie de hârtii şi afişe, unde adesea numărul reprezentanţilor din institutele de cercetare îl depăşea pe cel al vizitatorilor. Realitatea anului 2008 prezintă un Salon al Cercetării modern şi de dimensiune internaţională, unde au fost prezentate peste 1000 de produse, într-un cadru atractiv, în care am văzut directori ştiinţifici, de department sau chiar directori de institute stând printre exponate pentru a primi oamenii din industrie, potenţialii investitori interesaţi de preluarea rezultatelor. A existat, de asemenea, şi un spaţiu pentru brokeraj organizat de IPA-CIFATT Craiova, pentru a veni în întâmpinarea companiilor interesate de transfer tehnologic în toate formele sale.



Oraşul Ştiinţei, patronat de savanţi celebri
Salutar este formatul original dezvoltat de organizatorul Salonului Cercetării, George Bala, director pentru Inovare şi Transfer Tehnologic în cadrul ANCS. Acesta a gândit Salonul ca pe un Oraş al Ştiinţei, compus din cartiere organizate pe domenii (mediu, energia viitorului, nanomateriale şi nanotehnologii, spaţiu, sănătate, IT&C, transport), delimitate de străzi (semnalate prin indicatoare) ce au purtat nume celebre: George Emil Palade, George (Gogu) Constantinescu, Grigore Moisil, Henri Coandă, Ştefan Odobleja, C.I. Parhon, Constantin Neniţescu etc. În centrul Oraşului s-a aflat Piaţa Ştiinţei de unde s-au realizat în premieră transmisiuni live, video sau pe internet, cu personalităţile care au vizitat expoziţia. Au existat şi spaţii de dialog denumite Cafeneaua Inovării sau Arena Ideilor, un fel de Agora pentru comunitatea oamenilor de ştiinţă, pentru discuţii libere sau pe marginea unor teme programate, gen Comunicarea cu mass-media sau Tinerii şi mediul inovativ.
Din păcate, din cauza reorganizării Romexpo, spaţiul Salonului a fost restrâns comparativ cu cel de anul trecut, de unde şi o anumită senzaţie de aglomeraţie prin comasarea a peste 140 de entităţi.



Acei oameni minunaţi şi maşinile lor...
Am fost surprinşi plăcut de saltul organizatorilor în direcţia acumulării unei ştiinţe a comunicării, după regulile moderne ale artei spectacolului, mutare care a reuşit să atragă atenţia asupra unui domeniu perceput până acum ca fiind arid sau ermetic. Au existat la unele standuri echipe de hostess pentru întâmpinarea vizitatorilor, s-au făcut demonstraţii ad-hoc de funcţionare a produselor, s-au împărţit materiale informative, s-au organizat sondaje. Vârful a fost atins în seara Topului Excelenţei în Cercetare. Evenimentul a fost transmis live timp de două ore de televiziunea de business a României, Money Channel, şi de site-ul www.fabricadebani.ro. Preşedintele ANCS a ajuns pe scenă adus de o maşinuţă ecologică, pauzele au fost plăcut umplute de momente muzicale susţinute de Orchestra Naţională Radio, pe deasupra invitaţilor a planat, când şi când, un minielicopter teleghidat, una dintre multele inovaţii care susţin deplasarea cercetării româneşti în zona performanţei.


Pe lângă distincţii, premii consistente
Confirmarea faptului că CDI este o prioritate naţională a venit prin semnarea de către Primul-Ministru a HG Nr. 1182 din 24 septembrie 2008, prin care au fost acordate aceste premii colectivelor care au desfăşurat activităţi de cercetare-dezvoltare sau servicii specifice acesteia, cu rezultate deosebite în domeniul ştiinţei şi tehnologiei. Valoarea premiilor a variat între 10.000 lei şi 70 000 lei. Salutar a fost premiul în valoare de 20.000 lei pentru „Cel mai tânăr cercetător“, totodată şi un semn clar că tinerii cercetători se bucură acum de atenţia şi suportul necesar pentru dezvoltarea carierei. Distincţiile au fost acordate şi în contextul încheierii Programului Cercetare de Excelenţă (CEEX), prin care s-au construit direcţii de întărire a ariei româneşti a cercetării pentru a face faţă exigenţelor de performanţă din spaţiul UE.


Prof. dr. ing. Anton Anton, omul care a dus cercetarea în zona excelenţei, alături de prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu, directorul ICSI Rm.Vâlcea, marele premiant al Topului



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite